• Dnes je: Sobota 27. apríla 2024 meniny má Jaroslav

Aliancia podpísala kontrakt na delostreleckú muníciu, podľa Stoltenberga je podpora Ukrajiny dôležitá

Aliancia podpísala kontrakt na delostreleckú muníciu, podľa Stoltenberga je podpora Ukrajiny dôležitá

Ruský zbrojný priemysel ďaleko prevyšuje ukrajinský a Kyjev potrebuje pomoc, aby sa vyrovnal palebnej sile Moskvy.

23.1.2024 (SITA.sk) - Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) v utorok podpísala kontrakt v hodnote 1,2 miliardy dolárov na delostreleckú muníciu na doplnenie zmenšujúcich sa zásob svojich členských krajín, ktoré zásobujú Ukrajinu čeliacu ruskej agresii.

Viac munície pre Ukrajinu

Kontrakt umožní kúpu 220-tisíc kusov 155-milimetrových delostreleckých nábojov, uviedol orgán NATO pre podporu a obstarávanie.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Spojenci tak budú môcť doplniť svoj arzenál aj poskytnúť Ukrajine viac munície. Náboje však nedorazia rýchlo, keďže dodanie objednávky trvá od 24 do 36 mesiacov, uviedol zmienený orgán NATO.

„Je to dôležité na obranu vlastného územia, na budovanie vlastných zásob, ale aj na pokračovanie v podpore Ukrajiny,“ vyjadril sa generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg s tým, že nemožno dovoliť ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi vyhrať. „To by bola tragédia pre Ukrajincov a nebezpečné pre nás všetkých,“ dodal.

Kyjev potrebuje pomoc

Ukrajina v lete vypálila denne zhruba štyri až sedemtisíc delostreleckých granátov, zatiaľ čo Rusko ich denne vystrelilo na ukrajinské územie viac ako 20-tisíc, vyplýva z odhadov Európskej únie.

Plány Európskej únie na výrobu 1 milióna delostreleckých nábojov pre Ukrajinu nedosiahli svoj cieľ, pričom sa podarilo splniť len asi tretinu. Poprední predstavitelia Únie teraz očakávajú, že európsky obranný priemysel bude do konca tohto roka mať výrobnú kapacitu približne jeden milión kusov munície ročne.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Nešťastné lezenie na vlakový vozeň, dve deti zasiahol elektrický prúd

nestastne lezenie na vlakovy vozen dve deti zasiahol elektricky prud

27.4.2024 (SITA.sk) - Dve deti v Malackách zasiahol elektrický prúd po tom, čo vyliezli na vlakový vozeň.

Ako informuje bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti, v piatok 26. apríla krátko po 19:00 privolali policajtov na železničnú stanicu v Malackách k dvom zraneným, ktorí sa nachádzali pri odstavenom nákladnom vozni.

Oboch zranených previezli do nemocnice. Poverený policajt začal trestné stíhanie vo veci trestného činu ublíženia na zdraví.

Viac k téme: Elektrina, Ublíženie na zdraví
Zdroj: SITA.sk - Nešťastné lezenie na vlakový vozeň, dve deti zasiahol elektrický prúd © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie