• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Vážte slová a nepoužívajte hanlivé označenia, píšu Matovičovi v liste nahnevaní živnostníci

Vážte slová a nepoužívajte hanlivé označenia, píšu Matovičovi v liste nahnevaní živnostníci

Ak živnostníci zajtra odovzdajú svoje živnostenské listy, nepostaví sa tu už žiaden dom, nebudú tu žiadne služby, zastavia sa aj priemyselné a logistické centrá a zaniknú asistenti poslancov.

Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) žiada ministra financií Igora Matoviča, aby nespájal zanedbanú rodinnú politiku štátu so systémom daňovo-odvodovej reformy. V otvorenom liste adresovanom šéfovi rezortu financií to uviedol prezident SŽZ Stanislav Čižmárik.

Matovič tým podľa neho hľadá marketingové krytie pre zavádzanie nepopulárnych zmien vo výške daní a odvodov. Bývalého premiéra šéf SŽZ súčasne žiada, aby pri komentovaní práce živnostníkov a SZČO vážil slová a nepoužíval hanlivé označenia.


„Ak živnostníci zajtra odovzdajú svoje živnostenské listy, nepostaví sa tu už žiaden dom, nebudú tu žiadne služby, zastavia sa aj priemyselné a logistické centrá a zaniknú asistenti poslancov. Nevieme, kto zamestná takmer jeden a pol milióna ľudí – živnostníkov a zamestnancov, ktorým živnostníci dávajú prácu,“ zdôraznil Čižmárik.

Realita slovenského prostredia

Ak niektoré práce spĺňajúce znaky závislej práce sú podľa neho v súčasnosti vykonávané inak, riešením je zvýšená a dôsledná kontrola.


„Obviňovať živnostníkov a jednoosobové s.r.o., že kvôli nim neprosperujú v našej krajine rodiny, keď vieme, že 99 percent firiem u nás sú firmy malé a viac ako dve tretiny z nich sú firmy rodinné a dávajú prácu rodinám vo svojom meste a obci naznačuje, že ministerstvo financií nepozná realitu slovenského prostredia,“ tvrdí prezident SŽZ.


SŽZ sa v minulosti zasadil o zavedenie paušálnych výdavkov, aj inštitútu mikrodaňovníka. „Nie preto, aby sa umožnilo živnostníkom obchádzať platenie daní, ale preto, aby vôbec dokázali ustáť enormnú administratívnu záťaž a finančné povinnosti, ktoré sú na nich neustále kladené,“ tvrdí Čižmárik.

Živnostníci sú naklonení diskusii

Tieto opatrenia podľa neho významne prispeli k finančnému zdraviu živnostenských podnikov. „Nečakali sme od človeka, ktorý bol sám úspešným podnikateľom, že takýmito vyjadreniami zdehonestuje celý podnikateľský stav,“ zdôraznil.


Živnostníci sú napriek tomu podľa neho pripravení diskutovať s ministerstvom financií o zamýšľanej reforme a najmä detailoch toho, ako sa určí jednotná daň pre rôzne typy príjmov a jednotný odvod pre rôzne formy práce.

Finálna podoba daňovej a odvodovej reformy Slovenska bude známa o niekoľko týždňov, pravdepodobne o dva. Podľa ministra financií Igora Matoviča Slovensko potrebuje poctivú a prorodinnú reformu, ktorá zjednoduší daňový systém a dane budú spravodlivé a férové.


Chce zaviesť príspevok 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti. Tiež zjednodušiť daňovo-odvodový systém tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod. Cieľom reformy sú aj férové dane, čo v praxi znamená, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie