• Dnes je: Štvrtok 27. júna 2024 meniny má Ladislav(a)

Zvýšenie životného minima môže niektorým spôsobiť problém pri hypotéke, zmeny nastanú aj v dôchodkoch

Zvýšenie životného minima môže niektorým spôsobiť problém pri hypotéke, zmeny nastanú aj v dôchodkoch

Ľuďom s hraničným príjmom môže aj niekoľkoeurové zvýšenie životného minima zabrániť v získaní dostatočne vysokého úveru.

Životné minimum sa od júla zvýši, čo môže niektorým spôsobiť problém pri vybavovaní hypotéky. Výška životného minima sa od júla zvýši zhruba o 5 eur na jednu osobu, a to na takmer 274 eur.

Pri ďalšej spoločne posudzovanej osobe je to zvýšenie o takmer 4 eurá na vyše 191 eur a ak berieme do úvahy aj dieťa, tak v tomto prípade je to nárast o vyše dve eurá na viac ako 125 eur.

Podľa opatrenia Národnej banky Slovenska musí žiadateľovi o úver vychádzať po splátke úveru finančná rezerva vo výške minimálne 40 % čistého príjmu. Banka pri žiadosti o úver odpočíta z čistého príjmu sumu životného minima za každého člena domácnosti a budúcu splátku úveru. Ľuďom s hraničným príjmom môže aj niekoľkoeurové zvýšenie životného minima zabrániť v získaní dostatočne vysokého úveru. V tejto situácii sa môže ocitnúť podľa finančných odborníkov niekoľko tisíc ľudí.

Pomôže ručiteľ

Ak je príjem žiadateľa o hypotéku nedostatočný, sú viaceré riešenia. Dá sa počkať na prípadný júnový trinásty plat alebo jednorazové odmeny, ktoré zvyšujú priemerný plat, a požiadať o hypotéku počas leta. Najlepšie je požiadať o úver v banke, ktorá priemeruje len posledných šesť výplat. Tak sa efekt odmien prejaví na bonite klienta v maximálnej miere.

Ďalšou možnosťou je vybrať si banku s dlhšou splatnosťou hypotéky, čo ďalej znižuje splátku. Príjem dokáže zvýšiť aj ďalší ručiteľ, napríklad niektorý z rodičov. Riešením môže byť aj to, že si záujemcovia nájdu lacnejšiu nehnuteľnosť a bude im potom stačiť nižší úver.

Avšak pri posudzovaní schopnosti splácať úver pre veľkú väčšinu klientov nie je vyššia suma životného minima až taký problém. Priemerná mzda rastie slušným tempom, čo prekoná efekt vyššieho životného minima. Navyše, iba časť klientov žiada úver v takej výške, pri ktorej sa dostanú úplne na hranu limitov pomeru splátky úveru k ich príjmu.

Zmeny v dávkach či dôchodkoch

So zvyšovaním životného minima však prichádza aj zvyšovanie viacero príspevkov a dávok. Ide napríklad o rodičovský dôchodok alebo o minimálne dôchodky.

Rodičovský príspevok od budúceho roka bude takmer 352 eur, ak rodič na dané dieťa nepoberal materskú alebo niečo vyše 482 eur, ak rodič materskú poberal. Nezdaniteľná časť na daňovníka na mesiac pri výpočte preddavkov na daň je vyše 479 eur. V ročnom zúčtovaní za rok 2025, ak daňovník dosiahne základ dane do 25 426,27 eura, nezdaniteľná časť na daňovníka bude 5 753,79 eura.


Od júla 2024 do konca júna 2025 má poistenec nárok na predčasný starobný dôchodok vtedy, ak suma novopriznaného predčasného starobného dôchodku dosiahne najmenej 438,4 eura. Suma, ktorú môže zarobiť evidovaný uchádzač o zamestnanie bude po novom zhruba 274 eur mesačne. Podľa zákona o pomoci v hmotnej núdzi sumy dávky a sumy príspevkov sa zvýšia o 1,9 %.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 27. jún 2024

horoskopy na dnes stvrtok 27 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 27. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nezaumieňujte si tak veľa ako včera, veď nemusíte každý deň dokazovať svoju šikovnosť! Staršie ročníky čaká večer milé prekvapenie. Uvoľnite sa.

Býk 21.4. - 21.5.

Pokúste sa vyvarovať stretnutia s človekom, ku ktorému vás viaže silný subjektívny vzťah. Je plný rozporov a vy ešte stále nemáte záujem ich odstraňovať a objasňovať.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Intrigovanie a podráždenosť v komunikácii vám nepristane. Potlačte v sebe zlosť a mlčte, inak sa nepríjemne popálite. Očakáva vás príjemné prekvapenie vo vzťahoch.

Rak 22.6. - 22.7.

Planéty vám dnes dožičia zábavu i erotiku. Nezabúdajte však ani na povinnosti. Mohli by ste prehliadnuť dôležité veci, a nedostatky ťažko napravíte.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 27. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie