• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Belgicko sa zaviazalo, že Ukrajine do roku 2028 dodá 30 stíhačiek F-16

Belgicko sa zaviazalo, že Ukrajine do roku 2028 dodá 30 stíhačiek F-16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal s belgickým premiérom Alexander De Croom bezpečnostnú dohodu.

28.5.2024 (SITA.sk) - Belgicko sľúbilo vojenskú pomoc Ukrajine za zhruba miliardu eur. Tiež sa zaviazalo, že krajine, ktorá čelí ruskej agresii, dodá v nasledujúcich štyroch rokoch 30 stíhačiek F-16.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok stretol v Bruseli s belgickým premiérom Alexander De Croom, s ktorým podpísal bezpečnostnú dohodu. Tá garantuje vojenskú pomoc Ukrajine, až kým sa nestane členom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Dohoda so Španielskom

Už deň predtým Zelenskyj podpísal bilaterálnu bezpečnostnú dohodu so Španielskom, ktorá na rok 2024 vyčleňuje miliardu eur na pomoc Ukrajine a ďalších 5 miliárd eur do roku 2027.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová medzičasom informovala, že jej krajina chce za pomoci kľúčových európskych partnerov dodať Ukrajine systém protivzdušnej obrany Patriot, o ktorý Kyjev žiada, aby mohol posilniť obranu krajiny.

Ako povedala, takýto systém bude vybudovaný „v krátkom časovom rámci“.

Európsky boj

Holandsko má základné komponenty pre systém Patriot a ostatné krajiny EÚ prispejú ďalšími kľúčovými časťami a muníciou.

Ukrajina tiež bojuje európsky boj,“ poznamenala Ollongrenová.

V Bruseli sa v utorok stretávajú aj ministri obrany Európskej únie (EÚ), ktorí sa pokúsia prekonať námietky Maďarska pri poskytnutí 6,5 miliardy eur pre Ukrajinu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie