• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Zubný démon nazývaný paradentóza: Ako ho poraziť a mať zdravý úsmev

Zubný démon nazývaný paradentóza: Ako ho poraziť a mať zdravý úsmev

Paradentóza, inak nazývaná aj zápal ďasien, je starým strašiakom v rámci starostlivosti o zdravie chrupu. Rovnako ako zuby, tak aj ďasná nás v prípade nedostatočnej dentálnej hygieny dokážu poriadne potrápiť. Nepríjemné bolesti a ďalšie potenciálne problémy so zubami sú tým najsilnejším argumentom, prečo myslieť na prevenciu. Riziko vzniku paradentózy môžete správnymi krokmi výrazne znížiť a zabezpečiť si zdravý úsmev.

Ako vzniká paradentóza?

Paradentóza vzniká nahromadením zubného povlaku v ústach. Príčinou býva najčastejšie nedostatočná zubná hygiena, kedy sa baktérie či nestrávené zvyšky jedla zachytávajú na zuboch, kde sa následne množia. Zuby sú v priamom kontakte s ďasnami, preto sa vznikajúci problém dokáže rýchlo preniesť aj na ne.

Aké sú príznaky paradentózy?

Prvým bežným symptómom je podráždenie ďasien, resp. ich začervenanie. To si všimnete aj pri podrobnejšom pohľade do zrkadla, avšak skôr je pravdepodobné, že vznikajúci problém doslova pocítite. Paradentóza sa totiž prejavuje aj bolesťami ďasien, ktoré dokážu byť veľmi nepríjemné. Navyše, ďasná môžu aj krvácať, čo je ďalší jasný príznak, že niečo nie je v poriadku. Z hľadiska osobného pocitu, no napríklad i spoločenského kontaktu, je nepríjemným symptómom aj zápach úst z dôvodu vznikajúceho zápalu a nahromadeného hnisu.

Ako sa tomu dá predísť?

Poďme však trochu na optimistickejšiu nôtu a povedzme si, že paradentóze sa dá predchádzať, rovnako je možné ju aj liečiť. Ako vždy platí, že ideálne je myslieť na prevenciu, ktorá je v prípade správneho postupu jednoduchšia než liečba paradentózy. V rámci prevencie je základom správna a dôkladná dentálna hygiena.


Nejde len o dĺžku umývania zubov, ale aj o správne pohyby s kefkou a celkové dôkladné prečistenie ústnej dutiny. Vhodné je z času na čas absolvovať dentálnu hygienu u zubného špecialistu. Dôležitý je tiež výber zubnej kefky - na dentálnej hygiene vám tiež poradia, či si zvoliť mäkkú alebo tvrdšiu kefku. Určite nič nepokazíte ani používaním medzizubných kefiek a nití.



Ako sa paradentóza lieči?

Tvrdiť, že každý človek s paradentózou si za ňu môže sám nedostatočnou ústnou hygienou by bolo nesprávne. Existujú rizikové faktory, ktoré prispievajú k vzniku tohto ochorenia – napríklad hormonálne zmeny (tehotenstvo), vek, genetika či zníženie imunity. Ak vás teda už postihla paradentóza, je samozrejme namieste ju liečiť. Pomôcť môžu v tomto prípade špeciálne zubné kefky, špeciálne zubné pasty, ústne vody a spreje na paradentózu, či dokonca gél na paradentózu . Vhodná kombinácia týchto dentálnych pomôcok môže prispieť k eliminácii problémov s ďasnami, a tým aj ku krajšiemu zdravému úsmevu.


Napríklad zubné pasty na paradentózu pôsobia nielen preventívne, ale zároveň protizápalovo. Ak ste teda v minulosti mali problémy so zápalom ďasien, môžu práve tieto zubné pasty predstavovať vhodnú prevenciu, ako sa im do budúcna vyhnúť. V rámci zubných kefiek je pri zapálených ďasnách vo všeobecnosti lepšie zvoliť mäkkú kefku, ktorá vďaka užším štetinám vyčistí aj ťažšie dostupné miesta. Ústne vody, spreje či gély zase môžu pôsobiť ako vhodná dezinfekcia a protizápalový faktor.

Ako sa dopracovať ku krajšiemu úsmevu?

Ak vás trápia boľavé ďasná a túžite po krajšom úsmeve, je potrebný súhrn krokov a správna komplexná starostlivosť o zuby. Môže pomôcť vhodne zvolená zubná kefka a pasta, rovnako nezabúdajte na pravidelné návštevy u zubného lekára a dentálnu hygienu. Váš chrup sa vám za to poďakuje zdravším úsmevom.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie