• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Zamestnávatelia už ponúkajú 917 pracovných ponúk na letnú brigádu

Zamestnávatelia už ponúkajú 917 pracovných ponúk na letnú brigádu

O brigády je najväčší záujem v júni, firmy však zverejňujú ponuky už od jari a na hľadanie si letnej brigády je najvyšší čas.

31.5.2024 (SITA.sk) - Zamestnávatelia zverejnili v máji 917 pracovných ponúk pre študentov na letnú brigádu. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa portálu Profesia.sk Ľubica Melcerová. Údaj je aktuálny k piatkovému dňu, nové ponuky pribúdajú každý deň.

Väčšina študentov a študentiek s hľadaním letnej brigády čaká, kým majú po maturitách alebo štátniciach. Aj preto býva o brigády najväčší záujem v júni. Firmy však zverejňujú ponuky už od jari a na hľadanie si letnej brigády je najvyšší čas.

Najviac brigád ponúkajú obchody

„Už v apríli tohto roka bolo na portáli Profesia.sk zverejnených viac ako 830 ponúk na dohodu pre študentov a študentky stredných a vysokých škôl, čo je v danom mesiaci najviac za posledné roky,“ povedala Melcerová. Zvyčajne býva najviac inzerátov na brigády v máji, okolo tisícky ich bolo vlani aj predvlani.

Najviac brigádničiek a brigádnikov hľadajú firmy na pozície v sektore obchodu, tvoria takmer tretinu aktuálne zverejnených ponúk. Viac ako pätina inzerátov je z cestovného ruchu a gastra a len o pár ponúk menej je z oblasti administratívy.

Najväčší záujem je práve o brigády v obchodoch, na jednu ponuku reaguje v priemere 32 ľudí. Nasledujú pomocné práce, doprava a špedícia a výroba. Najväčšia konkurencia je pri pozícii odborný predajca, na jeden inzerát prišlo v máji v priemere až 71 reakcií.

Možnosť získať skúsenosti v odbore

Vysoký záujem je aj o prácu dokladačov tovaru a predavačov, a to aj napriek tomu, že v sektore obchodu sú najnižšie priemerné hodinové mzdy. V priemere sa pohybujú okolo 6,50 eura na hodinu, v obchode je to len 5,80 eura. Vo výrobe, cestovnom ruchu a gastre je to o takmer euro na hodinu viac.

Pätnásť percent pracovných ponúk na dohodu pre študentov a študentky vysokých škôl je z oblasti informačných technológií. Spoločnosti im tak ponúkajú možnosť získať cenné skúsenosti v odbore, ktorý študujú a aj si tam najviac zarobia, takmer osem eur na hodinu.

Čo sa týka brigád v rámci regiónov, najviac brigádnických ponúk je z Bratislavského kraja, tvoria takmer 40 percent zo všetkých inzerátov. Trinásť percent ponúk je zo Žilinského kraja a desať percent z Košického kraja. Najmenej ponúk je z Prešovského a Banskobystrického kraja.

Priemerný plat

V hlavnom meste a okolí sú aj najvyššie hodinové mzdy, priemerná je skoro sedem eur. V Banskobystrickom a Košickom kraji zarobia brigádnici v priemere šesť eur za hodinu. Brigádnicka mzda narástla za päť rokov o dve eurá na hodinu.

„Aktuálne je priemerný plat v ponukách na dohodu pre študentov a študentky stredných a vysokých škôl 6,50 eura na hodinu. Oproti minulému roku je to len mierny nárast - o 20 centov, v porovnaní s rokom 2019 stúpla priemerná hodinová mzda o dve eurá,“ dodala Melcerová.

Čo sa týka bežných pracovných ponúk, momentálne je na portáli Profesia.sk zverejnených najviac inzerátov na pozíciu operátor výroby, ktorých firmy hľadajú 1 740.

„Druhí najžiadanejší sú predavači s 1 550 ponukami, o 60 inzerátov menej je na učiteľov, nasledujú administratívni pracovníci a skladníci,“ uviedla pre agentúru SITA Melcerová. Najviac na Slovensku zarábajú ľudia, ktorí pracujú vo vrcholovom manažmente.

Priemerný celkový mesačný plat generálneho riaditeľa je 6 500 eur, nasleduje development director, ktorý zrobí 6 300 eur mesačne a riaditeľ závodu s 5 200 eurami. Viac ako 5 000 eur mesačne má priemerný celkový plat ešte country manager.

Mimo vrcholového manažmentu má najvyšší priemerný celkový mesačný plat medical advisor vo farmaceutickom priemysle, ktorý si mesačne prilepší v priemere o 4 200 eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie