• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

V Poľsku otvorili nové energetické centrum rescEU, ktoré poslúži na dodávanie generátorov elektriny na Ukrajinu

V Poľsku otvorili nové energetické centrum rescEU, ktoré poslúži na dodávanie generátorov elektriny na Ukrajinu

UkrajincPoľsko dostalo od EÚ 114 miliónov eur, aby kúpilo generátory, ktoré budú súčasti tejto energetickej rezervy rescEU.i si na ulici nabíjajú mobilné telefóny a powerbanky.

Európsky komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič a poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok v Poľsku otvorili nové energetické centrum rescEU. Centrum poslúži pri logistike pre dodávky núdzovej energetickej pomoci Ukrajine.

Využije sa na dodávanie generátorov elektriny na Ukrajinu, ktoré jej pomáhajú udržiavať dodávky elektriny v čase úmyselných útokov Ruska na jej energetickú infraštruktúru. Prostredníctvom svojej webstránky o tom informuje Európska komisia.

Centrum Európskej únie (EÚ) umožní medzinárodným partnerom a súkromnému sektoru pomôcť presmerovať ich dary. Únia bude plne financovať prepravu zásob z centra na Ukrajinu.

Poľsko dostalo od EÚ 114 miliónov eur, aby kúpilo generátory, ktoré budú súčasti tejto energetickej rezervy rescEU.


Z rezervy v Poľsku ako prvé pošlú Ukrajine tisíc nových generátorov, ktoré sa pridajú k 1 400 generátorom a miliónom ďalších energetických predmetov, ktoré Únia už ponúkla prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Viačeslav Volodin: Západné dodávky zbraní Ukrajine povedú ku globálnej katastrofe

V prípade, že USA a členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) dodajú Ukrajine zbrane, ktoré môžu ohroziť územie Ruska, čaká svet "globálna katastrofa", uviedol v nedeľu predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin.

Šéf Štátnej dumy a blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina na platforme Telegram ďalej dodal, že takýmito krokmi by sa argumenty proti použitiu zbraní hromadného ničenia stali "neudržateľnými".


Podľa Volodina vedie podpora Ukrajiny zo strany Spojených štátov a NATO svet do "strašnej vojny".


"Ak Washington a krajiny NATO dodajú zbrane, ktoré budú použité na útoky na civilné mestá a pokusy obsadiť naše územia, ako hrozia, povedie to k odvetným opatreniam s použitím silnejších zbraní," napísal.

Argumenty, že jadrové mocnosti predtým nepoužívali zbrane hromadného ničenia v lokálnych konfliktoch, sú podľa neho neudržateľné, cituje The Guardian. Dodal, že je to preto, lebo USA a NATO "nečelili situácii, v ktorej by bola ohrozená bezpečnosť ich občanov a územná celistvosť krajiny".

V piatok sa 50 krajín dohodlo, že poskytne Kyjevu vojenskú techniku v hodnote miliárd dolárov vrátane obrnených vozidiel a munície potrebnej na zatlačenie ruských síl. Nemecko však čelí kritike spojencov kvôli neochote dodať tanky Leopard 2 na posilnenie bojovej kapacity Ukrajiny.


Ministri zahraničných vecí troch pobaltských štátov Lotyšska, Estónska a Litvy v spoločnom vyhlásení uviedli, že "vyzývajú Nemecko, aby teraz Ukrajine poskytlo tanky Leopard". Tanky sú v držbe niekoľkých krajín NATO, ale na ich prepravu na Ukrajinu potrebujú krajiny súhlas Berlína.

Nemecké tanky Leopard sa na Ukrajinu dostanú o približne tri mesiace, ostatné krajiny sú tiež ochotné pomôcť

Prvé nemecké tanky Leopard sa na Ukrajinu dostanú o približne tri mesiace. Povedal to v stredu šéf nemeckého rezortu obrany Boris Pistorius. Minister označil tank Leopard 2 za „najlepší bojový tank na svete". „Je to dôležitá zmena hry, pravdepodobne aj pre túto vojnu, prinajmenšom v tejto fáze," konštatoval.

Spoločne sme silnejší

Nemecká vláda uviedla, že plánuje rýchly začiatok výcviku ukrajinských posádok tankov v Nemecku. Balík, ktorý sa tvorí, bude obsahovať aj logistiku, muníciu a údržbu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa poďakoval nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi po stredajšom oznámení o dodaní tankov. „Rozhodnutie poslať Leopardy Ukrajine je veľkým krokom smerom k zastaveniu Ruska," napísal Morawiecki na mikrobologovacej sieti Twitter. „Spoločne sme silnejší," dodal.

Pomáhajú aj ostatné krajiny

Iné európske krajiny, napríklad Fínsko a Španielsko, v stredu naznačili ochotu dodať svoje vlastné Leopardy alebo podobné bojové tanky v rámci širšej koalície.

Nemecko už Ukrajine poskytlo významný objem vojenskej techniky, vrátane húfnic PzH 2000, systémov protivzdušnej obrany Iris-T a protilietadlového systému Gepard. Okrem toho ohlásilo plány na dodanie batérie protivzdušnej obrany Patriot a bojových vozidiel pechoty Marder.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie