• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Vo veku 78 rokov zomrel legendárny rockový gitarista Jeff Beck

Vo veku 78 rokov zomrel legendárny rockový gitarista Jeff Beck

Hudobníkovo úmrtie potvrdili prostredníctvom jeho oficiálneho konta na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

12.1.2023 (Webnoviny.sk) - Vo veku 78 rokov zomrel jeden z najvplyvnejších gitaristov všetkých čias Jeff Beck. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Britský hudobník sa preslávil s formáciou The Yardbirds, kde nahradil Erica Claptona, a neskôr s Rodom Stewartom založil The Jeff Beck Group. Svojou tvorbou redefinoval gitarovú hudbu v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a ovplyvnil heavy metal, jazz-rock a dokonca i punk.

Beckovo úmrtie potvrdili prostredníctvom jeho oficiálneho konta na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. „V mene jeho rodiny, s hlbokým zármutkom oznamujeme úmrtie Jeffa Becka,“ uvádza sa v stanovisku s tým, že pokojne skonal po tom, ako sa nakazil bakteriálnou meningitídou.

Počas svojho druhého uvedenia do Rocknrollovej siene slávy v roku 2009 Beck skonštatoval: „Hrám ako hrám, pretože mi to umožňuje vytvoriť najšialenejšie zvuky. O to ide, nie? Nezaujímajú ma pravidlá. Vlastne, ak neporuším pravidlá aspoň desaťkrát v každej piesni, nerobím svoju robotu poriadne.


Jeff Beck sa narodil 24. júna 1944 vo Wallingtone. Patril k najuznávanejším a najvplyvnejším gitaristom súčasnosti. V roku 1965 nahradil Erica Claptona v skupine The Yardbirds, no už v roku 1967 založil vlastnú skupinu The Jeff Beck Group, s ktorou mu vyšli napríklad albumy Truth (1968) alebo Rough and Ready (1971). Pôsobil tiež v skupine Beck, Bogert & Appice.

Medzi ďalšie jeho albumy patria napríklad Blow by Blow (1975), Jeff Becks Guitar Shop (1989), You Had It Coming (2001), Emotion & Commotion (2010), Loud Hailer (2016) či 18 (2022), ktorý nahral s hercom Johnnym Deppom. V osemdesiatych rokoch spolupracoval s Nileom Rodgersom na albume Flash, v roku 1987 hral na sólovom albume Micka Jaggera Primitive Cool a v deväťdesiatych rokoch spolupracoval napríklad aj s Rogerom Watersom alebo Jonom Bon Jovim. Prispel tiež k hudbe Hansa Zimmera pre film Dni hromu (1990) s Tomom Cruisom v hlavnej úlohe.


Získal osem cien Grammy a dva razy ho uviedli do Rocknrollovej siene slávy - v roku 1992 ako člena skupiny The Yardbirds a v roku 2009 aj ako sólového umelca.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. apríl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak sa chcete osvedčiť aj na umeleckom poli, vystihli ste pravú chvíľu. Nebudú vám chýbať originálne nápady, ani inšpirácie. Dobré aspekty sú aj na lásku a všetko, čo súvisí s vašimi záľubami.

Býk 21.4. - 21.5.

Snažte sa presadiť svoje tvorivé možnosti a schopnosti, kým sa to ešte dá. Môžete tým veľa získať. Je najvyšší čas, aby ste prestali ťahať za kratší koniec. Máte na viac.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Mali ste nejaké nezhody v partnerskom vzťahu? Dnes sa môžu zmeniť k lepšiemu. Najbližší určite ocenia vašu ochotu a prístupnosť. Najlepšie sa budete cítiť podvečer.

Rak 22.6. - 22.7.

Všetky zmeny síce ešte nepoznáte, ale už sa im preventívne vzpierate. Nakoniec budete s nimi súhlasiť. Dôležité budú aj pre partnerské vzťahy. Opakovanie môže ísť časom na nervy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie