• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

V Bratislave otvorili veľkokapacitné centrum pre Ukrajincov, odteraz vybavia všetko potrebné na jednom mieste (video)

V Bratislave otvorili veľkokapacitné centrum pre Ukrajincov, odteraz vybavia všetko potrebné na jednom mieste (video)

Centrum zriadilo hlavné mesto v spolupráci so štátom, neziskovým a súkromným sektorom.

28.3.2022 (Webnoviny.sk) - V areáli bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej ulici v Bratislave otvorili veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre utečencov z Ukrajiny.

Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo spolu so zástupcami štátnych inštitúcií.

Kapacita centra je 2 500 ľudí denne

Bude fungovať nepretržite a je dimenzované tak, aby zvládlo poskytnúť podporu pre 2 500 ľudí denne.

Novootvorené centrum poskytne utečencom 25 pracovísk cudzineckej polície, ktorá vydáva štatút dočasného útočiska, právne poradenstvo, psycho-sociálnu a zdravotnú pomoc, priestory na oddych, vrátane zázemia pre deti, či občerstvenie a zázemie pre hygienu.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny má priamo na mieste spracovávať žiadosti o dávky v hmotnej núdzi a prepojenie na sociálnu kuratelu, denne tu bude pomáhať 220 pracovníkov mesta, úradov, organizácií a dobrovoľníkov.

Pomoc pre rodiny s deťmi

V Bratislave doteraz získalo štatút dočasného útočiska 11 848 ľudí. „Ruská invázia na Ukrajinu vyhnala milióny ľudí zo svojich domovov a bezpečné útočisko hľadajú aj v Bratislave. Hneď v prvých dňoch po začiatku invázie sme na hlavnej vlakovej stanici v spolupráci s mimovládnymi organizáciami železnicami a Okresným úradom Bratislava zriadili bod prvého kontaktu a podpory pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny, kde sme pomohli už viac ako 15-tisíc ľuďom z Ukrajiny a pomohli ubytovať viac ako 2-tisíc z nich," uviedol primátor Vallo.

Ukrajinci si na Slovensku ľahko založia účet, ministerstvo financií im vyšlo v ústrety a podmienky zjednodušilo

Ministerstvo financií SR umožnilo ukrajinským utečencom jednoduchší prístup k platobným účtom. Na otvorenie účtu v banke im bude stačiť doklad, ktorý obsahuje fotografiu, meno, priezvisko, dátum narodenia, údaj o trvalom pobyte alebo inom pobyte a štátnej príslušnosti.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Kombinácia rôznych dokladov

Podmienkou je, že musí byť vydaný oficiálnymi orgánmi Ukrajiny, nemá porušenú celistvosť a nie je poškodený tak, že je nečitateľný.

Údaje o trvalom pobyte alebo inom pobyte a štátnej príslušnosti je možné zabezpečiť aj čestným vyhlásením osoby, ktorá si otvára účet. Možná je aj vzájomná kombinácia rôznych dokladov.

Bankový účet je totiž podľa rezortu financií dôležitý nie len pre nákup tovarov a služieb, ale napríklad aj pre výkon zamestnania, či dostupnosť základných služieb štátu.

Status dočasného útočiska

„V čase vojenského konfliktu môžu nastať situácie, keď všetky doklady, potrebné na otvorenie bankového účtu, utečenci nemajú pri sebe. Ministerstvo financií SR preto dočasne tento proces zjednodušuje, aby uľahčilo ich začlenenie do každodenného života,“ uvádza ministerstvo.

Takto otvorené účty budú len časovo obmedzené a platiť budú počas poskytovania dočasného útočiska ukrajinským utečencom. Po skončení tohto obdobia banky účet do jedného mesiaca uzavrú.

Ak sa však pred uzavretím účtu utečenec preukáže bežne používanými dokladmi, banka bude účet, už ako bežný, viesť aj naďalej.

Raab: Putin a jeho velitelia by mali vedieť, že možno strávia zvyšok života za mrežami

Veľká Británia posilňuje svoju podporu vyšetrovaniu Medzinárodného trestného súdu (ICC) týkajúceho sa páchania vojnových zločinov na Ukrajine prostredníctvom finančných prostriedkov aj špecialistov.

Vojnové zločiny

Britský vicepremiér Dominic Raab sa vo štvrtok v Haagu stretne s ministrami z celého sveta s cieľom ukázať podporu pokračujúcemu vyšetrovaniu ICC.


Stretnutie sa pritom koná deň po tom, ako americký šéf diplomacie Antony Blinken informoval, že ruskí vojaci na Ukrajine podľa administratívy prezidenta Bidena páchajú vojnové zločiny a Spojené štáty budú spolupracovať na stíhaní páchateľov.

Spojené štáty síce nie sú členským štátom ICC, no môžu pomáhať napríklad so zhromažďovaním dôkazov proti ruským silám.

Koalícia medzinárodných partnerov

Veľká Británia, ktorá je členským štátom, podľa Raaba poskytne ICC dodatočné finančné prostriedky vo výške jedného milióna libier a pridelí vojakov so špecializáciou na zber spravodajských informácií, aby súdu pomohli odhaliť dôkazy o vojnových zločinoch.


Na pomoc s vyšetrovaním mobilizujú aj tím vyšetrujúci vojnové zločiny, pôsobiaci pri protiteroristickej jednotke metropolitnej polície.


„Spojené kráľovstvo dnes spája koalíciu medzinárodných partnerov, aby poskytli financovanie a posily z radov vyšetrovateľov pre posilnenie vyšetrovania možných vojnových zločinov na Ukrajine," skonštatoval Raab pred stretnutím a dodal, že „prezident Putin a jeho velitelia by mali vedieť, že budú niesť zodpovednosť za svoje činy a hrozí im, že strávia zvyšok života za mrežami".


Hlavný prokurátor ICC Karim Khan tento mesiac spustil vyšetrovanie po tom, ako ho o to formálne požiadali desiatky členských krajín.

(1 EUR = 0,83280 GBP)

Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu

Benjamin Ferencz, posledný žijúci prokurátor v Norimberskom procese s nacistickými predstaviteľmi v rokoch 1945 - 1946, vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin by mal skončiť „za mrežami“. Povedal to v rozhovore pre britský The Mirror.


Zločiny, ktoré Rusko teraz pácha na Ukrajine, sú hanbou ľudskej spoločnosti. Zodpovední by sa mali zodpovedať za agresiu, zločiny proti ľudskosti a obyčajné vraždy. Čím skôr začnú ťahať zločincov pred súd, tým šťastnejší budeme,“ povedal Ferencz. Podotkol, že najprv by Rusko potrebovalo úplne novú vládu, aby Putina a jeho okruh najbližších spolupracovníkov mohli zatknúť a uväzniť.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Nepovažuje to však za nereálne a tvrdí, že Putin by napokon mohol skončiť vo väzení ako vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič. „Je to veľmi realistické,“ dodal Ferencz, ktorý 11. marca oslávi 102. narodeniny. „Všetko, čo potrebujeme, je odhodlanie to urobiť, Rusi nežijú na Mesiaci. Chcem vidieť Putina za mrežami. Je to možné.“ skonštatoval.

Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny

Ruská federácia pod vedením prezidenta Vladimira Putina sa nebude chcieť uspokojiť len s kontrolou Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine a s anexiou polostrova Krym.


Pre agentúru SITA to povedal Pavel Havlíček, analytik Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky so sídlom v Prahe.

Novorusko a Malorusko

Mapa zobrazovala územie Ukrajiny rozdelené do viacerých celkov. Jedným z nich je takzvané Novorusko, ktoré by od Donbasu siahalo až po Charkov na východe a Odesu na západe.

V strede Ukrajiny od Poltavy po Žitomyr by vznikla Ukrajina, označovaná ako Malorusko. Táto časť by zahŕňala aj Kyjev. Západnú Ukrajinu by tvorili územia Halíče a Volyne a poslednými časťami by boli Zakarpatsko a Bukovina.

Na fyzickú kontrolu budú potrebné náklady

Iné scenáre podľa Havlíčka hovoria o rozdelení Ukrajiny podľa rieky Dneper. Dodáva však, že na fyzickú kontrolu väčšieho územia Ukrajiny bude musieť Rusko vynaložiť obrovské zdroje a náklady, ktoré by dozerali na poriadok v obsadených územiach.

„Každopádne to bude Rusko stáť už s ohľadom na dnes prebiehajúci gerilovú vojnu nesmierne množstvo zdrojov a kapacít,“ konštatoval Havlíček.

Snaha Moldavska je hodná potrestania

Politológ tiež zatiaľ vidí ako málo pravdepodobné, že by sa Putin pustil do ďalšej vojenskej expanzie, ktorá by mohla mať za cieľ napríklad Moldavsko, ktorého jedna časť, Podnestersko, je prakticky pod kontrolou Moskvy.

Snaha Moldavska dostať sa pod vedením prezidentky Maie Sandu do Európskej únie (EÚ) môže byť podľa Havlíčka nebezpečná a „hodná potrestania“. „Moldavské ozbrojené sily by potom neboli pre Putina žiadnou veľkou prekážkou. Z opačnej strany je ale riziko v tom, že by si Moskva znepriatelila ďalšiu krajinu a jej spoločnosť,“ uzatvára Havlíček.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie