• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Udržateľné riadenie potrebujú nielen súkromné firmy, ale aj štát, upozorňujú kontrolóri

Udržateľné riadenie potrebujú nielen súkromné firmy, ale aj štát, upozorňujú kontrolóri

Pre národných kontrolórov je téma udržateľnosti zásadná a obsahovo blízka.

19.7.2024 (SITA.sk) - Audit účtovných a finančných tokov by nemal podstupovať len súkromný sektor. Aj verejné inštitúcie by mali mať nastavené svoje financovanie, rozvoj a modernizáciu tak, aby boli prepojené na princípy udržateľnosti ESG.

Tie boli pôvodne modelované pre privátnu sféru, rovnaké podmienky sa však budú nastavovať aj pre štátne inštitúcie a verejné korporácie, akými sú napríklad štátne železničné spoločnosti či Slovenské elektrárne. Upozorňuje na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

Medzinárodná konferencia

Ten v tejto súvislosti organizuje v Bratislave začiatkom septembra aj prvú medzinárodnú konferenciu zameranú na zavedenie ESG. Diskutovať sa bude o skúsenostiach, úskaliach a výzvach, ktoré prináša táto povinnosť pre podniky a organizácie.

Podľa NKÚ pôjde o jedinečnú príležitosť získať ucelený obraz o dôležitosti a výzvach spojených s povinným informovaním o udržateľnosti v súlade s novelizovaným zákonom o účtovníctve a štatutárnom audite. Odborníci zo štátnej správy ako aj z podnikov prinesú svoje pohľady na legislatívne rámce a prax v oblasti ESG.

Téma udržateľnosti

Pre národných kontrolórov je téma udržateľnosti zásadná a obsahovo blízka.

Preto chceme spolu s Ministerstvom financií SR a Slovenskou komorou audítorov vytvoriť platformu na zdieľanie príkladov dobrej praxe a výmenu informácií. Princípy uplatňované v rámci ESG by mohli byť aj jedným z pilierov pre zúčtovanie finančnej pomoci v rámci európskych projektov,“ uviedla podpredsedníčka NKÚ Henrieta Crkoňová.

Zodpovedné podnikanie

Zodpovedné podnikanie, ktoré zahŕňa ESG faktory, prispieva k vytváraniu hodnoty pre všetkých zainteresovaných, od zamestnancov a zákazníkov po komunitu a životné prostredie. Tento prístup pomáha zabezpečiť, že ekonomický rast je inkluzívny, spravodlivý a udržateľný, čo je kľúčové pre budovanie lepšej budúcnosti.

Environmentálne, sociálne a riadiace aspekty predstavujú súbor kritérií, ktoré hodnotia, ako spoločnosti a organizácie prispievajú k udržateľnosti a zodpovednosti v rámci svojich operácií.

Na čo sa jednotlivé faktory zameriavajú?

Environmentálne faktory sa zameriavajú na vplyv na životné prostredie. Patria sem aspekty ako napríklad spotreba energie, emisie skleníkových plynov či hospodárenie s vodou a odpadmi.

Sociálne faktory sa sústreďujú na vplyv organizácie na spoločnosť a jej zamestnancov. Zahŕňajú otázky ako pracovné podmienky, ľudské práva, rovnosť príležitostí alebo zdravie a bezpečnosť.

Riadiace faktory sa týkajú spôsobu, akým je organizácia riadená. Patria sem práva akcionárov, protikorupčné opatrenia či etické správanie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie