• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Antistresové bylinkové čaje, ktoré pomáhajú aj nášmu mozgu

Antistresové bylinkové čaje, ktoré pomáhajú aj nášmu mozgu

Zelený čaj obsahuje L-theanín, aminokyselinu, ktorá podporuje relaxáciu bez spôsobenia ospalosti.

Antistresové bylinkové čaje predstavujú prirodzený spôsob, ako zmierniť stres a zároveň podporiť zdravie mozgu. Tieto čaje obsahujú rôzne bylinky, ktoré sú známe svojimi upokojujúcimi a mozog posilňujúcimi účinkami. Ak hľadáte upokojujúci lahodný nápoj, ktorý pomôže zmierniť váš stres, vyskúšajte nasledujúce čaje.

Harmančekový čaj

Rumanček kamilkový, alebo teda harmanček je jednou z najznámejších byliniek pre svoje upokojujúce vlastnosti. Pomáha znižovať úzkosť a zlepšovať kvalitu spánku, čo má pozitívny vplyv na mozgové funkcie. Štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia harmančekového čaju môže zlepšiť náladu a znížiť stres. Takisto pomáha pri žalúdočných ťažkostiach.

Levanduľový čaj

Levanduľa je ďalšia bylinka, ktorá je často využívaná na zmiernenie stresu, preto medzi antistresové bylinkové čaje patrí určite čaj z tejto bylinky. Jej vôňa má relaxačné účinky a pitie levanduľového čaju môže pomôcť uvoľniť myseľ a zlepšiť kognitívne funkcie. Levanduľa je tiež známa svojimi protizápalovými vlastnosťami, čo môže prispieť k celkovému zdraviu mozgu.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje L-theanín, aminokyselinu, ktorá podporuje relaxáciu bez spôsobenia ospalosti. L-theanín spolu s kofeínom v zelenom čaji pomáha zlepšovať koncentráciu a kognitívne funkcie, pričom znižuje hladinu stresu. Pravidelná konzumácia zeleného čaju môže mať dlhodobé pozitívne účinky na mozog.

Medovkový čaj

Medovka lekárska je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami a je často používaná na zmiernenie úzkosti a nervozity. Medovkový čaj môže pomôcť zlepšiť náladu a podporiť relaxáciu, čo má pozitívny vplyv na mozgové funkcie. Medovka tiež podporuje kognitívne zdravie tým, že zlepšuje pamäť a koncentráciu.

Valeriánsky čaj

Valeriána je bylinka, ktorá je často využívaná na liečbu nespavosti a úzkosti. Valeriánsky čaj pomáha upokojiť nervový systém a podporuje hlboký a regenerujúci spánok. Kvalitný spánok je kľúčový pre zdravie mozgu, pretože podporuje regeneráciu mozgových buniek a zlepšuje kognitívne funkcie.

Antistresové bylinkové čaje sú skvelým doplnkom pre každodennú rutinu, ktorý môže pomôcť znížiť stres a podporiť zdravie mozgu. Pravidelná konzumácia týchto čajov môže priniesť dlhodobé výhody pre vaše duševné zdravie a celkovú pohodu. Ak sa rozhodnete vyskúšať niektorý z týchto čajov, nezabudnite na konzultáciu s lekárom, najmä ak užívate nejaké lieky alebo máte zdravotné problémy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie