• Dnes je: Pondelok 13. mája 2024 meniny má Servác

Absolventi škôl prichádzajú na trh práce, šancu na uplatnenie si môžu zvýšiť využitím služieb úradov práce

Absolventi škôl prichádzajú na trh práce, šancu na uplatnenie si môžu zvýšiť využitím služieb úradov práce

S príchodom leta už tradične prichádzajú na trh práce aj čerství absolventi stredných a vysokých škôl. Úrady práce sú pripravené pomôcť im na ceste za profesijným uplatnením.

Okrem sprostredkovania širokej ponuky zamestnaní a odborného poradenstva môžu absolventom finančne asistovať pri získaní kvalitnej praxe a podporiť ich pri začatí podnikania či vzdelávania. V tlačovej správe to uviedlo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Uchádzači o zamestnanie

Pre prístup ku komplexnej ponuke služieb úradov práce je potrebné, aby sa absolventi na úradoch práce evidovali ako uchádzači o zamestnanie.

K pracovným ponukám zverejneným na webovom portáli sluzbyzamestnanosti.gov.sk má prístup široká verejnosť.

Aktivovanie agenta

Avšak iba uchádzači o zamestnanie si na tomto portáli môžu vytvoriť vlastný profil a aktivovať agenta. Agent automaticky vyhľadá pozície v súlade s predstavami a schopnosťami uchádzača. Výhodou profilu je aj to, že sa vďaka nemu môžu o uchádzačovi jednoducho dozvedieť aj potenciálni zamestnávatelia.


„S aktuálnou ponukou takmer 80-tisíc voľných pracovných miest je tento portál jednou z najväčších databáz voľných pracovných pozícií na Slovensku,“ tvrdí ústredie práce.

Ste absolventom vysokej školy? Vznikajú vám povinnosti voči Sociálnej poisťovni až pri uplatnení sa na pracovnom trhu


Absolventi vysokých škôl nemajú voči Sociálnej poisťovni po skončení štúdia žiadne povinnosti. Ako v tlačovej správe uvádza Sociálna poisťovňa, povinnosti absolventov čakajú až po uplatnení sa na pracovnom trhu, keď sa zamestnajú alebo si nájdu na dohodu brigádu či začnú podnikať.

Bez nároku na dávky poistenia

Študent nie je počas štúdia povinne poistený na sociálne poistenie. Voči Sociálnej poisťovni preto nemá počas celého štúdia ani po jeho ukončení nijaké prihlasovacie, oznamovacie ani odvodové povinnosti.

Keďže nie je poistený, nevzniká mu ani nárok na jednotlivé dávky sociálneho poistenia. Výnimkou sú študenti, ktorí sa dobrovoľne poistili a platili poistné dostatočne dlhé obdobie na priznanie konkrétnej dávky.

Nárok na sirotský dôchodok

Povinnosti voči Sociálnej poisťovni majú iba študenti ako poberatelia sirotského dôchodku, keď menia školu, prerušia či ukončia štúdium. Nárok na výplatu sirotského dôchodku im totiž zaniká dňom, keď prestávajú byť nezaopatreným dieťaťom, teda v prípade študenta ukončením štúdia.


Nárok na sirotský dôchodok rovnako zaniká dovŕšením veku 26 rokov. To, či sirota-študent ešte študuje, sa overuje potvrdením školy.

Zamestnávateľ zaregistruje študenta

„Vo väčšine prípadov si to Sociálna poisťovňa overuje sama v registri ministerstva školstva, a teda študent nemá žiadne povinnosti, avšak študenti-siroty z tých škôl, ktoré v tomto registri nie sú (zväčša ide o školy v pôsobnosti rezortov vnútra a obrany), sú povinní takéto potvrdenie predložiť sami,“ upozorňuje poisťovňa.


Ak sa študent po ukončení školy zamestná, povinnosti voči Sociálnej poisťovni zaňho rieši jeho zamestnávateľ. Ten ho v poisťovni zaregistruje a odvádza z jeho vymeriavacieho základu (mzdy) poistné na sociálne poistenie tak, ako pri každom inom zamestnancovi.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 12. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 12 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 12. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nežeňte sa bezhlavo do nových úloh! Vaše nároky sú príliš vysoké a veci sa nehýbu tak rýchlo, ako si predstavujete. Dajte si poradiť, zodpovednosť nenesiete sami.

Býk 21.4. - 21.5.

Objavia sa nečakané výdavky. Odôvodnite ich a porozmýšľajte, ako nahradiť straty. Noc bude nepokojná, prebudiť vás môže nedôvera vo vlastné sily.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ste opäť na koni a podľa toho sa aj správate. Nie každému to je však po vôli. Nečudujte sa, ak na vás našijú nejakú búdu. Ukážte, že máte zmysel pre humor, iste to všetci ocenia.

Rak 22.6. - 22.7.

Dostanete lákavú ponuku, ktorá vás veľmi zaujme. Skôr ako ju prijmete, zistite si jej skutočnú hodnotu. Zatiaľ vyčkajte, ale nehovorte nie. Bude v tom háčik.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 12. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie