• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Už je jasné o koľko sa zvýšia ceny plynu a tepla. Elektrina slovenským domácnostiam nezdražie (video)

Už je jasné o koľko sa zvýšia ceny plynu a tepla. Elektrina slovenským domácnostiam nezdražie (video)

Zľava: Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak, podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič a predseda vlády SR Eduard Heger.

Ceny elektriny pre domácnosti sa v budúcom roku nebudú zvyšovať. Plyn zdražie v priemere o 15 percent. Zvýši sa aj cena tepla od veľkých teplárenských firiem, a to v priemere tiež o 15 percent.

Na tlačovej besede o tom informoval premiér Eduard Heger.

Ak by vláda neprijala mimoriadne opatrenia, domácnosti by podľa premiéra zaplatili na energiách v budúcom roku o 6 miliárd eur viac.

Pomoc domácnostiam s energokrízou

Dva spôsoby pomoci

Ako povedal na tlačovej besede minister financií Igor Matovič, štát pomôže v boji s drahými energiami dvoma spôsobmi.


Priamymi štátnymi dotáciami dodávateľom energií a kontraktom so Slovenskými elektrárňami, vďaka ktorému dodajú domácnostiam silovú elektrinu za zastropovanú cenu na úrovni zhruba 61 eur za megawatthodinu. „Pomoc štátu je tak tých spomenutých 6 miliárd eur. V priemere 3 tisíc eur na slovenskú domácnosť,“ dodal Matovič.


Ak by podľa vlády nezasiahla sila štátu, regulované ceny elektriny pre domácnosti v budúcom roku v priemere zvýšili o 380 percent, plyn o 225 percent a teplo o 80 percent.

Miliardy eur na boj s drahými energiami

Domácnosti nemusia podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka pre vládou avizované budúcoročné ceny energií urobiť nič. Minister však odporúča domácnostiam, aby sa so svojimi dodávateľmi dohodli na výške preddavkov za energie.

Miliardy eur na boj s drahými energiami sú už podľa premiéra zakomponované v štátnom rozpočte. „Toto všetko už je v rozpočte,“ zdôraznil Heger, ktorý znova apeloval na parlament, aby schválil návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. „Kto nezahlasuje za rozpočet, ohrozuje túto pomoc,“ doplnil Krajniak.


Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už avizoval, že cenové konania stále prebiehajú a definitívne ceny energií by sme sa mali dozvedieť koncom roka.


„Cenové konania o budúcoročných regulovaných cenách elektriny, plynu, tepla a vody pre domácnosti a malé podniky na úrade stále prebiehajú. ÚRSO nikdy vopred nekomentuje výsledok cenových konaní, aby neohrozil ich legitimitu.


Predpokladáme, že definitívne budú ukončené do konca tohto roka,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

České domácnosti nám môžu ísť príkladom, najväčšiu časť energií získavajú z obnoviteľných zdrojov

České domácnosti sa na celkovej spotrebe energií v krajine dlhodobo podieľajú zhruba 30 percentami. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Českého štatistického úradu (ČSÚ) Energo 2021 zameraného na zmapovanie štruktúry spotreby palív a energií v domácnostiach. ČSÚ o tom informoval vo štvrtok na svojej internetovej stránke.

Miliardy eur na boj s drahými energiami

Domácnosti nemusia podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka pre vládou avizované budúcoročné ceny energií urobiť nič. Minister však odporúča domácnostiam, aby sa so svojimi dodávateľmi dohodli na výške preddavkov za energie.

Domácnosti využvajú zelené energie

Najviac energie domácnosti v ČR získavajú z obnoviteľných zdrojov, a to mierne nad 30 percent. Nasleduje zemný plyn (26 %), elektrina (necelých 20 %), nakupované teplo (13 %) a tuhé palivá (9%).

„Zatiaľ čo v roku 2010 domácnosti využívali najviac energie z plynu, teraz je to energia z obnoviteľných zdrojov. Najväčšou mierou ide o palivové drevo, ale rastie aj počet domácností s inštalovanými fotovoltickými panelmi a tepelnými čerpadlami,“ povedal riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva a lesníctva, priemyslu, stavebníctva a energetiky na ČSÚ Radek Matějka.

Najväčšia spotreba ide na kúrenie

Najviac energie české domácnosti spotrebujú na kúrenie, a to zhruba dve tretiny. „Približne 20 % domácností využíva na vykurovanie viacero zdrojov tepla. Ako alternatívny zdroj uvádzajú v 65 percentách obnoviteľné zdroje, najčastejšie ide o palivové drevo. Typickým príkladom je rodinný dom a kombinácia plynového kotla a krbu,“ konštatoval vedúci oddelenia štatistiky energetiky na ČSÚ Zbyněk Štech.

Ďalšou položkou sú energie na ohrev vody (6%). Nasleduje používanie energie na varenie (6%), osvetlenie a prevádzku domácich spotrebičov (7%). Zvyšné dve percentá spotreby energie v domácnostiach sa používajú na chladenie a ostatné koncové využitie.

Matovič chce solidárny príspevok od ropných a plynárenských firiem, do štátnej kasy plánuje vyzbierať stovky miliónov eur

Na boj s energetickou krízou prispejú aj firmy podnikajúce v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií. Vládny kabinet v stredu schválil na návrh Ministerstva financií SR zákon o solidárnom príspevku z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií.

Zákon, ktorý by mali schváliť v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní, dočasne zavádza pre dané spoločnosti extra daň so 70-percentnou sadzbou. Vďaka nej by sa malo vybrať na boj s drahými energiami 524 miliónov eur.


„K zavedeniu tohto príspevku pristupujeme pre rast cien energií a jeho vplyvu na domácnosti a priemysel. Získané dodatočné finančné prostriedky budú použité najmä na zmiernenie účinkov vysokých cien energie pre koncových odberateľov, predovšetkým zraniteľné domácnosti,“ uviedlo ministerstvo financií.

Zákonom sa zavádza príspevkové obdobie, počas ktorého bude firma platiť solidárny príspevok. Príspevkové obdobie bude trvať dvanásť bezprostredne po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov nasledujúcich po zdaňovacom období dane z príjmov prispievateľa, ktoré začína v kalendárnom roku 2022 a za každé zdaňovacie obdobie prispievateľa, ktoré začína v kalendárnom roku 2023.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie