• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Alternatívne tresty môžu zmierniť negatívne dopady na deti spojené s väznením ich rodičov, uvádza Mikloško

Alternatívne tresty môžu zmierniť negatívne dopady na deti spojené s väznením ich rodičov, uvádza Mikloško

Komisár pre deti tak reaguje na schválenú novelu Trestného zákona.

22.7.2024 (SITA.sk) - Alternatívne tresty pre rodičov vo výkone trestu majú podporu komisára pre deti Jozefa Mikloška. Reaguje tak na schválenú novelu Trestného zákona, ktorá podľa jeho názoru otvára priestor na širšie využívanie alternatívnych trestov, ako sú napríklad povinná práca či peňažné tresty.

Krok vpred

O tejto téme chceme hovoriť veľmi intenzívne v súvislosti s rodičmi maloletých alebo neplnoletých detí, kde je vyživovacia povinnosť a kde musíme brať do úvahy najlepší záujem dieťaťa. Rozhodne nie je v záujme štátu ani dieťaťa, alebo detí takéhoto rodiča, aby mu bola odňatá sloboda na nejaký čas v prípadoch, ak je možné nižšiu sadzbu trestu nahradiť alternatívnym trestom," vraví Mikloško a zdôrazňuje, že v tejto oblasti je potrebné urobiť krok vpred.

Alternatívnym trestom pre rodičov vyjadril plnú podporu, keďže podľa neho majú potenciál zmierniť negatívne dopady na deti spojené s väznením ich rodičov. Mikloško v tomto smere poukázal na to, že v prípade väzby jedného z rodičov výchova a starostlivosť o deti leží na pleciach druhého rodiča, a neraz sú deti umiestnené do ústavnej starostlivosti.

Zmiernenie dopadu na deti

Využívanie alternatívnych trestov, ako napríklad domáce väzenie, odpracovanie trestu alebo finančná pokuta môže znížiť recidívu odsúdených a prináša nemalú finančnú úsporu štátu. Má to potenciál aj na zmiernenie dosahov na ekonomickú situáciu rodiny odsúdeného," myslí si komisár pre deti.

Zdôraznil, že i podľa odborníkov z oblasti práva je zmyslom to, aby sa s odsúdenými väčšmi pracovalo a chápali závažnosť i dôsledky svojho konania. „Mám za to, že tresty, ktoré nebudú spojené s odňatím slobody, zaručujú splnenie účelu trestu a navyše zmiernia dopady na deti. Či už po sociálnej, ekonomickej alebo aj výchovnej, či skôr preventívno-výchovnej stránke," uzavrel Mikloško.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie