• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Viac ako 600-tisíc Slovákov nikdy nepoužilo internet, dôvody sú dva

Viac ako 600-tisíc Slovákov nikdy nepoužilo internet, dôvody sú dva

Podiel ľudí vo veku 16 až 74 rokov, ktorí nikdy nepoužili internet, sa medziročne znížil len mierne.

18.7.2020 (Webnoviny.sk) - Na Slovensku bolo vlani viac ako 600-tisíc Slovákov, ktorí nikdy nevyužili internetové služby. Podiel ľudí vo veku 16 až 74 rokov, ktorí nikdy nepoužili internet, sa pritom medziročne znížil len mierne, a to o jeden percentuálny bod na 12 %.

Ako ďalej informovala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková, dôvodom je nízke pokrytie internetom a nedostupnosť internetu z finančných dôvodov najmä v hladových dolinách na východe a juhu Slovenska.

Podľa aktuálnych údajov Európskej komisie malo v minulom roku 72 % domácností predplatený niektorý typ ponuky pevného internetu, čo je pod priemerom Európskej únie.

Stupňujúce sa bezpečnostné hrozby

Počet domácností s pokrytím sieťami 4G je na úrovni 89 %, ale je stále pod priemerom únie predstavujúcim 96 %.


„Slovensko má stále veľa ľudí, ktorí nikdy nevyužili internetové služby a nemajú žiadne digitálne zručnosti. Aktuálne zhruba dve tretiny Slovákov majú základné digitálne vedomosti. Sem patrí okrem vyhľadávania informácií online pomocou vyhľadávača aj schopnosť komunikovať s ostatnými pomocou mobilného telefónu, e-mailu alebo chatu. Títo ľudia vedia takisto vytvoriť jednoduchý digitálny obsah ako texty, tabuľky, obrázky či zvukové súbory,“ priblížila Buchláková.



Európska komisia v tejto súvislosti upozorňuje aj na stupňujúce sa bezpečnostné hrozby na internete. V uplynulom roku evidoval približne jeden z troch občanov Európskej únie vo veku 16 až 74 rokov incidenty súvisiace s bezpečnosťou pri používaní internetu na súkromné účely.

Značný pokrok vo videohovoroch

Najčastejším nahláseným bezpečnostným incidentom bol phishing. „Za vlaňajšok problém s bezpečnostnými hrozbami uvádza až štvrtina Slovákov, ktorí sú používateľmi internetu. Ľudia sa pred týmito útokmi najčastejšie chránia tým, že sa nepripájajú cez verejné wi-fi a pravidelne si menia heslá či už v internetbankingu, alebo v e-mailových kontách či sociálnych sieťach,“ doplnila analytička.


Vlani používalo internet viac ako 80 % Slovákov. Napríklad elektronické bankovníctvo 66 % v porovnaní so 62 % v roku 2018.


Slovensko zaznamenalo podľa Buchlákovej značný pokrok vo videohovoroch, pričom túto službu teraz využíva 66 % ľudí, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje nárast o 15 percentuálnych bodov. Záujem o online nákupy zostáva stabilný.


Podiel používateľov internetu, ktorí predávajú online, klesol na 27 % a takisto klesol podiel používateľov aktívnych na sociálnych sieťach. Len 72 % používateľov internetu číta správy online, v porovnaní so 77 % v roku 2017 a len 6 % absolvovalo kurz online, čo predstavuje jedno z najnižších skóre v únii.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie