• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Značka Orion oslavuje 110 rokov svojej existencie. Na výročie prišla s novinkou, ktorú si Slováci okamžite obľúbili

Značka Orion oslavuje 110 rokov svojej existencie. Na výročie prišla s novinkou, ktorú si Slováci okamžite obľúbili

Spoločnosť Nestlé rozšírila produktové portfólio svojej značky Orion o novinku - Banány biele, ktorých ambasádorom sa stal známy český moderátor Leoš Mareš.

4.6.2024 (SITA.sk) - Orion tak v ponuke dopĺňa tradičné a obľúbené Banány v horkej čokoláde. Vyrábajú sa v závode Nestlé Zora Olomouc a len v roku 2023 sa ich produkcia vyšplhala na 22 miliónov kusov. Novinka prichádza na trh presne 110 rokov od oficiálnej registrácie značky Orion. Aj napriek svojej dlhej tradícii ide o značku, ktorá stále udáva trend.

História obľúbenej cukrovinky Banány v čokoláde sa začala písať v 30. rokoch minulého storočia pod značkou Orion. Charakteristický "banánový" tvar a lahodne jemné želé zaliate vrstvou chrumkavej horkej čokolády tak oslovuje milovníkov sladkostí už viac ako 90 rokov. "Banány si obľúbili generácie Slovákov aj Čechov. Aktuálne, v prvom štvrťroku tohto roka boli na slovenskom trhu dokonca najobľúbenejšou tyčinkou. V roku 2023 sa ich predalo cez 1 100 ton, teda viac ako 22 miliónov kusov," opisuje Jan Fišer, riaditeľ továrne Nestlé Zora v Olomouci, a dopĺňa: "Slováci sú verní tradičným cukrovinkám, ktoré poznajú z detstva či z čias dospievania. Na druhej strane sú však otvorení aj inováciám a dávajú priestor novým príchutiam. Preto sme sa rozhodli tradičné Banány v čokoláde obliecť do nového šatu a predstaviť ich v bielom. Novinka zaznamenala na Slovensku okamžitý úspech."

Olomoucká Zora vyrobí vyše 260 miliónov čokoládových tyčiniek za rok

Ročná produkcia olomouckej čokoládovne Zora je viac ako 41-tisíc ton. Z toho takmer tretinu tvorí obľúbená kategória čokoládových tyčiniek, ktorých sa v roku 2023 vyrobilo skoro 13-tisíc ton, a to najmä pod značkou Orion. Pre predstavu, to sú dva kamióny plné čokoládových tyčiniek denne. S výrobou čokoládových tyčiniek začala Zora v roku 1923. Vtedy sa na trhu objavila tradičná Kofila a o necelých desať rokov neskôr ju nasledovali obľúbené Banány v čokoláde. Vďaka ich úspechu vznikli varianty marhuľového či čerešňového želé v čokoláde.

Predaje produktov BANÁNY v rokoch 2023 a 2022:

ROK PRODUKT TONY KUSY PERCENTÁ
2023 Čokoládové tyčinky: 12 829,16 262 274 172 31,83 %
Z toho BANÁNY 1 136,19 22 098 272 8,86 %
2022 Čokoládové tyčinky: 14 601,31 286 155 518 32,94 %
Z toho BANÁNY 1 331,27 26 102 160 9,12 %

Výrobky z olomouckej čokoládovne Zora putujú do celej Európy a aj za jej hranice. Stala sa tak jedným z najvýznamnejších producentov čokoládových cukroviniek. Vyváža dokonca aj na exotické trhy, ako napríklad do Kuvajtu či Andorry. Na Slovensku a v Čechách sú výrobky moravskej továrne známe už 110 rokov pod hviezdou Orion. Zatiaľ čo Banány sa odtiaľ vyvážajú na slovenský a český trh, tyčinky Deli a Koko sa distribuujú aj do Maďarska. Orieškové tyčinky sa zasa exportujú do Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie či na Ukrajinu. Ďaleko najobľúbenejšou skupinou sú tzv. plnené tyčinky, kam patrí Milena, Kofila a Gaštany. Tie majú na celkovej výrobe tyčiniek štvrtinový podiel.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie