• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Astmou bude čoskoro trpieť každý dvanásty Slovák, odborníci apelujú na včasnú diagnostiku a pripomínajú málo známu liečbu

Astmou bude čoskoro trpieť každý dvanásty Slovák, odborníci apelujú na včasnú diagnostiku a pripomínajú málo známu liečbu

Alergie sú aktuálne najčastejším chronickým ochorením v Európe a podľa odhadov bude už v roku 2025 s alergiou zápasiť až polovica európskej populácie.

Situácia s alergickými ochoreniami, vrátanej alergickej astmy je vážna. Počet pacientov na Slovensku každým rokom zásadne pribúda a aj preto odborníci tieto ochorenia často označujú za epidémiu 21. storočia.

Odhaduje sa, že už v budúcom roku bude astmou trpieť 1 z 12 Slovákov.

„Alergie zároveň úzko súvisia aj s prieduškovou astmou. Ak sa alergická rinitída adekvátne nelieči, prechádza v mnohých prípadoch do astmy a taktiež ďalších možných zdravotných komplikácií.“ upozorňuje na prepojenie medzi týmito ochoreniami prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) Miloš Jeseňák.

Horšia kvalita života

Alergie sú aktuálne najčastejším chronickým ochorením v Európe a podľa odhadov bude už v roku 2025 s alergiou zápasiť až polovica európskej populácie. Pre čoraz viac ľudí predstavujú tieto ochorenia významný dopad na zhoršenie kvality života.

Spôsobujú poruchy spánku, dýchavičnosť, obmedzenie denných aktivít a významné zníženie celkovej kvality života. Nová analýza o celospoločenských dopadoch alergie a astmy na Slovensku zároveň upozorňuje na to, že tieto ochorenia spôsobujú ročne u nás aj desaťtisíce vymeškaných dní v škole a v práci.

„Výsledky analýzy hovoria o tom, že alergie a astma spôsobujú na Slovensku v priemere až 173 518 dní strávených na PN ročne, pričom v prípade astmy je to v porovnaní s alergiami až 8-násobne viac,“ opisuje výsledky analýzy jej autor, Róbert Babeľa. Podľa analýzy zároveň priemerná ročná strata produktivity práce spôsobená alergiami a astmou na Slovensku predstavuje až 181 miliónov eur a odhadovaný celospoločenský dopad týchto ochorení z pohľadu nákladov pre Slovensko predstavuje ročne v priemere až 1,2 miliardy eur.

Dostupná účinná liečba

„Včasná diagnostika a nasadenie potrebnej liečby alergie dokáže predísť rozvoju do astmy a v konečnom dôsledku tak šetriť aj náklady zdravotného a sociálneho systému.“ dopĺňa Miloš Jeseňák.

Napriek tomu, že slovenskí pacienti s alergiami, vrátane detí, majú už niekoľko rokov k dispozícii účinnú liečbu, najnovšie dáta zdravotných poisťovní poukázali na to, že na Slovensku sa stále používa v nízkej miere. Ide o alergénovú imunoterapiu, ktorú Európska lieková agentúra označuje za jediný spôsob liečby, ktorý dokáže modifikovať priebeh ochorenia a nepotláča len jeho symptómy. Pri tejto liečbe je alergikovi v nízkych dávkach podávaný alergén, na ktorý je alergický.

„Alergénová imunoterapia je schopná liečiť príčinu najrozšírenejších typov alergií na pele, roztoče či jed blanokrídleho hmyzu. Cieľom je naučiť imunitný systém organizmu daný alergén tolerovať a na tento alergén nereagovať prehnanou, teda alergickou reakciou.“ vysvetľuje alergologička a členka SSAKI Svetlana Hadvabová.

Využívanie alergénovej imunoterapie mierne rastie

Podľa dát zdravotných poisťovní, využívanie alergénovej imunoterapie na Slovensku v posledných rokoch mierne rastie, no stále sa používa málo.

„Tieto údaje však stále poukazujú na vysoký podiel neliečených pacientov, ktorým by účinná terapia mohla zlepšiť kvalitu života a zmeniť nepriaznivú prognózu v dospelosti, či v neskoršom veku.“ dopĺňa Peter Pružinec, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre klinickú imunológiu a alergológiu. Podľa odborníkov môžu zásadne pomôcť aj zdravotné poisťovne.

Prvá k tomu aktívne pristúpila poisťovňa Dôvera, ktorá od minulého roku aktívne motivuje alergológov k častejšiemu predpisovaniu účinnej cielenej liečby. Odborníci veria, že sa k nej pripoja aj ďalšie dve zdravotné poisťovne.

Výzva pri príležitosti Svetového dňa astmy

Pri príležitosti Svetového dňa astmy SSAKI predstavila výzvu, ktorej cieľom je spomaliť počet pribúdajúcich pacientov s astmou, ako aj zlepšiť životy pacientov s alergiou a astmou na Slovensku.

„V mene našej odbornej spoločnosti už dlhodobo apelujeme na to, aby sa k alergii a astme pristupovalo ako k závažným chronickým ochoreniam, ktoré je potrebné včas diagnostikovať a najmä správne a účinne liečiť.“ uzatvára prezident SSAKI.

Medzi hlavné body výzvy patrí vznik štandardizovaných postupov pre liečbu alergií a astmy na Slovensku, zavedenie adekvátnej a motivujúcej úhrady výkonu a nastavenia na účinnú liečbu alergií, či zvyšovanie informovanosti a používania kauzálnej liečby – alergénovej imunoterapie na Slovensku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie