• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Zdražovanie prinútilo Slovákov šetriť, nakupujeme viac v zľavách a investujeme do zelených technológií

Zdražovanie prinútilo Slovákov šetriť, nakupujeme viac v zľavách a investujeme do zelených technológií

Až 80 percent Slovákov v súčasnosti nakupuje viac v akciách a zľavách v porovnaní s minulosťou.

21.5.2022 (Webnoviny.sk) - Vysoká inflácia a s ňou spojené zdražovanie mení aj spotrebiteľské správanie sa Slovákov. Sedem z desiatich potvrdilo, že pre vysoké ceny kupuje menej spotrebného tovaru ako vlani.

Nakupovanie zbytočností sa skončilo

Až 80 percent Slovákov zároveň v súčasnosti nakupuje viac v akciách a zľavách v porovnaní s minulosťou. Je aj pätina ľudí, ktorí sa pre súčasnú infláciu pri nakupovaní zľavami neriadia.

Ako ďalej ukázal prieskum pre spoločnosť Home Credit, vysoká inflácia vo všeobecnosti zatiaľ odradila od kúpy vybraného tovaru alebo služby zhruba tretinu opýtaných.

Investície do energetickej sebestačnosti

Obavy z vysokých cien urýchlil nákup niektorých tovarov a služieb. Najviac sa to prejavilo v prípade nákupu zariadení na posilnenie energetickej sebestačnosti, či už to boli solárne panely, tepelné čerpadlá alebo kotly na tuhé palivo.

Tu sa až 50 percent opýtaných rozhodlo pre urýchlenú kúpu preto, že sa obávali zvyšujúcich sa cien. Z rovnakého dôvodu si traja z desiatich Slovákov predstihu kúpili letnú dovolenku a ďalších 20 percent sa urýchlene rozhodlo pre rekonštrukciu svojej nehnuteľnosti.

Tento rok bez dovolenky

Vysoká inflácia vo všeobecnosti zatiaľ odradila od kúpy vybraného tovaru alebo služby zhruba tretinu opýtaných. Najviac sa to prejavilo v prípade nákupu letných dovoleniek.


Tu bol výrazný rast cien na Slovensku dôležitým faktorom pre 43 percent ľudí, ktorí si zájazd či dovolenkový pobyt preto nezakúpili.

Len o niečo menej Slovákov inflácia odradila od kúpy osobného auta, taktiež rekonštrukcie alebo úpravy svojho bytu či domu alebo nákupu drahšej elektroniky či módnych doplnkov a oblečenia.

V zaúverovaní sme obozretnejší

Rast inflácie častejšie skôr neovplyvňoval rozhodnutie Slovákov zobrať si nejakú pôžičku alebo tovar na úver. V mnohých prípadoch išlo aj o nevyhnutnosť.

Keď sa napríklad rozbije auto, úplne pokazí chladnička alebo sporák, je nutné situáciu ihneď riešiť a pôžička má vtedy pre mnohých zmysel. „Rozhodne neodporúčame požičiavať si na darčeky, oslavy alebo dovolenky,“ radí ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský.


Reprezentatívny prieskum v máji 2022 realizovala agentúra Stem/Mark pre Home Credit Slovakia.

Žiaden prorodinný balíček ani nemusí byť a môže skončiť na ústavnom súde, myslí si Kolíková

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom. SaS) môžu ľudia čakať aj to, že žiaden porodinný balíček nebude a možno skončí na Ústavnom súde SR.


Uviedla to v diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza.


„To sa naozaj môže stať a je mi to veľmi ľúto, pretože na takýto balík ľudia naozaj čakajú. Má byť nastavený na ľudí, ktorí sú v núdzi, pre chudobných, nezamestnaných, osobitne aj pre seniorov. Nie je to totiž adresné, je to obrovský balík peňazí. A to, že sme nemali riadnu odbornú diskusiu o tom, čo je teraz potrebné urobiť alebo ekonomicky čo zvládneme ako krajina, je hrubou chybou tejto vlády," povedala Kolíková.

Peter Pellegrini (Hlas-SD) upozornil na to, že financie by sa mali začať vyplácať začiatkom budúceho roka. Preto nevníma daný návrh ako skutočnú pomoc v čase vysokej inflácie. „Vyzývame vládu, nech niečo robí s extrémnymi cenami," doplnil.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 25. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 25 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 25. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Buďte opatrní, dnešné úlohy budú veľkým náporom na vaše nervy. Vyvrcholia prejavy túžby po nezávislosti. Niekto vám pripomenie zásady spoločenského správania sa.

Býk 21.4. - 21.5.

Využite konečne služby priateľov. Mnohí by vám radi pomohli. Doprajte partnerovi viac voľnosti. Môže sa stať, že stratí radosť zo spolunažívania.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Aj keď ste v dobrej kondícii, nečakajte nič mimoriadne. Môžete sa zapliesť do ľúbostnej aféry. Aby vás však neprekvapili problémy v rodine.

Rak 22.6. - 22.7.

Buďte opatrní, niekto sa vás pokúsi oklamať. Nedajte sa nahovoriť od priateľov na akciu, ktorá sa vám nepozdáva. Vaša intuícia vás neklame.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 25. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie