• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

V Košiciach sa pri príležitosti šiesteho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny zišlo približne 3-tisíc ľudí (video)

V Košiciach sa pri príležitosti šiesteho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny zišlo približne 3-tisíc ľudí (video)

Jeden z organizátorov zdôraznil, že účasť sa odhaduje pomerne ťažko, dodal ale, že mali pripravených tisíc odznakov, ktoré išli „ako teplé rožky".

21.2.2024 (SITA.sk) - V Košiciach na zhromaždení Za slušné Slovensko, pri príležitosti šiesteho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej, sa zišlo približne 3-tisíc ľudí. Uviedol to vo vyjadrení pre médiá jeden z organizátorov Ján Gálik.

6. výročie je smutnejšie

Zdôraznil, že účasť sa odhaduje pomerne ťažko, dodal ale, že mali pripravených tisíc odznakov, ktoré išli „ako teplé rožky". Uviedol, že predošlé ročníky spomienkového zhromaždenia mali väčšmi pietny charakter, s cieľom pripomenúť si Jána a Martinu.

„Tento rok je taký smutnejší, trpkejší, práve pre to, že vláda, počas ktorej bol Ján Kuciak zavraždený, je späť pri moci. A to, čo táto vláda predvádza posledné týždne a mesiace, je katastrofálne. Naozaj ide veľký strach z toho, akým spôsobom budú túto krajinu spravovať. Myslím si, že im ide o všetko. Sú ochotní obetovať celú krajinu, spravodlivosť, sú ochotní obetovať slobodu a demokraciu, len pre pár ľudí, ktorých chcú ochrániť pred zákonom" vyjadril sa.

Zhromaždenie má viac protestujúci ráz, než v minulosti

Označil to za nebezpečnú situáciu, aká tu ešte nebola a považuje za potrebné postaviť sa k nej vážne a jasne vyjadriť nesúhlas s tým, akým smerom sa štát uberá. Práve z tohto dôvodu bolo podľa Gálika tohtoročné pietne zhromaždenie viac protestné, než v minulosti.

„Netreba však očakávať, že protesty zmenia túto krajinu zo dňa na deň na Švajčiarsko. Je to dlhodobý, bolestivý proces," podotkol. Zdôraznil, že protesty Za slušné Slovensko boli výlučne občianskeho charakteru a nepodieľali sa na nich žiadni politickí predstavitelia. V aktivitách by podľa Gálika radi pokračovali, nevedel však spresniť termín, kedy by sa tak malo stať, vzhľadom na náročnosť organizácie.

„Ak by sme toto všetko mali pripravené, kľudne tu budeme každý týždeň. V tejto chvíli je ale predbežné hovoriť o tom kedy, ale určite to bude pokračovať. Neviem ešte presne odkedy dokedy," uzavrel.

Zhromaždenie v Košiciach sa začalo minútou ticha za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu. Následne Shoshana Chovan prečítala list od rodičov zavraždeného páru. Ako rečníci vystúpili básnik Tomáš Straka, študentka Scarlett Langová, ale i výkonná riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel a novinár Dušan Karolyi. Pred začiatkom prichádzajúci účastníci zhromaždenia zapaľovali sviečky pri pamätníku Kuciaka a Kušnírovej pri Vedeckej knižnici.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie