• Dnes je: Pondelok 17. júna 2024 meniny má Adolf

Zamestnanci majú väčšie problémy s výplatami od zamestnávateľov ako počas pandémie, pomáhajú dávky zo Sociálnej poisťovne

Zamestnanci majú väčšie problémy s výplatami od zamestnávateľov ako počas pandémie, pomáhajú dávky zo Sociálnej poisťovne

Na uspokojenie mzdových nárokov zamestnancov pri platobnej neschopnosti zamestnávateľa Sociálna poisťovňa v novembri tohto roka vynaložila cez 335-tisíc eur. Vlani v novembri to bolo 181-tisíc eur.

Sociálna poisťovňa vypláca v tomto roku výrazne viac garančných dávok ako vlani. Ide o dávky pre zamestnanca v prípade, ak mu jeho zamestnávateľ kvôli platobnej neschopnosti neuhrádza mzdu.

Poberatelia garančnej dávky

Garančnú dávku dostalo v novembri 137 osôb, kým v novembri vlaňajška to bolo 66 ľudí. Za jedenásť mesiacov tohto roka túto dávku poberalo v priemere 143 osôb, priemerný počet poberateľov dávky za minulý rok pritom dosiahol 59 osôb. Vyplýva to zo štatistiky Sociálnej poisťovne.

Priemerný počet poberateľov garančnej dávky je v tomto roku pritom vyšší ako počas pandemických rokov 2020 a 2021. V roku 2020 totiž Sociálna poisťovňa vyplácala priemerne 136 dávok mesačne a v roku 2021 to bolo v priemere 108 dávok mesačne.

Uspokojenie mzdových nárokov

Na uspokojenie mzdových nárokov zamestnancov pri platobnej neschopnosti zamestnávateľa Sociálna poisťovňa v novembri tohto roka vynaložila cez 335-tisíc eur. Vlani v novembri to bolo 181-tisíc eur.

Výdavky na vyplácanie garančných dávok za celý minulý rok predstavovali 1,86 milióna eur. Od začiatku januára do konca novembra tohto roka už pritom dosiahli cez 3,6 milióna eur.

Platobná neschopnosť zamestnávateľa

Garančné poistenie je poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie.

Zamestnanec v pracovnom pomere, člen družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu, a osoba, ktorá vykonáva práce na základe dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti, má nárok na jednorazovú dávku garančného poistenia, ak sa jeho zamestnávateľ stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť jeho nároky vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 17. jún 2024

horoskopy na dnes pondelok 17 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 17. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Podaktorých dnes zachváti pracovná horúčka. Bodaj by nie, keď mnohé veci zanedbali a už sa nedajú odkladať. Odmenou bude dobrý pocit a čisté svedomie.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes budú prevládať priaznivé aspekty. Energiu venujte dlhodobým plánom. Mimoriadne silne bude pracovať vaša intuícia. Nemali by ste podceňovať nič z toho, čo vám našepkáva.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dokážete sa pozrieť realite do tváre bez zbytočného sentimentu. Poznáte svoje možnosti a podľa toho sa viete zariadiť. Len dávajte pozor, aby ste sa celkom neodcudzili svojim blízkym.

Rak 22.6. - 22.7.

Máte chuť pustiť sa do niečoho nového? Nerozmýšľajte, či a ako sa vám všetko podarí. Ak dnes zaváhate a nepustíte sa do práce, neskôr si už netrúfnete.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 17. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie