• Dnes je: Nedeľa 22. septembra 2024 meniny má Móric

Vdovský a sirotský dôchodok mesiace nevideli. Na účte som mala 12 eur a chceli vysvedčenia, hovorí jedna zo žien žiadateliek

Vdovský a sirotský dôchodok mesiace nevideli. Na účte som mala 12 eur a chceli vysvedčenia, hovorí jedna zo žien žiadateliek

Viaceré ženy šokovalo už len to, že aby si mohli podať žiadosť na Sociálnej poisťovni, museli čakať na termín približne dva mesiace.

Ženy na Slovensku, ktoré prišli o manželov a zároveň sa musia starať o deti, niekedy čakajú na vybavenie sirotského a vdovského dôchodku mesiace.

Je to spôsobené napríklad tým, že museli najprv čakať na termín v Sociálnej poisťovni. Upozorňuje TV Joj vo svojej reportáži na stránke Noviny.sk.

Najviac sa to dotýka tých žien, ktorým ostane zablokovaný manželov účet alebo sú na rodičovskej dovolenke. „V súčasnosti je zákonná lehota 60 dní, ktorá sa dá vo výnimočných prípadoch predĺžiť dokonca o ďalších 60 dní,“ uviedol minister práce Erik Tomáš.

Polroka odrezaná od financií

Jednou z nich bola aj pani Alica, ktorá sa spoliahala na rýchlu pomoc od štátu v podobe sirotského a vdovského dôchodku.

„Z minúty na minútu som sa ocitla v situácii, ktorú som si vôbec nevedela predstaviť,“ povedala pre televíziu vdova Alica, ktorá zostala v jedno ráno iba so svojím 4-ročným synom. „Som v tom momente mala na účte asi 12 eur. Vy vlastne reálne, zhruba polroka, zostanete odrezané od financií,“ dodala.

Na termín čakajú aj dva mesiace

Viaceré ženy šokovalo už len to, že aby si mohli podať žiadosť na Sociálnej poisťovni, museli čakať na termín približne dva mesiace. „Že si mám v nedeľu v noci dať budík, na dvanástu a zaregistrovať sa na termín,“ povedala ďalšia zo žien pani Dáša.

„Sociálna poisťovňa robí maximum, aby vyplácala všetky dávky v zákonných lehotách. Aj príklad, ktorý datujete sa uvádza do roku 2023, kedy vieme, že ku koncu roka vznikol obrovský pretlak s predčasnými dôchodkami,“ ozrejmil Tomáš.


V súčasnosti si v Bratislave počkáte 21 až 32 dní, niektoré mestá majú voľný termín už budúci týždeň a napríklad v Košiciach nie je na stránke žiaden voľný termín.

Ministerstvo plánuje veľkú digitalizáciu

Ďalej tiež poukazujú na tortúru pri dokladovaní dokumentov. „Aj napriek tomu, že sa hovorí o informatizácii a že v našom štáte už je všetko dostupné. Chceli odo mňa vlastne vysvedčenia od 9. ročníka, cez strednú školu, vysokú školu, vojnu, potom všetky zamestnania,“ dodáva vdova Dáša.


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce problém riešiť. Uviedlo, že existuje možnosť žiadať o preddavok a tiež plánuje veľkú digitalizáciu, ktorá by mala proces zrýchliť a zjednodušiť. Viac si prečítajte na stránke Noviny.sk.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Leteckí záchranári pomáhali počas leta viac ako vlani, najviac práce mali posádky v Poprade

letecki zachranari pomahali pocas leta viac ako vlani najviac prace mali posadky v poprade

22.9.2024 (SITA.sk) - Počas prázdninového obdobia, teda v júli a auguste, vzlietli posádky záchranárskych vrtuľníkov na Slovensku na pomoc celkovo 760-krát. Oproti rovnakému obdobiu v minulom roku to predstavuje 24-percentný nárast.

Najviac práce mali posádky základne v Poprade, za sebou majú 152 zásahov. Informovala o tom na sociálnej sieti spoločnosť Air Transporte Europe (ATE), ktorá prevádzkuje Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu.

Najdlhší a najkratší let

Najdlhší záchranný let trval 237 minút, keď leteckí záchranári prevážali novorodenca z Michaloviec do Bratislavy. Najkratší dvanásť minút, týkal sa prevozu pacienta po dopravnej nehode v Turanoch do nemocnice v Martine.

„Čo sa týka zahraničných národností, na palubách sme najčastejšie prevážali pacientov z Poľska a Česka. Z pohľadu pohlavia sme ošetrili a do nemocníc previezli 506 mužov a 232 žien,“ bilancovala letecká spoločnosť.

Nárast zvládnutých akcií

Oproti vlaňajšiemu prázdninovému obdobiu narástol o 72 percent počet akcií, pri ktorých bol pri záchrane použitý aj palubný navijak. Vrtuľníky počas leta na palube najčastejšie viezli pacientov s akútnym infarktom myokardu, bolo ich 161.

„121-krát sme pomáhali pri dopravných nehodách, štrnásťkrát sme leteli na pomoc pacientom s alergickou či anafylaktickou reakciou po uštipnutí hmyzom, či uhryznutí plazom, a sedemkrát sme boli privolaní k topiacim sa,“ dodali leteckí záchranári.

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba je súčasťou integrovaného záchranného systému. Posádky ATE zasahujú pri úrazoch v horských oblastiach, lesných terénoch a odľahlých lokalitách, ale aj pri záplavách a hromadných nešťastiach. Zároveň sú často využívané aj pri prevozoch pacientov medzi nemocnicami a transportoch pre transplantačný program.


Počasie