• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Slovensko podľa Tarabu získa obrovské peniaze a Európska komisia odobrila aj zákon o odstrele medveďov (video)

Slovensko podľa Tarabu získa obrovské peniaze a Európska komisia odobrila aj zákon o odstrele medveďov (video)

O prijatí zákona rozhodlo Slovensko svojím hlasom spoločne s Rakúskom.

Slovensko dosiahlo významné úspechy v oblasti ochrany prírody a biodiverzity, ako aj v oblasti ochrany medveďov na európskej úrovni.

Obrovský posun

Ako uviedol minister životného prostredia SR Tomáš Taraba, Európska komisia (EK) uznala nový slovenský zákon o eliminácii medveďov za kompatibilný s európskou legislatívou, čo vníma ako obrovský posun.

Zároveň dodal, že finálne znenie zákona o obnove prírody navyše umožní Slovensku získať významné finančné zdroje na obnovu priemyselne zamorených lokalít, ako je aj Chemko Strážske.

„Slovensko v súčasnosti plní ciele obsiahnuté v zákone o ochrane prírody, a preto to bude mať na našu krajinu len finančne pozitívny dopad,“ spresnil Taraba.

Hlasovanie spoločne s Rakúskom

O prijatí zákona rozhodlo Slovensko svojím hlasom spoločne s Rakúskom. Taraba zdôraznil, že Slovensko podporilo iba znenie zákona, ktoré garantuje významnú flexibilitu na lokálnej úrovni a nemá dopad na poľnohospodárstvo.

„Finálna dohoda je vyvážená a vzhľadom na to, že Slovensko už teraz plní požiadavky zákona o 20-percentnej ochrane plochy územia, nevidím dôvod, aby sme sa odrezali od možných veľkých financií, ktoré vieme využiť napríklad v prospech dekontaminácie problémových častí Slovenska,“ podotkol Taraba.


Šéf envirorezortu tiež poukázal na význam regulácie medvedej populácie v slovenskom kontexte ako otázky bezpečnosti ľudí a ochrany biodiverzity. Slovensko ocenilo vyváženú a korektnú komunikáciu s EK a plánuje v nej pokračovať.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie