• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Zastavenie dovozu ropy od Lukoilu je podľa ministerstva porušenie dohôd. Je ohrozená energetická bezpečnosť Slovenska?

Zastavenie dovozu ropy od Lukoilu je podľa ministerstva porušenie dohôd. Je ohrozená energetická bezpečnosť Slovenska?

Energetická bezpečnosť Slovenska podľa ministerstva hospodárstva momentálne nie je ohrozená.

Problém zastavenia dovozu ropy prostredníctvom ropovodu cez Ukrajinu od ruskej spoločnosti Lukoil sa rieši na niekoľkých úrovniach. Pre agentúru SITA to potvrdilo slovenské ministerstvo hospodárstva.

„Ministerka hospodárstva Denisa Saková ešte v minulom týždni komunikovala o tejto téme s ukrajinským veľvyslancom na Slovensku, rezortnými kolegami na Ukrajine, ako aj vedením spoločnosti Slovnaft a Transpetrol.

Tejto téme sa na premiérskej úrovni venoval aj premiér Robert Fico a oficiálne kroky podnikli aj rezorty diplomacie a zahraničných veci Slovenska aj Maďarska,“ uviedol rezort hospodárstva.

Slovensko má výnimku

Slovensko má na základe rozhodnutia Európskej komisie udelenú výnimku na dovoz ropovodmi z Ruska a následný predaj ropy a ropných produktov.

„Obmedzovanie dovozu ropy z ukrajinskej strany preto považujeme za porušovanie medzinárodných dohôd. Navyše časť ropných produktov z tejto ropy sa následne exportuje aj na Ukrajinu, a preto tento stav nie je podľa nášho názoru ani v záujme Ukrajiny. Našim cieľom preto je urobiť všetky kroky potrebné na to, aby sa obnovila dodávka ropy do rafinérie Slovnaft,“ dodalo ministerstvo hospodárstva.

Maďarsko zvažuje rôzne páky

Maďarsko, ktoré by zastavením dovozu ropy prostredníctvom ropovodu cez Ukrajinu, bolo tiež postihnuté, zvažuje rôzne „páky“ na dosiahnutie cieľa.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa v rozhovore pre ATV News nechal počuť, že Budapešť zadrží platbu vo výške 6,5 miliardy eur z Európskeho mierového fondu Ukrajine, kým Kyjev nepovolí ruskej spoločnosti Lukoil prepravu ropy cez ropovod Družba do Maďarska a na Slovensko.

Ako Szijjártó poznamenal, tranzitom cez Ukrajinu Maďarsko a Slovensko získavajú 33 %, resp. 40 až 45 % ropy ruského Lukoilu.

Hrozili by obmedzenia aj iným štátom

Energetická bezpečnosť Slovenska podľa ministerstva hospodárstva momentálne nie je ohrozená.

„Avšak, v prípade, ak by sa tento problém aktívne neriešil, mohol by spôsobiť obmedzenia komerčných dodávok ropných produktov nielen na Slovensku, ale aj v štátoch, kam sa ropné produkty z tejto ropy vyvážajú, ako sú Česká republika či Ukrajina,“ skonštatovalo pre agentúru SITA slovenské ministerstvo hospodárstva.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie