• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Americkí vedci vyšľachtili morskú riasu, chutí ako slanina

Americkí vedci vyšľachtili morskú riasu, chutí ako slanina

Vedci vyšľachtili novú riasu, ktorá po opražení chutí ako slanina.

Americkí vedci vyšľachtili a patentovali kmeň červenej morskej riasy Palmaria palmata, ktorá po opražení chutí ako slanina.

Rastlina, ktorá sa podobá na priehľadný červený hlávkový šalát, rastie veľmi rýchlo a je bohatým zdrojom minerálov, vitamínov a antioxidantov. Okrem toho obsahuje aj 16 percent bielkovín.

Podľa odborníkov má potenciál presadiť sa v gastronómii.

Palmaria chutí ako slanina

Riasa Palmaria palmata (známa aj pod názvom Dulse) rastie pozdĺž pobreží Tichého a Atlantického oceánu. Predáva sa v suchej forme ako dochucovadlo alebo výživový doplnok. Po pätnástich rokoch výskumu sa tímu zo Štátnej univerzity v Oregone podarilo vytvoriť špeciálny kmeň tejto riasy so špecifickou chuťou.

„Táto vec je naozaj ohromná. Keď ju opražíte, chutí ako slanina, nie ako morská riasa. Má dosť silnú slaninovú chuť,“ priblížil Chris Langdon. Vedec pritom riasu pôvodne šľachtil za účelom nájdenia potravy pre morské slimáky z čeľade ušovité (Haliotidae). Tie sú pochúťkou najmä v Ázii. „Podarilo sa nám tieto slimáky vychovať na strave z morských rias, pričom ich veľkosť presiahla doterajšie zaznamenané,“ vysvetlil výskumník.


Zmena v smerovaní výskumu nastala po tom, ako Langdona navštívil Chuck Toombs z univerzitnej fakulty obchodu, ktorý hľadal potenciálny projekt pre svojich študentov. „Palmaria palmata je superpotravina s dvojnásobnou nutričnou hodnotou ako kel,“ vyjadril sa Toombs, ktorý sa nový kmeň riasy rozhodol preniesť do gastronómie.

Nový kmeň riasy má pontenciál

V spolupráci s Centrom pre inováciu potravín v Portlande vytvoril niekoľko jedál, ktorých základom bola nová rastlina. Následne získali grant od oregonských poľnohospodárskych úradov, aby riasu preskúmali ako špeciálnu plodinu. Po prvý raz sa tak riasa dostala na zoznam úžitkových rastlín. V súčasnosti ju testuje viacero šéfkuchárov v Portlande.

Kým v USA sa morské riasy nepestujú na konzumáciu ľuďmi, v severnej Európe sa v gastronómii používajú už storočia. Nový kmeň riasy má vysoký potenciál presadiť sa vo svetovej kuchyni, no zatiaľ neexistujú analýzy, ktoré by potvrdili návratnosť investícií. Langdonov tím v súčasnosti dokáže vypestovať približne 9 až 13 kilogramov tejto riasy týždenne, no plánuje zvýšiť produkciu na približne 45 kilogramov týždenne.


Toombs zároveň pracuje na pláne, ako využiť potenciál rastliny. Podľa Langdona s trochou investícií by sa podarilo vytvoriť na pobreží Oregonu priemysel založený na jej pestovaní. „Potrebujete skromné množstvo morskej vody a trochu slnečného svitu,“ povedal Langdon.


Informácie pochádzajú z webovej stránky www.oregonstate.edu.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie