• Dnes je: Utorok 16. apríla 2024 meniny má Dana, Danica

Vojna na Ukrajine: Putin má stále rovnaké ciele, ale ruské jednotky sú oslabené a postupujú pomaly

Vojna na Ukrajine: Putin má stále rovnaké ciele, ale ruské jednotky sú oslabené a postupujú pomaly

Rusko chcelo pôvodne dobyť Kyjev, no zlyhalo, a tak sa neskôr zameralo na obsadenie územia Donbasu na východe Ukrajiny.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že ruské sily momentálne ovládajú približne 97 percent Luhanskej oblasti a podľa ukrajinských predstaviteľov a vojenských analytikov sa zdá, že Rusko aktuálne kontroluje zhruba polovicu Doneckej oblasti. Oba regióny spoločne tvoria Donbas, kedysi priemyselné srdce Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin chce stále dobyť väčšinu Ukrajiny, domnievajú sa americké spravodajské agentúry. Jednotky Kremľa sú však bojom natoľko oslabené, že podľa amerických predstaviteľov sú schopné len pomalým tempom dosahovať územné zisky. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Podľa riaditeľky americkej národnej spravodajskej služby Avril Hainesovej „vojna môže trvať dlho“ a Putin má stále rovnaké ciele, aké mal na začiatku konfliktu – obsadiť väčšinu Ukrajiny.


Tvrdí však, že je nepravdepodobné, že Rusko tento cieľ v dohľadnom čase dosiahne. „Vnímame nesúlad medzi Putinovými krátkodobými vojenskými cieľmi v tejto oblasti a jeho vojenskou kapacitou, akýsi nesúlad medzi jeho ambíciami a tým, čo je armáda schopná dosiahnuť,“ povedala Hainesová.

Rusko chcelo pôvodne dobyť Kyjev, no zlyhalo, a tak sa neskôr zameralo na obsadenie územia Donbasu na východe Ukrajiny, o ktorom Putin falošne a bez poskytnutia akýchkoľvek dôkazov tvrdí, že tam Ukrajina spáchala genocídu na rusky hovoriacom obyvateľstve. Ruské sily tam dosiahli územné zisky a nedávno ovládli mesto Sjevjerodoneck, ale ich postup bol pomalý a ukrajinské sily kládli silný odpor.


Ukrajina v rámci dosiaľ najväčšej výmeny zajatcov oslobodila 144 vojakov. Na komunikačnej platforme Telegram o tom informovalo ukrajinské ministerstvo obrany. Medzi oslobodenými sa nachádza i 95 obrancov mariupoľskej oceliarne Azovstaľ, vrátane 43 bojovníkov z bataliónu Azov. Väčšina prepustených vojakov je ťažko zranená. Najstarší z prepustených má 65 rokov, najmladší iba 19.


Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v stredu 29. júna celkovo 3 425 osôb. Z toho bolo 796 mužov, 2 067 žien a 562 detí. O dočasné útočisko požiadalo 167 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo v stredu hraničnými priechodmi viac ako 3 600 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.


Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 99 policajtov, 25 hasičov, 95 colníkov, 90 vojakov, 45 dobrovoľníkov a 27 zamestnancov migračného úradu.


Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu 24. februára prekročilo takmer 562-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 83 600 dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali viac ako 310-tisíc osôb.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) ocenil oficiálne pozvanie na vstup Švédska i Fínska do Severotatlantickej aliancie (NATO).


„Na samite v Madride sme sa posunuli bližšie k rozšíreniu NATO o dve ekonomicky a tiež vojensky silné krajiny. Švédsko a Fínsko dostali oficiálnu pozvánku vstúpiť do najsilnejšej obrannej aliancie na svete. Ich záujem o vstup je obrovským gestom opodstatnenia Aliancie a jej správneho hodnotového nastavenia,“ uviedol Naď na sociálnej sieti.


Vstupom Švédska a Fínska bude podľa ministra obrany silnejšie aj Slovensko. „Vieme užšie spolupracovať, pomáhať si vo vojenských spôsobilostiach a byť si nápomocní v krízových situáciách. Verím, že sa proces podarí dotiahnuť do zdarného konca a už čoskoro sa budeme môcť tešiť zo správneho kroku, ktorým si budeme bližšie ako kedykoľvek predtým,“ dodal Naď.


Severoatlantická aliancia formálne pozvala Švédsko a Fínsko, aby sa pridali k aliancii po tom, ako Turecko stiahlo svoje námietky. V spoločnom vyhlásení to 29. júna oznámili lídri krajín vo vojenskej aliancii. „Dnes sme sa rozhodli pozvať Fínsko a Švédsko, aby sa stali členmi NATO, a súhlasili sme s podpísaním prístupových protokolov,“ uvádza sa v stanovisku. V ňom lídri tiež argumentujú, že vstup severských krajín do NATO im poskytne viac bezpečia, aliancia bude vďaka nemu silnejšia a euro-atlantická oblasť bezpečnejšia.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa už v stredu vyjadril, že po pozvaní bude potrebný ratifikačný proces v 30 členských parlamentoch. „To vždy zaberie určitý čas, ale očakávam, že aj to pôjde dosť rýchlo, pretože spojenci sú pripravení snažiť sa zrealizovať tento proces tak rýchlo, ako je to možné,“ dodal.


Rusko si v stredu predvolalo nórskeho veľvyslanca v Moskve, aby mu adresovalo sťažnosť týkajúcu sa prístupu do ruskej arktickej osady, pri ktorej ťaží uhlie. Cesta doň vedie cez nórske územie, no momentálne sa tam Rusi nemôžu dostať.


Osada Barentsburg sa nachádza na súostroví Špicbergy v Severnom ľadovom oceáne. Toto územie patriace do Nórskeho kráľovstva sa nachádza viac ako 800 kilometrov severne od nórskej pevniny. Podľa zmluvy z roku 1920 má Nórsko suverenitu nad súostrovím, ale ostatné signatárske krajiny majú právo využívať jeho prírodné zdroje.


Európska únia pre vojnu na Ukrajine uvalila sankcie na viaceré ruské produkty. Nórsko síce nie je členom EÚ, ale vo väčšine otázok drží líniu únie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 15. apríl 2024

horoskopy na dnes pondelok 15 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 15. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Objavia sa síce starosti, ale veľmi rýchlo aj dobrý priateľ. Už večer sa zasmejete nad problémom, ktorý sa vám zdal neriešiteľný. Počítajte so závisťou.

Býk 21.4. - 21.5.

Rátajte s prekvapením, ktoré môže pozitívne ovplyvniť váš ďalší život. Máte zvýšený prídel energie, a preto by bolo múdre, keby ste našli nejaký vhodný spôsob na jej uplatnenie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Vec, ktorú by ste chceli dnes vyriešiť, vyzerá dosť zložito. Ale námaha sa vyplatí, pretože už teraz máte úspech, takmer zaručený. Predovšetkým ak zoslúdadíte city s rozumom.

Rak 22.6. - 22.7.

Máte dojem, že vaša snaha a námaha nie je náležite ocenená. Nemali by ste podľahnúť márnomyselnosti, veď čo robíte, robíte aj pre seba. Výsledky budú vašou najväčšou odmenou.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 15. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie