• Dnes je: Pondelok 16. septembra 2024 meniny má Ľudmila

Dovolenka s karavanom láka čoraz viac ľudí, no má aj svoje úskalia

Dovolenka s karavanom láka čoraz viac ľudí, no má aj svoje úskalia

Pri karavanoch a prívesoch eviduje poisťovňa Uniqa najčastejšie hlásené škrabance a poškodenie plášťa, ktoré sa spravidla stanú pri prejazde užšími miestami alebo pri cúvaní.

Dovolenka s karavanom láka čoraz viac ľudí. Výhodou je, že so štandardným vodičským preukazom skupiny B môžete riadiť obytné automobily, dodávky a karavany do 3,5 tony, ktorých je v súčasnosti na trhu aj v požičovniach najviac.

Avšak aj v tomto prípade si treba dávať pozor na poškodenia, nehody, či vandalizmus.

Keďže nie každý vodič je zvyknutý na vedenie vozidla takýchto rozmerov, dochádza často ku kolízii s predmetmi v okolí. Chýba totiž odhad šírky a dĺžky vozidla.

Nákladné opravy plášťa karavanov

Pri karavanoch a prívesoch eviduje poisťovňa Uniqa najčastejšie hlásené škrabance a poškodenie plášťa, ktoré sa spravidla stanú pri prejazde užšími miestami alebo pri cúvaní. Značné škody dokážu spôsobiť aj živly, najmä krupobitie a víchrice. Opravy plášťa karavanov a prívesov sú podľa vyjadrení poisťovne veľmi nákladné a často aj nerentabilné, takže v mnohých prípadoch ide o totálnu škodu.

Karavany a prívesu sú najčastejšie vozidlá do 3,5 tony. Ako však upozorňuje Michal Nestarec z oddelenia poistenia motorových vozidiel v Uniqa, ide o hmotnosť vrátane posádky a nákladu, nie bez nich. Je totiž potrebné poznať tzv. doložnosť alebo prevádzkovú hmotnosť vozidla – teda hmotnosť všetkého, čo do auta nastúpi alebo bude naložené. V zahraničí polícia často prívesy prevažuje i s posádkou a v prípade preťaženia vozidla môže nasledovať vysoká pokuta alebo aj zákaz ďalšej jazdy.

Cena poistenia je relatívne nízka

Čo sa týka poistenia na tento typ vozidla, podľa odborníka cena je relatívne nízka, pretože ide o ľahšie vozidlo bez motorizácie a podľa zákona je za nehodu zodpovedné vždy ťažné vozidlo jazdnej súpravy. Havarijné poistenie obytných vozidiel sa vypočíta podľa segmentačných kritérií. Pri požičiavaní obytného auta alebo karavanu by mal majiteľ preukázať a poskytnúť nájomcovi zelenú kartu k vozidlu.

„Čo sa týka havarijného poistenia, ak majiteľ uzatvára poistenie a plánuje vozidlo aj požičiavať, musí to poisťovni oznámiť, aby mohla podľa toho upraviť sadzbu. Sadzba sa riadi aj tým, či vozidlo počas pôžičky riadi jeden vodič alebo či sa striedajú a treba počítať aj so spoluúčasťou,“ uzatvára Nestarec.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 15. september 2024

horoskopy na dnes nedelu 15 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 15. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Vyriešenie problematiky by malo byť na dosah ruky. Že ste na to ešte neprišli, môže byť v tom, že ho nehľadáte na pravom mieste.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 15. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie