• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Tisíce zamestnancov a živnostníkov môžu požiadať o odklad splatnosti odvodov aj za máj

Tisíce zamestnancov a živnostníkov môžu požiadať o odklad splatnosti odvodov aj za máj

Týka sa to zamestnávateľov a povinne poistených SZČO, ktorých obrat alebo príjem z podnikania klesol najmenej o 40 percent.

20.5.2020 (Webnoviny.sk) - Približne 6-tisíc zamestnávateľov a 4,8-tisíca samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) bude môcť požiadať Sociálnu poisťovňu o odklad splatnosti poistného za máj. Splatnosť májového poistného na sociálne poistenie sa im tak posunie z júna až na koniec tohto roka.

Poistné zamestnanca musia zaplatiť

Týmto zamestnávateľom a SZČO sa súčasne posunie aj splatnosť sociálnych odvodov za marec tohto roka. Kým pôvodne sa im splatnosť marcových odvodov odložila z apríla na koniec júla tohto roka, po novom im stačí odvody za marec zaplatiť takisto do konca tohto roka.

Poistné, ktoré platí zamestnanec, a odvádza ho jeho zamestnávateľ, je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti. Vyplýva to z nariadenia vlády o splatnosti poistného na sociálne poistenie v čase mimoriadnej situácie, ktoré v stredu schválila vláda.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

"SZČO a zamestnávatelia, ktorí splnenie podmienky odkladu platenia poistného na sociálne poistenie za marec 2020 už deklarovali Sociálnej poisťovni čestným vyhlásením, nepodávajú ho opäť, aj keď sa termín splatnosti posúva na 31. december 2020," uvádza rezort práce a sociálnych vecí.

Mimoriadna ekonomická situácia

Ministerstvo práce predpokladá, že za máj tohto roka by celková suma odloženého poistného na sociálnom poistení u zamestnávateľov predstavovala zhruba 16,4 mil. eur. V prípade SZČO by celková suma odloženého poistného za máj mala dosiahnuť 800-tisíc eur.

"Už pred dvomi mesiacmi sme sľúbili, že pokiaľ bude trvať mimoriadna ekonomická situácia, tak budeme odkladať odvody," uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

Vláda môže podľa zákona o sociálnom poistení stanoviť obdobie, za ktoré sa má platiť poistné na sociálne poistenie v inom ako v štandardnom termíne splatnosti, a tiež posunúť termín splatnosti tohto poistného.

Umožňuje to novela zákona o sociálnom poistení, ktorú začiatkom apríla tohto roka schválil parlament v skrátenom legislatívnom konaní.

Viac k téme: Ekonomické dopady koronavírusu, Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, sociálne odvody, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba, živnostníci

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie