• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Valentín nás v tomto roku vyjde drahšie, tvrdí analytik Boháček

Valentín nás v tomto roku vyjde drahšie, tvrdí analytik Boháček

Valentínska kytica ruží v tomto roku zdražie o štyri eurá

Sviatok sv. Valentína je populárny najmä na západných trhoch. Za poslednú dekádu vzrástli výdavky na tento deň v Spojených štátoch o viac ako 20 % a každoročné výdavky v posledných troch rokoch atakovali takmer 28 mld. USD a v priemere muži minuli na Valentína 292 USD, zatiaľ čo ženy boli ochotné vynaložiť takmer 107 USD. Ako však povedal analytik 365.bank Tomáš Boháček, sviatok lásky sa udomácnil aj u nás.

Za kyticu ruží si zaplatíme o 4 eurá viac

„V minulom roku sme na Slovensku zaznamenali najvyššiu infláciu od nášho členstva v eurozóne a čo horšie, medzi najrastovejšie položky výdavkov patrili ceny potravín a pochutín, ako čokoláda a sladkosti, teda v skratke tie položky, ktoré sú spájané aj s Valentínom,“ konštatuje analytik. Na sladkom čokoládovom košíčku necháme medziročne podľa neho o 12 % viac.

Hoci ceny energií už tak výrazne ako v roku 2022 nerástli, tieto vyššie vstupy sa s oneskorením premietli do cien reštaurácií v tomto roku, ktorých rast presiahol 12 %. Hotely už minulý rok začínali dorovnávať dopyt po ubytovaní spred pandémie, a tak reagovali aj oni zvýšením ceny svojich služieb, ktoré v priemere zdraželi o 5 %. Cena živých kvetov vzrástla, hoci poplatok za ich dovoz sa zmenil minimálne.


„Valentínska kytica ruží v tomto roku zdražie o štyri eurá,“ vymenúva Boháček.

Niektoré zážitkové darčeky sú lacnejšie

Na druhej strane, v medziročnom porovnaní nájdeme aj také valentínske položky, ktorých cena sa znížila.


„Také zážitkové darčeky, ako exkurzie na romantické miesta hradov, alebo vstup do múzea, či galérie sa znížili v priemere o 6 %. Pri celkovom pohľade na nami zostavený pomerne štedrý darčekový balíček na Valentína si tak budeme musieť pripraviť asi o 32 eur naviac,“ konštatuje analytik.

Tento balíček zahŕňa kyticu, romantickú večeru pre dvoch, čokoládové balenie, zlatý náramok, víkendový SPA pobyt a zážitkovú exkurziu hradu. Cena tohto balíčka medziročne stúpla zo sumy 416 eur na takmer 448 eur.

Darčeky môžu byť aj zadarmo

Aj v tejto oblasti sa však dá podľa analytika ušetriť. Ide napríklad o ručne vyrobený darček, návšteva prírody je zadarmo.


„A ak ste predsa len zástanca tradičných darčekov, myslite na ich nákup už v predstihu,“ radí analytik. Štúdie podľa neho ukazujú, že reakčný čas obchodov na zvyšovanie cien je v priemere 22 dní pred Valentínom. Ak to nestíhate, možno stojí za zváženie posunúť spoločné zážitky deväť dní po Valentíne, kedy sú najžiadanejšie položky najlacnejšie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie