• Dnes je: Štvrtok 19. septembra 2024 meniny má Konštantín

Slovensko má za sebou prvé rozpočítavanie tepla podľa nových pravidiel. Veľa spotrebiteľov stále nevie, ako vykurovať efektívne

Slovensko má za sebou prvé rozpočítavanie tepla podľa nových pravidiel. Veľa spotrebiteľov stále nevie, ako vykurovať efektívne

Nové pravidlá pre rozpočítavanie tepla nastavili základnú zložku na minimálnu hodnotu 30 % s následnou podmienkou, že rozdiel najvyššej a najnižšej platby na meter štvorcový bytu nebude viac ako 2,5 násobný.

Slovensko má za sebou prelomovú zmenu v podobe nového rozpočítavania nákladov za dodané teplo.

Počas mája našli obyvatelia bytových jednotiek vo svojej poštovej schránke rozpočítavania nákladov na teplo, ktoré sa riadi novou vyhláškou Ministerstva hospodárstva SR.

Jej hlavným cieľom bolo zabezpečiť spravodlivejšie rozdelenie nákladov na vykurovanie a teplú vodu.

Ako uvádza spoločnosť Enbra, celkové náklady sa rozdeľujú do dvoch hlavných zložiek, základnej a spotrebnej. Predchádzajúca vyhláška odporúčala pre vykurovanie pomer 60 ku 40 v prospech základnej zložky.

Nové pravidlá pre rozpočítavanie tepla

Vlastníci bytov sa však mohli dohodnúť inak a pomer týchto dvoch zložiek zmeniť. Veľmi často sa stávalo, že bol dohodnutý pomer 20 % základnej zložky, čo spôsobovalo obrovské rozdiely v platbách pre jednotlivé byty. To sa od tohto roka zmenilo.

Nové pravidlá pre rozpočítavanie tepla nastavili základnú zložku na minimálnu hodnotu 30 % s následnou podmienkou, že rozdiel najvyššej a najnižšej platby na meter štvorcový bytu nebude viac ako 2,5 násobný. Tento nový princíp prepočtu však vyvolal nespokojnosť zo strany správcov objektov aj členov spoločenstva vlastníkov bytov (SVB), na druhej strane sa však znížili rozdiely v nákladoch na teplo medzi jednotlivými bytmi.

„Zmena významne pomohla širokému spektru obyvateľov, od starších ľudí cez dlhodobo chorých až po mladé rodiny, najmä oni pocítili tento problém významne viac než ich susedia. V predchádzajúcich rokoch totiž neboli dostatočne zohľadnené prechody tepla medzi samotnými bytmi ani jeho straty pri distribúcii. Bytový dom je vykurovaný ako celok, tak to treba vnímať,“ zhodnotila vedúca oddelenia rozpočítavania zo spoločnosti Enbra Jana Majeríková Bullová.

Veľa spotrebiteľov stále nevie, ako efektívne vykurovať

Aplikácia vyhlášky do praxe však priniesla aj viaceré komplikácie. Jednou z hlavných výziev bolo zapracovať výpočty podielu špecifických nákladov, nové vzorce na výpočet náhradných spotrieb a vyhodnotiť kombinácie situácií, ktoré môžu nastať. Náročné bolo nielen testovanie nových procesov a správnosť výpočtov, ale aj dopĺňanie databázy a vyhodnocovanie dát. Správcovia objektov museli doplniť ďalšie informácie týkajúce sa napríklad evidencie bytov s individuálnym vykurovaním.

„Súdiac podľa reakcií sa ukázalo, že veľa spotrebiteľov stále nevie, ako efektívne zaobchádzať s vykurovacou sústavou. Mnohí z nich si neuvedomujú, že aj v neobývaných bytoch treba teplotu v izbách temperovať správnym nastavením termostatických hlavíc,“ doplnila Majeríková Bullová.


Spoločnosť ENBRA pôsobí v oblasti technického zariadenia budov. Obchodné a zákazkové aktivity spoločnosti zahŕňajú oblasť merania spotreby vody a tepla, indikácie dodaného tepla v bytoch, rozpočítavanie nákladov na dodané teplo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 18. september 2024

horoskopy na dnes stredu 18 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 18. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Mali by ste brzdiť svoju netrpezlivosť a radšej s pokojom dokončiť potrebné práce. Na to, na čo myslíte, máte ešte stále dosť času.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemusíte vždy všetko robiť sami. Stačí, keď oboznámite tých, ktorí vám veľmi môžu pomôcť, s problematikou. Spoločne nájdete riešenie veľmi rýchle. V tomto prípade je lepšie upustiť od nezávislosti.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaša fantázia pracuje na plné obrátky. Máte príležitosť dotvoriť domáce alebo pracovné prostredie. Neodmietajte ani pomoc kolegov a partnera.




Všetky Horoskopy pre Stredu 18. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie