• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Výstava Tradícia netradične: Ľan a konopa

Výstava Tradícia netradične: Ľan a konopa

V poradí tretia z úspešného a verejnosťou obľúbeného cyklu výstav Tradícia netradične, inštalovaných v bratislavskej Galérii ÚĽUV, približuje nadčasovosť úžitkových poľných rastlín – ľanu a konopy.

18.4.2024 (SITA.sk) - Unikátny charakter historických predmetov a výrobkov, ktoré z nich vznikali v ostatných desaťročiach pod značkou úľuv, prevedie návštevníkov inšpiratívnou minulosťou. Originalita súčasných dizajnérov a študentov vysokých škôl, zameraných vo svojej tvorbe na udržateľnosť, funkčnosť a estetické spracovanie týchto prírodných materiálov, zas načrtne možnú budúcnosť.

Názov výstavy: Tradícia netradične: Ľan a konopa

Miesto: Galéria ÚĽUV, Obchodná 64, Bratislava

Otvorené: pondelok – piatok | 12.00 – 18.00 hod.

Trvanie výstavy: 1. 3. – 31. 10. 2024

Kurátorky: Radoslava Janáčová, Ingrid Ondrejičková

Ľan siaty a konopa siata sa na území Slovenska pestujú odnepamäti. Využitie týchto rastlín na textilné účely pozná ľudstvo od praveku a pre svoje výborné vlastnosti sa tešia obľube aj dnes. Priadny ľan sa v minulosti pestoval takmer v celej Európe a až do začiatku 20. storočia bol hlavným materiálom na výrobu tradičného odevu aj na východe a severe Slovenska. Konopa sa pestovala viac na západnom a južnom Slovensku. Proces pestovania, zberu i spracovania týchto rastlín bol v minulosti príkladne udržateľný. Priadza z nich je tiež pevná a odolná a ľan je navyše prirodzene antibakteriálny, neelektrizuje a výborne sa farbí.

Ručné spracovanie rastlinných vláken patrilo na Slovensku po mnoho storočí k dôležitým, až ritualizovaným domácim prácam. Pohľad na časti tradičného ženského a mužského odevu z rôznych regiónov Slovenska (rukávce, čepce, gate, košele, rubáše a i.) a úžitkové textílie (kútne i smrtné plachty, bytový textil), vytvárané formovaním rastlinnej priadze za pomoci rôznych techník (tkanie,vyšívanie, čipkárstvo, modrotlač a i.) ponúkne návštevníkom nevšedný vizuálny zážitok.

ÚĽUV od počiatku venoval textilnej výrobe mimoriadnu pozornosť, nadväzujúc na bohatú škálu tradičných techník a vzorov. Z návrhov kmeňových výtvarníčok Boženy Janekovej, Oľgy Koreňovej, Kláry Brunovskej, Evy Kováčovej, Janky Menkynovej a ďalších v rôznych oblastiach výroby sa rokmi vyprofiloval špecifický módny smer, zákazníkmi v čase vzniku mimoriadne vyhľadávaný a s odstupom rokov stále nadčasový.

Súčasná tvorba dizajnérov Márie Štranekovej, Martina Hrču, Zuzany Dedík Šidlíkovej, Silvie Fedorovej, Júlie Šmidákovej a ďalších, ako aj študentov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave či úspešných slovenských firiem Nehera a Modrotlač Rabada dotvorí časovú a vývojovú mozaiku tejto mimoriadne bohatej materiálovej skupiny, ktorá inšpirovala a veríme, že ešte dlho bude inšpirovať generácie našich tvorcov i užívateľov.

Viac informácií: https://uluv.sk/podujatia/tradicia-netradicne-lan-a-konopa/

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie