• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

ZMOS nesúhlasí s prechodom financovania škôlok pod štát, ministra školstva žiada o urýchlené rokovania

ZMOS nesúhlasí s prechodom financovania škôlok pod štát, ministra školstva žiada o urýchlené rokovania

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s prechodom financovania materských škôl a predprimárneho vzdelávania pod štát.

Vytvorenie pracovnej skupiny

Zároveň žiada ministra školstva o urýchlené rokovanie a vytvorenie pracovnej skupiny s účasťou ZMOS-u. Ako informoval predseda ZMOS-u Jozef Božik, združenie návrh rezortu školstva zaskočil.

„Tento návrh je v rozpore s dohodou zo spoločného rokovania ZMOS s rezortom školstva, ktoré sa uskutočnilo v novembri minulého roka. V zmysle spoločnej dohody sme rok 2024 mali využiť na to, aby sme rokovali a dohodli sa prostredníctvom pracovných skupín vytvorených rezortom za účasti ZMOS v nadväznosti na odmietavé stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska,“ uviedol.

Prvé online rokovanie

V utorok sa konalo prvé online zasadnutie Rady ZMOS v novom roku za účasti 110 predstaviteľov členských miest, obcí a mestských častí. Okrem navrhovanej zmeny financovania materských škôl sa venovalo aj novému systému krízového riadenia na odstrel medveďa a tiež zvýšenému výskytu odpadov v okresoch východného Slovenska.

Zo záverov rokovania vyplynulo, že ZMOS sa obráti na rezort dopravy a Slovenskú správu ciest so žiadosťou o urgentné riešenie kulminujúcej situácie s hromadením odpadov popri cestách v okresoch Sobrance, Michalovce a Vranov nad Topľou na východnom Slovensku z kamiónovej dopravy smerujúcej na slovensko-ukrajinskú hranicu.

„Zvýšený výskyt odpadu v dôsledku kolón kamiónov čakajúcich a prichádzajúcich k hraničnému prechodu Vyšné Nemecké je pre obyvateľov dotknutých území a životné prostredie neúnosný. Nahromadený odpad sa s pribúdajúcim časom postupne vplyvom poveternostných podmienok a zvierat dostáva do väčšej vzdialenosti od cesty na okolitú ornú pôdu, resp. do kanálov a vodných tokov,“ upozornil Božik. Zdôraznil, že túto situáciu, ktorú spôsobili obmedzenia na slovensko-poľskej hranici prijaté poľskou stranou, je potrebné promptne riešiť.

Prerokovaný bol aj pohyb medveďa hnedého

Rada ZMOS prerokovala aj navrhovaný nový systém krízového riadenia, ktorý spoločne predstavil rezort vnútra a životného prostredia a týka sa riešenia pohybu medveďa hnedého v intravilánoch miest a obcí.

Regulácia samovoľného pohybu medveďa hnedého v intravilánoch miest a obcí bola dlhodobou požiadavkou Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré tento návrh vníma pozitívne.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie