• Dnes je: Piatok 10. mája 2024 meniny má Viktória

Vysoká spotreba vody? Môže sa za ňou skrývať nepovšimnutý únik vody

Vysoká spotreba vody? Môže sa za ňou skrývať nepovšimnutý únik vody

Prekvapila vás pri koncoročných odpočtoch nečakane vysoká spotreba vody? Ak počas uplynulého roka do vašej domácnosti nepribudol ďalší jej obyvateľ, vysvetlením môže byť aj nepozorovaný únik vody.

20.1.2022 (Webnoviny.sk) - Prekvapila vás pri koncoročných odpočtoch nečakane vysoká spotreba vody? Ak počas uplynulého roka do vašej domácnosti nepribudol ďalší jej obyvateľ, vysvetlením môže byť aj nepozorovaný únik vody.

Ako a kde najčastejšie prichádza k únikom vody

Medzi najčastejšie príčiny nežiaduceho úniku vody v domácnostiach patria kvapkajúca vodovodná batéria či pretekajúca toaleta. Zároveň ide o úniky vody, ktoré mohli vašej pozornosti ľahko uniknúť.

Tu sa oplatí spomenúť, že len "obyčajná" porucha splachovača na toalete môže viesť k strate až 25 litrov vody za hodinu. Nejde tu len o problém plytvania prírodnými zdrojmi, ale takýto únik môže vašu peňaženku v konečnom dôsledku ochudobniť až o stovky eur. A akoby toho nebolo málo, zväčša si tento problém uvedomíte až pri vysokom ročnom zúčtovaní alebo koncoročnom odpočte. Vtedy je už ale zvyčajne neskoro a vám neostáva iná možnosť ako tento nečakaný výdavok zaplatiť.

Aj úniky vody môžu byť včas odhalené

Na to, aby ste stratám vody zabránili, nemusíte denne kontrolovať všetky vodovodné batérie a toalety v byte. S modernou dobou, našťastie, pribudli aj moderné technológie, ktoré úniky vody odhalia za vás a čo je najdôležitejšie - včas. So službou Detekcia úniku vody, ktorú ponúka spoločnosť ista, je spotreba vody vo vašej domácnosti neustále monitorovaná.

Ak ista vodomery odhalia nežiaduci únik, správcovi domu alebo samotnému užívateľovi bytu je doručené varovanie. Vlastník bytu je včas informovaný o tom, že v jeho domácnosti dochádza k nežiaducemu úniku vody, ktorý následne vie vyriešiť a nemusí sa tak obávať privysokého nedoplatku pri ročnom vyúčtovaní nákladov.

Softvér odhalí, či ide o únik vody alebo len bežný prietok

Práve ista vodomery sú dostatočne citlivé, aby dokázali zachytiť aj pretekajúcu toaletu či kvapkajúcu vodovodnú batériu. Všetky ista vodomery sú vybavené štandardným rádiovým modulom, ktorý posiela informácie o prietoku vody do zbernice dát nainštalovanej v spoločných priestoroch domu. Informácie zo zbernice sú následne prenesené na centrálny server ista.

Softvér na detekciu úniku vody už vie vyhodnotiť, či ide o bežný prietok vody alebo o únik vody, ktoré spôsobila porucha či iná závada. Následne je o neštandardnej spotrebe informovaný aj užívateľ bytu a správca domu.

Buďte v obraze o vašej spotrebe vody - moderne a online

Prekvapilo vás, že nežiaduce úniky vody odhalí softvér, ktorý vás o tom informuje e-mailom? S modernou technológiou diaľkových odpočtov sa môžete rozlúčiť s návštevami odpočtárov vo vašom byte. Akúsi komunikačnú bránu tu namiesto odpočtára predstavuje inteligentná zbernica dát, ktorá je nainštalovaná do spoločných priestorov domu. Na jej fungovanie a inštaláciu nie sú potrebné žiadne stavebné zásahy, ani pripojenie na internet či elektrinu. Všetky potrebné dáta z meračov energií a vody sa automaticky prenášajú prostredníctvom rádiovej siete na centrálny server ista.

Vďaka tomu máte prostredníctvom online portálu ista24 prístup k denným informáciám o vašej spotrebe a funkčnosti meracích prístrojov, máte prehľad o hospodárení s energiami a ste upozornení aj na nezvyčajné spotreby, úniky vody či prípadné poruchy na meračoch.

Majte vašu spotrebu vody pod kontrolou a nezostaňte pri ročnom vyúčtovaní? už viac prekvapení. S technológiou diaľkových odpočtov máte neustále prehľad o vašej spotrebe a aj vďaka nej s vašimi energiami hospodárite udržateľne, kontrolovane a komfortne.

O spoločnosti ista


Spoločnosť ista je jednou z popredných celosvetových spoločností v zvyšovaní energetickej efektívnosti v budovách. Špecializuje sa na meranie, diaľkové odčítanie a rozpočítanie spotreby tepla a vody pre obytné a komerčné budovy. Jej technológie a služby sú založené na digitálnom základe a pomáhajú správcom aj vlastníkom budov jednoduchšie a transparentnejšie šetriť energie aj náklady. V súčasnosti ista poskytuje svoje služby viac ako 200 000 domácnostiam po celom Slovensku. Viac o spoločnosti www.ista.sk.


Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Real Madrid postúpil do finále po pôsobivej otočke netradičného hrdinu, Bayern Mníchov cíti krivdu

real madrid postupil do finale po posobivej otocke netradicneho hrdinu bayern mnichov citi krivdu

9.5.2024 (SITA.sk) - Štadión Santiaga Bernabéua je magické miesto a Real Madrid futbalovým kráľom Európy. Približne takto znejú najčastejšie ohlasy španielskych médií na odvetu semifinále Ligy majstrov, v ktorej Real Madrid zdolal Bayern Mníchov 2:1 (0:0) a s dvojzápasovým skóre 4:3 postúpil do finále.

Spojenie futbalový kráľ Európy je pred finále proti Borussii Dortmund možno unáhlené, ale historicky sedí. Kráľovský španielsky veľkoklub bude 1. júna na londýnskom Wembley útočiť na 15. titul v osemnástom finále v súčte Ligy majstrov a jeho predchodcu Európskeho pohára majstrov.

Pôsobivá otočka „bieleho baletu“

Real ešte v 87. min prehrával s Bayernom 0:1 po parádnom zásahu Alphonsa Daviesa zo 68. min a v tej chvíli virtuálne postupovali do finále Bavori. Lenže potom prišla ďalšia z pôsobivých otočiek "bieleho baletu", pod ktorou bol tentoraz podpísaný netradičný hrdina.

Útočník Joselu sa dostal na ihrisko iba v 81. min ako striedajúci hráč, ale dvoma gólmi z 88. min a prvej minúty nadstaveného času poslal Real do londýnskeho finále. Víťazný gól ešte musel preskúmať VAR, lebo obrana Bayernu avizovala ofsajdovú pozíciu. Po komunikácii s videorozhodcom nakoniec hlavný arbiter Szymon Marciniak gól uznal.

"A zasa sa to stalo ako aj mnohokrát predtým. Neviem si to vysvetliť, asi je v tom niečo magické. Fanúšikovia, ktorí nám veria za akéhokoľvek stavu, hráči, ktorí sa nikdy nevzdávajú. Som vďačný za tieto fantastické chvíle," hodnotil tréner Carlo Ancelotti.

Joselu do Realu oficiálne nepatrí

"Pre takéto momenty hráme všetci futbal. Snívame, že raz budeme ich súčasťou a mne sa to podarilo. Toto je viac ako moje najkrajšie sny," skonštatoval Joselu.

Tento 34-ročný futbalista je rodák z nemeckého Stuttgartu a Realu Madrid ani oficiálne nepatrí. V hlavnom meste Španielska je iba na hosťovaní z druholigového Espanylou Barcelona. Otec dvoch detí dostal od španielskych novinárov aj neférovú otázku, či jeho dva góly proti Bayernu sú viac ako narodenie jeho dvoch detí.

Nový hrdina

"Uff, nemyslím si to. Ale keď to pustíte von o tretej ráno, keď moja manželka spí... Myslim si však, že by mi dala povolenie zaradiť to na rovnakú úroveň s deťmi," odpovedal v dobrej nálade Joselu podľa webu denníka Marca.

Ten okrem iného napísal: "Pred dvoma rokmi bol hrdina Rodrygo, teraz je ním Joselu, kto sa zapísal do nádherného zoznamu bielych zázrakov. Kráľ Európy bude vo finále pripravený pridať pätnásty zárez na pažbe."

Chyba rozhodcov

Veľké víťazstvo Madridčanov v samom závere zatienila chyba rozhodcov, po ktorej Bayern dosiahol vyrovnávajúci gól na 2:2: Stalo sa to v trinástej minúte nadstaveného času, keď jeden z poľských asistentov hlavného rozhodcu odmával hráčovi hostí Noussairovi Mazraouimu ofsajd a hlavný automaticky prerušil akciu.

Hráči Realu prestali hrať a Mathijs de Ligt prekonal brankára domácich Andrija Lunina. Hráči Bayernu na čele s trénerom Thomasom Tuchelom soptili, ale nepomohli si. Keďže akcia bola prerušená, nemohol ju skúmať VAR. De Ligt po zápase povedal, že asistent rozhodcu mu neskôr v rozhovore priznal, že sa pomýlil.

"Pravidlá hovoria, že ak si rozhodca nie je úplne istý, nemal by odmávať ofsajd a nechať pokračovať v hre. A to bez ohľadu na to, či ide o poslednú minútu alebo nie. Je to hanba," vykričal sa De Ligt.

Kritika poľských arbitrov

Tréner Tuchel, ktorý sa po sezóne rozlúči s Bayernom, tiež nešetril kritikou na adresu poľských arbitrov.

"Cítim sa byť podvedený. Čiarový rozhodca vravel, že sa ospravedlňuje, ale nám to nepomôže. Bolo to zlé rozhodnutie proti pravidlám aj od hlavného, ktorý nemal zapískať ofsajd," povedal Tuchel.

Šesťnásobný európsky šampión Bayern Mníchov v tejto sezóne po dlhých rokoch nezískal bundesligový titul a neuspel ani v domácej pohárovej súťaži. Liga majstrov bola pre neho šanca, ako sa so sezónou rozlúčiť ziskom veľkej trofeje.

Bavori sa finále nedočkali

Prvého finále od sezóny 2019/2020 sa však Bavori nedočkali. Londýnske Wembley neuvidí repete nemeckého finále LM zo sezóny 2012/2013. Vtedy si Bayern poradil s Borussiou Dortmund a získal piaty titul v LM.

"Bolí to veľmi, ale nič neľutujem. Je to smutná realita, lebo hráči nechali na trávniku všetko," doplnil Tuchel.


Počasie