• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Slovensko má viac politických strán ako poslancov v parlamente, väčšina je v likvidácii

Slovensko má viac politických strán ako poslancov v parlamente, väčšina je v likvidácii

Vo februárových parlamentných voľbách bude kandidovať 25 politických strán, hnutí a koalícií.

22.12.2019 (Webnoviny.sk) - Na Slovensku je celkovo zaregistrovaných 160 politických strán, z toho 94 je v likvidácii. Register politických strán a politických hnutí zabezpečuje Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR), sekcia verejnej správy. Väčšina zaregistrovaných politických strán má sídlo v Bratislave.

V zozname sa nachádzajú aj strany, ktoré sú orientované regionálne ako napríklad Trebišov nahlas, ale aj mimoparlamentné strany s dlhoročnou tradíciou ako Komunistická strana Slovenska (KSS), ktorá bola zaregistrovaná v roku 1992 a v budúcoročných parlamentných voľbách sa nebude uchádzať o podporu voličov.

SNS s prvenstvom

V registri politických strán a hnutí sa tiež nachádzajú strany, z ktorých už z názvu vyplýva, že zastupujú menšiny alebo ženské pohlavie. Strana Aktívne ženy - OS Slovenska a Aliancia demokratických žien sú však v likvidácii. V zozname sa dajú nájsť aj strany, ktoré zastupujú rómsku menšinu. Aktívnou je Rómska iniciatíva Slovenska.

Najstaršou aktívnou parlamentnou stranou je Slovenská národná strana (SNS), ktorá je v súčasnej podobe zaregistrovaná od roku 1990.

Podmienky vzniku strany upravuje zákon o politických stranách. Návrh na registráciu strany podáva prípravný výbor, ktorý musí byť najmenej trojčlenný. Návrh musí byť písomný, podpísaný každým členom prípravného výboru a pravosť podpisov musí byť osvedčená. Súčasťou prílohy návrhu musí byť zoznam občanov, ktorí súhlasia, aby strana vznikla, s najmenej 10-tisíc podpismi.


Musí tiež obsahovať stanovy strany v dvoch vyhotoveniach či doklad o zaplatení správneho poplatku 663,50 eur s vyhlásením o adrese sídla strany podpísané splnomocnencom.

Kandiduje 25 strán

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD pôjde do volieb s číslom 19. Slovenskej národnej strane (SNS) komisia vylosovala číslo 9 a Mostu-Híd číslo 18.


PS/Spolu dostalo číslo 12, Za ľudí číslo 6, Sloboda a Solidarita (SaS) pôjde do parlamentných volieb s číslom 3, hnutie Igora Matoviča Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) číslo 11 a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) 15.


Aj po registrácii sa číslo kandidátok a ich podoba môže ešte meniť. Zákon umožňuje stiahnuť kandidátku, vzdať sa kandidatúry alebo odvolať kandidáta až do 48 hodín pred začiatkom volieb, teda do 27. februára 2020 do 7:00. Podané kandidačné listiny sa však už nemôžu dopĺňať o ďalších kandidátov a ani sa nedá meniť ich poradie.


Parlamentné voľby budú v sobotu 29. februára 2020 od 7:00 do 22:00.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. apríl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak sa chcete osvedčiť aj na umeleckom poli, vystihli ste pravú chvíľu. Nebudú vám chýbať originálne nápady, ani inšpirácie. Dobré aspekty sú aj na lásku a všetko, čo súvisí s vašimi záľubami.

Býk 21.4. - 21.5.

Snažte sa presadiť svoje tvorivé možnosti a schopnosti, kým sa to ešte dá. Môžete tým veľa získať. Je najvyšší čas, aby ste prestali ťahať za kratší koniec. Máte na viac.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Mali ste nejaké nezhody v partnerskom vzťahu? Dnes sa môžu zmeniť k lepšiemu. Najbližší určite ocenia vašu ochotu a prístupnosť. Najlepšie sa budete cítiť podvečer.

Rak 22.6. - 22.7.

Všetky zmeny síce ešte nepoznáte, ale už sa im preventívne vzpierate. Nakoniec budete s nimi súhlasiť. Dôležité budú aj pre partnerské vzťahy. Opakovanie môže ísť časom na nervy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie