• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Ukrajinský minister obrany Umerov poďakoval Pentagonu za rakety ATACMS, majú zásadný vplyv na bojisku

Ukrajinský minister obrany Umerov poďakoval Pentagonu za rakety ATACMS, majú zásadný vplyv na bojisku

Noviny Wall Street Journal informovali, že USA dodali rakety Ukrajine v tajnosti.

21.10.2023 (SITA.sk) - Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov sa poďakoval jeho americkému rezortnému kolegovi Lloydovi Austinovi za to, že Spojené štáty poskytli Ukrajine strely dlhého doletu ATACMS.

Tie podľa jeho slov majú „zásadný vplyv na bojisku“. Ako informuje web Ukrajinská pravda, Umerov na platforme X tiež uviedol, že Lloyda informoval o tom, aká je na bojisku situácia.

Americké ministerstvo obrany uviedlo, že Austin potvrdil, že je Biely dom pripravený požiadať Kongres „o zdroje potrebné na zabezpečenie toho, aby Ukrajina mohla naďalej brániť svoj ľud“. Ministri tiež podľa Pentagonu diskutovali o úspešných výsledkoch minulotýždňového stretnutia Kontaktnej skupiny pre ukrajinskú obranu v Bruseli.

Ukrajinské sily 17. októbra zaútočili na vrtuľníky a techniku ruských okupačných síl na leteckých základniach pri mestách Berďansk a Luhansk. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina úspešne použila systémy ATACMS. Noviny Wall Street Journal informovali, že USA dodali rakety Ukrajine v tajnosti.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie