• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach pokračuje, bývalí talianski manažéri sú stále obvinení

Vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach pokračuje, bývalí talianski manažéri sú stále obvinení

Zásah NAKA v v areáli Atómovej elektrárne Mochovce.

Policajti s vyšetrovaním v najväčšom slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny, v Slovenských elektrárňach, ešte neskončili.

Stále sú z obzvlášť závažného zločinu obvinení bývalí talianski manažéri P. R. a N. C., ktorí v minulosti boli najvyššími manažérmi v elektrárňach.

„Vyšetrovanie v prípade naďalej pokračuje. Obvineniu zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa Trestného zákona, spáchaného formou spolupáchateľstva, čelia dve osoby,“ povedal pre agentúru SITA hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Polícia je na informácie skúpa

Polícia je však na informácie o vyšetrovaní v Slovenských elektrárňach, ktoré prebieha už niekoľko rokov, nateraz skúpa. Nechce komentovať ani vyšetrovanie v prípade dostavby Atómovej elektrárne Mochovce, kde viackrát vtrhli jednotky NAKA.


„Bližšie informácie nie je možné aktuálne poskytnúť z dôvodu, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania. Viac informácií poskytneme hneď, ako to procesná situácia dovolí,“ dodal Hájek.

Neprezradil, ani či vyšetruje polícia v Slovenských elektrárňach aj iné ako už mediálne známe prípady, alebo sú už okrem bývalých talianskych manažérov obvinené aj iné osoby. Nateraz nie je ani známe, kedy by mohla polícia v elektrárňach vyšetrovanie ukončiť.

Škoda 22 miliónov eur

Obaja talianski manažéri P. R. a N. C. mali podľa pôvodných informácií spôsobiť slovenskému dominantnému výrobcovi elektriny škodu vo výške 22 miliónov eur. Obvinení sú už od marca 2019, stíhaní sú na slobode.


Vyšetrovanie trestnej činnosti, najmä ekonomickej trestnej činnosti, prebieha aj pri dostavbe Atómovej elektrárne Mochoviec, v každom trestnom konaní individuálne. Polícia sa v tomto prípade zaoberá ako vlastnými zisteniami, tak aj zisteniami a podnetmi občanov či organizácií.

Bývalí talianski manažéri by tak nemali byť jediní, ktorí mali v Slovenských elektrárňach páchať trestnú činnosť. Polícia ešte pre dvoma rokmi evidovala viacero podozrení z trestného činu pri dostavbe Atómovej elektrárne Mochovce.

Viaceré trestné stíhania

V štádiu prípravného konania bolo vtedy viacero trestných vecí, kde figuruje viacero obvinených fyzických, aj právnických osôb. Špecializovaný tím NAKA viedol viaceré trestné stíhania za obzvlášť závažný zločin podvodu, skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Podozrivé alebo obvinené osoby mali spôsobiť škodu vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur. Samotné Slovenské elektrárne viackrát deklarovali, že pri vyšetrovaní s policajtmi spolupracujú, a sú plne súčinné.


Slovenská polícia už dávnejšie priznala, že vyšetrovanie vyššie spomínaných bývalých najvyšších manažérov Slovenských elektrární, ktorých do funkcií dosadil vtedajší majoritný majiteľ, talianska spoločnosť Enel, je pre veľké množstvo zahraničných aspektov zdĺhavé. Procesné úkony totiž prebiehajú na základe Európskeho vyšetrovacieho príkazu v Talianskej republike.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie