• Dnes je: Sobota 27. apríla 2024 meniny má Jaroslav

Aktivita na trhu s bývaním sa výrazne spomalila, ceny nehnuteľností plošne klesli

Aktivita na trhu s bývaním sa výrazne spomalila, ceny nehnuteľností plošne klesli

Za ochladením trhu nehnuteľností stojí podľa NBS znížený dopyt.

Aktivita na trhu s bývaním sa oproti letu minulého roka významne spomalila. Ochladzovanie v posledných mesiacoch tohto roka však už nie je podľa Národnej banky Slovenska (NBS) tak dynamické.

Plošný pokles cien

Priemerná cena inzerovanej nehnuteľnosti bola v treťom štvrťroku tohto roka medziročne nižšia o 10,1 %. Väčšina tohto poklesu sa podľa národnej banky udiala v závere vlaňajška a začiatkom tohto roka. Odvtedy ceny nehnuteľností klesali už len pozvoľnejším tempom.


Pokles cien nehnuteľností mal podľa centrálnej banky plošný charakter, postupne sa však ukazujú aj rozdiely. Medziročne klesli ceny tak domov, ako aj bytov, pričom pokles zaznamenali všetky veľkosti inzerovaných bytov.

Znížený dopyt

Aj keď inzerované byty sú medziročne lacnejšie vo všetkých krajoch Slovenska, v niektorých krajoch boli byty až o 16 % lacnejšie ako v lete minulého roka. Podobná situácia na trhu nehnuteľností je aj v iných krajinách eurozóny, kde ceny nehnuteľností medziročne klesli. Ceny rezidenčných nehnuteľností v eurozóne boli v druhom štvrťroku tohto roka medziročne nižšie o 1,7 %.


Za ochladením trhu nehnuteľností stojí podľa NBS znížený dopyt. Zvýšené úrokové sadzby zmiernili motivácie domácností ku kúpe vlastnej nehnuteľnosti a spolu so zvýšenou infláciou zhoršovali dostupnosť bývania.

Dostupnosť bývania

Kupujúci zároveň nie sú tlačení silnou konkurenciou na strane dopytu, ako tomu bolo ešte v lete minulého roka. K nižšiemu dopytu prispieva aj fakt, že pri priemernom byte v Bratislave aktuálne vychádza mesačný nájom nižšie ako mesačná splátka úrokov na úver na kúpu takéhoto bytu.


Po dvoch rokoch výrazných prepadov sa pokles dostupnosti bývania zastavil, stále však podľa NBS zostal na zhoršenej úrovni. Na jednej strane na dostupnosť bývania priaznivo vplýval pokles cien bytov, na druhej strane boli reálne príjmy domácností nepriaznivo zasiahnuté infláciou a vysoké úrokové sadzby zvyšovali splátky úverov. Dostupnosť bývania tak aj naďalej zaostávala za svojím dlhodobým priemerom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Nešťastné lezenie na vlakový vozeň, dve deti zasiahol elektrický prúd

nestastne lezenie na vlakovy vozen dve deti zasiahol elektricky prud

27.4.2024 (SITA.sk) - Dve deti v Malackách zasiahol elektrický prúd po tom, čo vyliezli na vlakový vozeň.

Ako informuje bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti, v piatok 26. apríla krátko po 19:00 privolali policajtov na železničnú stanicu v Malackách k dvom zraneným, ktorí sa nachádzali pri odstavenom nákladnom vozni.

Oboch zranených previezli do nemocnice. Poverený policajt začal trestné stíhanie vo veci trestného činu ublíženia na zdraví.

Viac k téme: Elektrina, Ublíženie na zdraví
Zdroj: SITA.sk - Nešťastné lezenie na vlakový vozeň, dve deti zasiahol elektrický prúd © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie