• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Stravovanie môže mať vplyv na priebeh COVID-19. Isté skupiny stravníkov majú menšie riziko vážnych príznakov

Stravovanie môže mať vplyv na priebeh COVID-19. Isté skupiny stravníkov majú menšie riziko vážnych príznakov

Vegáni a pescetariáni môžu mať menej vážny prejav ochorenia COVID-19.

Vedci sa snažia už viac ako rok spoznávať, aký dopad má koronavírus na človeka. V boji proti neviditeľnému nepriateľovi je dobré vedieť, ktoré skupiny sú najviac zraniteľné alebo čo všetko vplýva na priebeh ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje.

Analýzy dokážu odhaliť alebo priblížiť riziká pre určité skupiny ľudí, či už sú to seniori, deti, astmatici, fajčiari, diabetici a podobne.

Za rizikovú skupinu označili aj ľudí trpiacich obezitou, ktorá je spojená aj s jedálničkom.

Výhody upraveného jedálnička

Nová medzinárodná štúdia sa pozrela na vegánov a pescetariánov, ktorí podľa výsledkov môžu mať menej vážny prejav ochorenia COVID-19.

Ľudia, ktorí majú jedálniček založený na zelenine, jedia ryby a zďaleka sa vyhýbajú mäsu, môžu mať podľa odborníkov oproti iným stravníkom voči koronavírusu značné benefity.

Uviedli, že strava s nízkym obsahom sacharidov a vysokým podielom bielkovín súvisí so zvýšenou pravdepodobnosťou vzniku stredne vážnych alebo závažných priebehov ochorenia.

Nižšia pravdepodobnosť vážneho priebehu

Štúdiu publikovali v žurnále BMJ Nutrition, Prevention and Health. Analyzovali v nej dáta od zdravotníkov zo šiestich krajín sveta. Tím viedli odborníci z USA.


„V šiestich krajinách súvisela strava založená na zelenine alebo pescatárska strava s nižšou pravdepodobnosťou závažného alebo menej závažného priebehu ochorenia COVID-19. Tieto stravovacie návyky môžu poskytovať istý stupeň ochrany pred vážnosťou COVID-19,“ napísali.

Autori uviedli, že respondenti, ktorí sa živia rastlinou stravou, mali o 73% nižšiu pravdepodobnosť vážneho alebo stredne vážneho priebehu ochorenia v porovnaní s osobami s inými návykmi.


Pescetariáni mali o 59% nižšiu pravdepodobnosť oproti ľuďom, ktorí uprednostňujú iný druh jedál.

Stravovanie a COVID-19

Respondenti sa zúčastnili online prieskumu. Počas neho skúmali ich stravovacie návyky. Rovnako zisťovali, či prekonali ochorenie COVID-19. Viac ako 2 300 pacientov už malo za sebou túto skúsenosť, 568 zatiaľ nie.


Spomedzi tých, ktorí mali COVID-19, 138 ohlásilo stredne vážne až vážne symptómy a 430 malo slabé až veľmi slabé príznaky.

Mali tiež uviesť, ako sa stravovali počas roka pred ochorením a dali im na výber z 11 možností stravovania. Okrem spomínaných medzi nimi boli aj keto diéta , stredomorská strava, nízkotučná strava, strava s nízkym obsahom sacharidov či vysokým podielom bielkovín.


Spomedzi 568 respondentov nakazených COVID-19 dodržiavalo rastlinnú stravu 41. O päť viac ju kombinovalo s pescatárskou stravou.

Ďalší výskum prinesie nové poznatky

Profesor z britskej University of Reading Gunter Kuhnle uviedol, že odborníci sa snažia zisťovať nové informácie o súvislosti COVID-19 so stravovaním. Táto štúdia sa podľa neho snaží priniesť nové informácie. Má však niekoľko limitov, s ktorými treba počítať.


Jedným z nich je, že sa spolieha na správy od samotných respondentov. V niektorých prípadoch sa môže ukázať, že sa na takéto informácie nedá spoľahnúť.


„V tejto štúdii sa pýtali na ich stravovanie po diagnostikovaní ochorenia. Môže to viesť k nesprávnym informáciám, najmä u ľudí, ktorí sa zaujímajú o potenciálne prepojenie stravy a choroby,“ povedal.

Upozornil tiež na to, že štúdia analyzovala dáta z rôznych krajín, v ktorých sú iné stravovacie návyky. „Rastlinná strava v Španielsku alebo Taliansku bude zrejme iná ako prevažne rastlinná strava v Nemecku alebo Veľkej Británii,“ objasnil.


Francois Balloux z UCL Genetics Institute uviedol, že na verifikáciu priameho súvisu medzi stravovaním a vážnosťou ochorenia COVID-19 bude potrebný ďalší výskum. „Rôzny životný štýl v spojení so stravovaním môže vplývať na celkové zdravie pozorovaného subjektu, a teda aj na to, ako sa vyrovnal s COVID-19,“ uviedol.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie