• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Žilinka: Združenie sudcov Slovenska má aj naďalej nekompromisne presadzovať profesionálne záujmy sudcovského stavu

Žilinka: Združenie sudcov Slovenska má aj naďalej nekompromisne presadzovať profesionálne záujmy sudcovského stavu

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa pri príležitosti 30.

7.4.2022 (Webnoviny.sk) - Združenie sudcov Slovenska (ZSS) by malo podľa generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku aj naďalej nekompromisne presadzovať profesionálne záujmy sudcovského stavu a odbornosť sudcov. Uviedol to vo svojom príhovore k 30. výročiu fungovania združenia, ktorý predniesol na slávnostnom Hlavnom zhromaždení ZSS na Štrbskom Plese.

Žilinka vo svojom profile na sociálnej sieti doplnil, že ZSS zaželal, aby pokračovali v ochrane sudcovskej nezávislosti a prispievali k napĺňaniu ústavného poslania súdnej moci.

„Vyslovil som poďakovanie za každodenné úsilie sudcov pri napĺňaní ideálu spravodlivosti pri výkone súdnictva, ktorý je naším spoločným cieľom, pri ktorom musíme mať sústavne na zreteli výrok francúzskeho moralistu Françoisa de La Rochefoucaulda: ‚Spravodlivosť nedokáže na svete spôsobiť toľko dobra, koľko zla spôsobuje zdanie spravodlivosti‘,“ citoval Žilinka.

Macko: Maroš Žilinka hájil ruské štátne záujmy, pre Slovensko predstavuje bezpečnostnú hrozbu

Generálny prokurátor Maroš Žilinka otvorene vystupoval proti bezpečnostným záujmom Slovenskej republiky. Povedal to v utorok predseda strany Občianski demokrati Slovenska (ODS) Pavel Macko na tlačovej besede.

Žilinkovi toxickí priatelia

Podľa Macka Žilinka presadzoval záujmy Ruskej federácie, ktorá začala vojnu na Ukrajine. Zdôraznil, že generálny prokurátor preto predstavuje vážnu bezpečnostnú hrozbu a mal by odísť zo svojej pozície.


Bývalý generál Macko tiež uviedol, že Žilinka udržiava blízke kontakty s ruskými predstaviteľmi, ktorí sú na sankčnom zozname Európskej únie a systematicky likvidujú v Rusku posledné zvyšky demokratického poriadku.

„Napriek tomu, že vedel, že ruský generálny prokurátor Igor Krasnov je na európskom sankčnom zozname, mal nezadržateľnú túžbu vycestovať do Petrohradu a stretnúť sa s ním,“ povedal Macko, ktorý pripomenul, že Žilinka tiež vycestoval 13. januára do Moskvy na oslavy 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry.

Tam sa údajne stretol aj s predsedom bezpečnostnej rady Ruska Nikolajovom Platonovičom Patruševom. „Tým predsedom bezpečnostnej rady, ktorá schválila Putinovi agresiu, ktorú vidíme na Ukrajine,“ doplnil Macko. Bývalý generál vyčíta Žilinkovi aj to, že nezrušil dohodu slovenskej a ruskej prokuratúry.

Boj proti extrémizmu

Macko tiež pripomenul, že Žilinka zrušil aj odbor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý sa venoval extrémizmu. „Sľuboval vtedy, že práca týchto zložiek sa zefektívni. Pravý opak je pravdou. Dnes sme svedkami nebývalého rastu aktivít extrémistov a priamych útokov na základy demokracie,“ povedal.

Generálny prokurátor tiež podľa Macka zámerne obhajoval záujmy Ruska pri diskusii o obrannej dohode medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými.

Kupčenie s bezpečnostnými previerkami

Na tlačovej besede Macko zdôraznil, že polícia, prokuratúra, Vojenské spravodajstvo, Slovenská informačná služba (SIS) či Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) si neplnia svoje úlohy, aby spoľahlivo chránili slovenských občanov.

„To, že sa do našich bezpečnostných zložiek dostali špióni a doslova ich preliezla korupčná mafia až po najvyššie miesta nie je náhoda. Jednou z príčin je aj zásadné zlyhávanie NBÚ a zložiek, ktoré sa podieľajú na zabezpečovaní bezpečnostných previerok,“ vysvetlil s tým, že sú indície o kupčení s previerkami. Vysvetľuje to podľa neho aj to, že mnohé v súčasnosti stíhané osoby mali najvyššie bezpečnostné previerky.

Podnety na prešetrenie

Pochybnosti má pritom Macko aj voči samotnému riaditeľovi NBÚ Romanovi Konečnému. Ako uviedol, ide o politického nominanta, ktorý donedávna udržiaval intenzívne kontakty s bývalým príslušníkom SIS Petrom K., ktorý je známy pod prezývkou „pán X“.

ODS vyzvalo na očistu bezpečnostných zložiek. Dali pritom podnet na preskúmanie bezpečnostnej spoľahlivosti a bezpečnostnej previerky u riaditeľa NBÚ, generálneho prokurátora, námestníka generálnej prokuratúry Jozefa Kanderu a prokurátora Jaroslava Kozolku.


Správa Ruskej tajnej služby FSB: Rusko môže vojnu len rôznymi spôsobmi prehrať, čaká ho katastrofa


Danko chce nechať celý konflikt na Rusov a Ukrajincov, súhlasí s Orbánom a zbrane by im neposielal



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie