• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ak by sme platy poslancov teraz zmrazili, tak by sme ich vlastne zvýšili, vysvetľuje Gyimesi z OĽaNO

Ak by sme platy poslancov teraz zmrazili, tak by sme ich vlastne zvýšili, vysvetľuje Gyimesi z OĽaNO

Poslanec György Gyimesi (OĽaNO).

V budúcom roku poslancom platy neporastú pre vyšší deficit verejných financií, ale klesnú. Nebudú si ich musieť zmrazovať. Vyplýva to z vyjadrenia podpredsedu parlamentného výboru pre financie a rozpočet Györgya Gyimesiho (OĽaNO) pre agentúru SITA.

Platy zrejme klesnú o 15 percent

O zmrazovaní platov ústavných činiteľov sa cez víkend rozprávali v Sobotných dialógoch RTVS exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

„Toto je téma, ktorá sa objavuje takmer každý rok. Vždy vtedy, keď sa zbierajú populistické body, tak sa vytiahnu poslanecké platy. Tie klesnú tak či tak, pretože deficit štátneho rozpočtu bude vyše 7 percent, tam je automatický pokles platov poslancov. Ak by sme si platy teraz zmrazili na tejto úrovni, tak by sme si ich vlastne zvýšili,“ povedal poslanec Gyimesi.

Poslancovi Národnej rady SR patrí podľa zákona plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok. Ten pravdepodobne vzrastie. Jeho výška za rok 2021 bude známa začiatkom marca 2022.


Plat poslanca, ale nie paušálne náhrady, je však naviazaný na výšku schodku verejných financií. „Ak bude deficit vyše sedem percent, tak platy klesnú o 15 percent, čo asi s najväčšou pravdepodobnosťou bude,“ domnieva sa Gyimesi.

Matovič by poslancom rád znížil platy

Poslanec Kamenický sa cez víkend vyjadril, že napríklad v tomto roku mal minister financií zmraziť platy celej vláde a doteraz to neurobil. Minister Matovič povedal, že nemá najmenší problém zmraziť platy členom vlády.


„Veľmi rád by som znížil aj platy poslancov, ktoré pán Kamenický zvýšil poslancom o 1 000 eur v čistom. Súhlasil s tým ako minister financií,“ reagoval Matovič s tým, že považuje za mimoriadne nezodpovedné, že Kamenický zvyšoval platy poslancom.


„Sám veľmi dobre vie, že výrazná väčšina poslancov jednoducho má salám párky a berú obrovské platy viac ako 4-tisíc eur v čistom. Vtedy Smer túto ideu presadil,“ poznamenal Matovič.

V roku 2018 sa situácia zmenila

Plat poslanca je v tomto roku určený vo výške 3 060 eur mesačne. Paušálne náhrady poslanca s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji sú 2 040 eur a paušálne náhrady poslanca s trvalým pobytom mimo Bratislavského kraja sú 2 380 eur.


Platy politikov boli každoročne zmrazované od roku 2011. Situácia sa zmenila v roku 2018, keď si poslanci na ďalší rok už platy nezmrazili a narástli im o stovky eur.


Pre porovnanie v roku 2018 poslanci zarábali mesačne 1 961 eur. Zákonodarca s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji dostával paušálne náhrady 1 385 eur a zákonodarca mimo Bratislavského kraja 1 615 eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie