• Dnes je: Sobota 21. septembra 2024 meniny má Matúš

Vysvedčenie alebo tlak rodičov. Čo robí deťom väčší stres?

Vysvedčenie alebo tlak rodičov. Čo robí deťom väčší stres?

Podľa výskumov patrí medzi najväčšie psychické problémy úzkosť a depresia.

Už o pár dní si žiaci základných a stredných škôl preberú z rúk učiteľov koncoročné vysvedčenia.

Pre mnohé deti je to stresujúca udalosť, ktorá každoročne doženie niektoré z nich k hraničným reakciám. Dobré alebo zlé známky by nemali vypovedať o hodnote dieťaťa a podľa odborníkov je nevyhnutná zmena v ich hodnotení.

Prezidentka Združenia základných škôl (ZZŠS) Slovenska Eva Horníková upozorňuje na prehnané nároky rodičov na dosahovanie dobrých výsledkov. Aj podľa psychológa im môže tlak na ich výkon spôsobiť psychické poruchy sprevádzané úzkostnými stavmi až depresiami.

Duševné zdravie mladej generácie sa dramaticky zhoršuje

Podľa výskumov patrí medzi najväčšie psychické problémy úzkosť a depresia. „Sú pravdepodobne spôsobené neustálym tlakom na dosiahnutie akademického alebo profesijného úspechu,“ vysvetľuje psychológ Mojmír Trebuňák z online platformy ksebe.sk. Tento negatívny trend poukazuje na potrebu venovať pozornosť psychickému zdraviu detí a mladých ľudí aj v súvislosti s hodnotením ich výkonu na školách.

Nový prístup k hodnoteniu žiakov sa ukazuje ako nevyhnutný. Hodnotenie formou známky je len jedným zo spôsobov. V mnohých krajinách ho dopĺňa alebo nahradzuje formatívne hodnotenie, ktoré žiaka motivuje, rešpektuje jeho osobitosti a podporuje silné stránky osobnosti.

Deti sa boja horšej známky aj reakcie rodiča

„Deti, ktoré sú vystavené tlaku rodičov na ich výkon, sa pri školských projektoch často zaujímajú len o to, či dostanú známku, a nie o to, čo sa môžu naučiť,“ uviedla Eva Horníková.

Tieto deti sa obávajú horších známok a reakcie rodičov, pričom rodičia niekedy dokonca kontaktujú učiteľov, aby sa sťažovali na známky, namiesto toho, aby sa snažili pochopiť, kde je problém a ako ho spolu vyriešiť. Takýto prístup vychováva vystresované deti.

Podľa Evy Horníkovej by rodičia mali prijať svoje deti také, aké sú a hodnotenie by nemalo byť vnímané ako trest alebo odmena, ale skôr ako odraz snahy a pokroku. „Deti by sa mali naučiť prijímať chyby a kritiku, rovnako ako svoje slabé stránky a byť s tým v súlade. To dosahuje metóda sebahodnotenia a slovného hodnotenia, ktorá umožňuje dieťaťu uvedomiť si svoje schopnosti a nedostatky a rozhodnúť sa, či sa chce v niektorých oblastiach zlepšiť,“ uviedla Horníková.

Podpora učiteľov aj nových metód

Ján Machaj, riaditeľ neziskovej organizácie EDULAB, ktorá sa zaoberá vzdelávacími projektami pre školy, zdôrazňuje potrebu zavedenia nových prístupov k hodnoteniu žiakov. „Hodnotenie prostredníctvom známok je len jednou z možností. Vo viacerých krajinách ho dopĺňa alebo nahradzuje formatívne hodnotenie, ktoré podporuje silné stránky žiaka a rešpektuje jeho osobnosť,“ vysvetľuje Machaj.

Machaj tiež uviedol, že učitelia môžu získať pomoc pri komunikácii s rodičmi pri hodnotení ich detí prostredníctvom online kurzov, ktoré obsahujú praktické skúsenosti od kolegov, rady psychológov a špeciálnych pedagógov. „Náš kurz ‚Komunikácia s rodičom‘, ktorý vznikol v spolupráci so psychologičkou, je druhým najviac navštevovaným online kurzom medzi učiteľmi. Vidíme veľkú snahu učiteľov naučiť sa profesionálne komunikovať s rodičmi, aj vrátane riešenia nepríjemných tém,“ dodal J. Machaj.

Zavedenie formatívneho hodnotenia a lepšia komunikácia s rodičmi sú kľúčovými krokmi k vytvoreniu pozitívneho a podporného vzdelávacieho prostredia, kde sa deti budú môcť rozvíjať bez strachu z hodnotenia a tlaku na výkon.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 21. september 2024

horoskopy na dnes sobotu 21 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 21. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Predpoludním sa vyhnete finančnému riziku. Tešte sa na večer! Čaká vás prekvapujúce stretnutie a dozviete sa nové správy. Pozor, aby ste nezanedbali pohostinnosť.

Býk 21.4. - 21.5.

Úlohy stojace pred vami zvládnete, aj keď mnohé budú znamenať pre vás stratu. Zamerajte sa na citový život. Niečo by ste v ňom mohli zlepšiť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Rak 22.6. - 22.7.

Všetkých v okolí prekvapí vaša usilovnosť a činorodosť. Budete mať úspech pri presadzovaní požiadaviek. Do citových vzťahov silu nemiešajte!




Všetky Horoskopy pre Sobotu 21. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie