• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Akadémia policajného zboru nebude zatiaľ pre kauzu Očistec upravovať učebné osnovy, tvrdí Kurilovská

Akadémia policajného zboru nebude zatiaľ pre kauzu Očistec upravovať učebné osnovy, tvrdí Kurilovská

Rektorka Akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská tvrdí, že súčasné učebné osnovy sú dostatočné na to, aby mali študenti všetky základy týkajúce sa rozsiahlej činnosti polície.

23.11.2020 (Webnoviny.sk) - V súvislosti s policajnou akciou Očistec neplánuje Akadémia policajného zboru momentálne upravovať učebné osnovy. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedla rektorka akadémie Lucia Kurilovská.

Súčasné učebné osnovy sú podľa nej dostatočné na to, aby mali študenti všetky základy týkajúce sa rozsiahlej činnosti polície a pôsobenia jednotlivých policajných zložiek. Na akadémii sa okrem odborných špecializácií vyučuje aj psychológia, morálka či etika.

Etický kódex pre budúcich policajtov

Pri svojom nastúpte do funkcie zaviedla Kurilovská aj etický kódex pre budúcich policajtov. Na akadémii ako rektorka pôsobí siedmy rok a takmer 30 rokov je pedagogičkou na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

„V súčasnosti už spracúvame všetky materiály smerom k novej akreditácii, ktorá čaká každú univerzitu aj každú vysokú školu. Čiže, aj v takých súvislostiach budeme naše predmety prehodnocovať. Obsah vyučovaných predmetov teda budeme prehodnocovať a upravovať v súvislostiach s akreditáciou a tak, aby korešpondovali s neustále sa vyvíjajúcimi požiadavkami praxe,“ objasnila Kurilovská.


O akreditovanie nových študijných programov môžu vysoké školy žiadať od septembra 2020. Na zosúladenie všetkých vnútorných predpisov a študijných programov s akreditačnými štandardami majú školy dva roky.


Nové štandardy nahrádzajú kritériá Akreditačnej komisie, ktorá skončila v decembri 2019. Štandardy priniesli viac konkrétnejších požiadaviek na kvalitu štúdia, za ktorú zodpovedá vysoká škola. Zamerané sú aj na súčasné a budúce potreby študenta.

Učiteľov kontrolovať nemusí

Rektorka je presvedčená, že pedagógovia v akadémii na hodinách reagujú aj na konkrétne trestné veci a so študentmi o nich debatujú a preberajú ich, či už z hľadiska trestného práva, vyšetrovania či operatívno-pátracej činnosti.

Doplnila, že učiteľov v tomto smere kontrolovať nemusí, v čom ju utvrdzujú aj výsledky pravidelných hospitácií. O akcii Očistec bude diskutovať s kolegami aj na kolégiu rektorky, ktoré sa uskutoční po výučbovej časti semestra.


Kurilovská v rozhovore poznamenala, že v rámci akcie Očistec boli zadržaní aj vysokí predstavitelia polície, ktorí neboli absolventmi akadémie alebo takí, ktorí školu ukončili už dávnejšie.


Polícia 5. novembra zadržala v rámci akcie Očistec viaceré osoby, vrátane bývalých vysokých policajných funkcionárov. Obvinení sú napríklad pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z korupčných trestných činov a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Dôvera v políciu sa buduje postupne od radových policajtov, tvrdí rektorka policajnej akadémie

Trestný poriadok podozrivého nepozná, konať možno len proti obvinenému, tvrdí Kurilovská

Video: Väzbu je možné žiadať za akýkoľvek trestný čin, hovorí Kurilovská

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie