• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vianočné trhy v Prešove budú len pre očkovaných, plánujú ich otvoriť od 25. novembra

Vianočné trhy v Prešove budú len pre očkovaných, plánujú ich otvoriť od 25. novembra

Celkovo tu plánuje mesto umiestniť približne 50 stánkov, ktoré budú ponúkať vianočné výrobky, ako aj tradičné nápoje či vianočné špeciality s ohľadom na aktuálne platné usmernenia Úradu verejného zdravotníctva SR.

16.11.2021 (Webnoviny.sk) - Mesto Prešov plánuje od štvrtka 25. novembra otvoriť vianočné trhy. Ich dejiskom bude pešia zóna na Hlavnej ulici a trvať majú do 22. decembra. Vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu bude návšteva vianočných trhov možná len pre zaočkovaných.

Mesto však zároveň chystá aj tzv. Mapu Vianoc, ktorá bude prístupná pre všetkých návštevníkov. Tohtoročnou novinkou budú svetelné inštalácie so zimnými motívmi, ktoré sa budú postupne rozsvecovať v Južnom parku.

Menšie vianočné trhy

Ako informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, oproti predchádzajúcim ročníkom pôjde o menšiu verziu vianočných trhov. Ich organizáciu pri aktuálne výrazne sa zhoršujúcej situácii je podľa hovorcu nevyhnutné prispôsobiť najnovším pandemickým obmedzeniam a platným nariadeniam.

Keďže vlani sme vianočné trhy z dôvodu prísnych opatrení nemohli otvoriť, o to viac sme teraz odhodlaní ich zrealizovať napriek mnohým komplikáciám pri organizácii. Prešovčanom aj návštevníkom mesta chceme sprostredkovať výnimočnú adventnú atmosféru a dopriať im možnosť stretnúť sa so svojimi priateľmi pri vianočných nápojoch a špecialitách. Rovnako je však pre nás dôležité minimalizovať riziko šírenia ochorenia COVID-19 a chrániť zdravie ľudí,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Dostatok zaočkovaných

Organizátori vychádzajú z toho, že okres Prešov je aktuálne v bordovej farbe a má dostatok zaočkovaných vo vekovej kategórii nad 50 rokov, aby v tejto fáze zotrval.

Ako vysvetlil Tomek, v 2. stupni ohrozenia musí v zmysle pravidiel COVID automatu pre hromadné podujatia samospráva zvoliť pre celé vianočné trhy režim ´plne zaočkovaní´.

V praxi to bude znamenať, že každý návštevník vianočných trhov sa bude musieť vedieť preukázať potvrdením o plnej zaočkovanosti,“ uviedol s tým, že priestor s vianočnými stánkami bude presne ohraničený a pre návštevníkov budú k dispozícii dva samostatné vstupy, respektíve výstupy.

Môže sa meniť

V prípade, ak štát v najbližšom období prijme nové, prísnejšie opatrenia, ktoré budú pre mesto záväzné, forma vianočných trhov sa môže ešte meniť.

Radi by sme dopriali vianočnú atmosféru trhov úplne všetkým, avšak musíme dodržiavať opatrenia, ktoré sú nariadené z úrovne štátu. V prípade, že vianočné trhy otvoríme podľa plánu, veríme, že návštevníci centra mesta budú ohľaduplní k organizátorom, k predávajúcim aj k všetkým účastníkom vianočných trhov,“ uviedla riaditeľka Parku kultúry a oddychu Barbora Rusiňáková.

Ponuka výrobkov

Otvorenie vianočných trhov v Prešove je naplánované na 25. november 2021. Stánky sa budú tiahnuť smerom od mestského úradu po koniec Južného parku na Hlavnej ulici.

Celkovo tu plánuje mesto umiestniť približne 50 stánkov, ktoré budú ponúkať vianočné výrobky, ako aj tradičné nápoje či vianočné špeciality s ohľadom na aktuálne platné usmernenia Úradu verejného zdravotníctva SR. V deň otvorenia vianočných trhov je naplánované aj rozsvietenie vianočnej výzdoby v meste.

Počas vianočných trhov zvažujeme zorganizovať aj menší kultúrny program. Jeho uskutočnenie však bude závisieť od ďalšieho vývoja epidemickej situácie,“ uviedol Tomek.

Aleja vianočných stromčekov

O skrášlenie priestranstva pozdĺž Konkatedrály sv. Mikuláša sa postarajú žiaci prešovských základných a umeleckých škôl, ktorí vyzdobia aleju malých vianočných stromčekov.

Novinkou bude niekoľko zaujímavých svetelných inštalácií v Južnom parku. Tradičným prvkom bude aj tento rok drevený betlehem. Adventnú atmosféru bude dotvárať aj vianočná hudba.

Minulý rok sa nám veľmi osvedčila novinka v podobe Mapy Vianoc s prešovskými gastronomickými prevádzkami, ktoré museli zostať zatvorené, avšak mohli aspoň ponúkať balené jedlo a nápoje pred svojimi prevádzkami. V tejto aktivite sme sa rozhodli pokračovať, pretože chceme dopriať zážitok z vianočnej atmosféry v centre Prešova aj tým, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť na vianočných trhoch. Zároveň však chceme podporiť miestnych podnikateľov a prevádzkovateľov gastro služieb, ktorí v dôsledku pandemických obmedzení opäť musia bojovať o prežitie,“ dodala Turčanová.

Prešovskú Mapu Vianoc spustia spolu s vianočnými trhmi. Aktuálne už má radnica potvrdených viac ako 40 gastro prevádzok, ktoré sa stanú jej súčasťou, prihlásiť sa však môžu aj ďalšie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie