• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

V blízkosti sopky na Aljaške boli zaznamenané zemetrasenia, jej posledná erupcia bola pred tisíckami rokov

V blízkosti sopky na Aljaške boli zaznamenané zemetrasenia, jej posledná erupcia bola pred tisíckami rokov

Podľa geofyzika Davea Schneidera z Aljašského vulkanického observatória zemetrasenia nemusia byť znakom vulkanickej aktivity a v tejto chvíli nie je dôvod na veľké obavy.

14.4.2022 (Webnoviny.sk) - V blízkosti sopky na juhovýchode Aljašky, o ktorej sa predpokladalo, že už najmenej 800 rokov spí, zaznamenali stovky malých zemetrasení. Dôvod zemetrasení pod Mount Edgecumbe, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Sitka, nie je známy.

Podľa geofyzika Davea Schneidera z Aljašského vulkanického observatória Geologickej služby Spojených štátov však nemusia byť znakom vulkanickej aktivity.

Zemetrasenia sú pomerne nezvyčajné

Mount Edgecumbe je 976 metrov vysoký stratovulkán na ostrove Kruzof, asi 24 kilometrov západne od Sitky. Je súčasťou rozsiahleho podmorského vulkanického poľa sopečných dómov a kráterov. Zemetrasenia sú podľa Schneidera pomerne nezvyčajné, keďže otrasy v oblasti bývajú zvyčajne tektonické, nie vulkanické.

„Nemusia byť nevyhnutne spojené s vulkanickou aktivitou, môžu byť tektonického pôvodu alebo kombináciou tektoniky a vulkánu. V tomto momente to naozaj nedokážeme rozlíšiť,“ skonštatoval s tým, že v tejto chvíli nie je dôvod na veľké obavy. „Sopky mávajú množstvá zemetrasení, ktoré nevedú k erupciám,“ povedal.

Zemetrasenia, z ktorých väčšina bola príliš slabá na to, aby ich pozorovali na viacerých seizmických staniciach, pokračovali aj v stredu, no ich frekvencia sa znížila.

Na Aljaške je 90 vulkánov

Vulkanické observatórium vykonalo spätnú analýzu dát o zemetraseniach v blízkosti Mount Edgecumbe, ktorá ukázala, že menší počet zemetrasení sa začal vyskytovať v roku 2020. Počas uplynulých dvoch rokov bolo v oblasti asi 40 zemetrasení, približne jedno alebo dve za mesiac, čo je omnoho menej, ako zaznamenali tento týždeň. Práve táto aktivita je podľa Schneidera pre vedcov najlepším indikátorom toho, čo sa deje a budú ju naďalej pozorne sledovať.

Aljaška má asi 90 vulkánov, ktoré boli aktívne počas uplynulých 10-tisíc rokov, uviedol Schneider. Väčšina z nich je pritom vzdialená a nenachádza sa tak blízko obývaných oblastí ako je Sitka, ktorá má asi 8 500 obyvateľov.

Posledná erupcia pred tisíckami rokov

O erupcii Mount Edgecumbe nie sú žiadne písomné záznamy, no v orálnej histórii Tlingitov sa zachovali zmienky o malých erupciách pred asi 800 rokmi. Posledná erupcia Mount Edgecumbe, ktorá je geologicky zaznamenaná, bola podľa Schneidera pred asi 4 500 rokmi.


Sú tiež dôkazy o veľkej erupcii pred 13-tisíc až 14 500 rokmi, keď v oblasti, kde sa teraz nachádza Sitka, spadol asi meter popola a na ostrov Kruzof spadlo až 30 metrov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie