• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Ako cestujú Slováci? Ženy chcú oddychovať, muži cestujú za prácou

Ako cestujú Slováci? Ženy chcú oddychovať, muži cestujú za prácou

Vidíme čoraz rovnocennejšie delenie povinností v rodinách, no stále sú to častejšie ženy, kto má na starosti chod rodiny a deti.

Ženy cestujú viac za oddychom a muži za prácou. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Kiwi.com. Oddych je dôležitý aj pre páry s deťmi, pričom bezdetné páry inklinujú k akčnejším plánom na dovolenke.

Aké sú hlavné motívy cestovania Slovákov?

Spoločnosť Kiwi.com, popredná európska spoločnosť v oblasti cestovných technológií a vyhľadávania leteniek, realizovala prieskum v spolupráci s agentúrou Stem/Mark. V prieskume sa Slováci vyjadrovali o svojich cestovateľských plánoch na rok 2024. Skúmali sa účely, za ktorými Slováci cestujú do zahraničia, a rozdiely v cestovateľských preferenciách medzi ženami a mužmi.

Prieskum ukázal, že hlavným motívom Slovákov vycestovať v roku 2024 do zahraničia je oddych a relax (75,9 %). Spoznávanie nových miest a kultúr je dôležitým faktorom pre 48,4 % opýtaných. Iba 13 % z opýtaných cestuje za prácou a návšteva rodiny či známych je menej častým dôvodom (14 %).

Ženy cestujú viac za oddychom ako muži

Prieskum odhalil rozdiely v cestovateľských preferenciách medzi mužmi a ženami. Za oddychom a relaxom cestuje až 81,6 % žien, zatiaľ čo u mužov je to len 70 %

. „Dáva zmysel, že pre ženy je dôležitý fyzický aj mentálny oddych, ktorý prichádza s dovolenkou. Ženy a matky si potrebujú oddýchnuť od každodenných starostí v práci, od domáceho upratovania, varenia či starostlivosti o deti. Mentálna záťaž žien je v našich podmienkach často väčšia ako u mužov, preto viac pociťujú potrebu cestovať za oddychom,“ vysvetľuje psychologička Jana Zemandl, PhD, autorka publikácie „Psychológia pre milujúcich rodičov“.

Naopak, na pracovné cesty chodia častejšie muži – až 20,7 % opýtaných mužov, zatiaľ čo Sloveniek cestujúcich za prácou je len 4,9 %. Muži sú tiež rozcestovanejší v prípade koncertov, festivalov a umenia.

„Vidíme čoraz rovnocennejšie delenie povinností v rodinách, no stále sú to častejšie ženy, kto má na starosti chod rodiny a deti. Muži môžu častejšie, prakticky ľahšie, odísť od každodennej rutiny za prácou či štúdiom. Vo väčšine prípadov zaťaží odchod otca rodinu menej ako odchod matky, ktorý často sprevádzajú rozsiahle návody a ‚manuály na prežitie‘ v jej neprítomnosti,“ dodáva Jana Zemandl.

Bezdetné páry preferujú akčnejšie dovolenky

Z pohľadu rodinného stavu badať trend, že oddych na dovolenke najviac potrebujú páry s deťmi – až 84,4 % z nich chce cestovať za pohodou. Väčšina rodín s deťmi si na cestách užíva oddych a relax, len 2,6 % z nich cestuje za kultúrnymi zážitkami. Bezdetné páry preferujú skôr spoznávanie nových miest a kultúr, umenie, festivaly či športové aktivity (10,9 %).


„Život bez detí je v mnohých ohľadoch slobodnejší a bezstarostnejší. Bezdetné páry nemusia riešiť obedné spánky, špeciálnu stravu či ‚nudu‘ na dovolenke. Preto akčné dovolenky s návštevami pamiatok či letné festivaly viac vyhovujú partnerom bez detí,“ konštatuje Jana Zemandl.


Prieskum agentúry STEM/MARK sa realizoval na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a Španielsku v máji 2024 na vzorke 500 respondentov z každej krajiny vo veku 18 až 37 rokov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie