• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Slovensko je odhodlané dosahovať klimatické ciele. Ak Rusi vypnú kohútiky s plynom, výrobu elektriny uhlím nenahradíme

Slovensko je odhodlané dosahovať klimatické ciele. Ak Rusi vypnú kohútiky s plynom, výrobu elektriny uhlím nenahradíme

Elektráreň Nováky je prevádzkovaná vo Všeobecnom hospodárskom záujme.

Slovensko neplánuje prípadné zastavenie dodávok plynu z Ruska nahradiť väčším využívaním uhlia. Stále platí, že koncom budúceho roka definitívne končí dotovanie ťažby domáceho uhlia používaného na výrobu elektriny.

Bez uhlia k uhlíkovej neutralite

Svoju históriu tak definitívne dopíše aj tepelná Elektráreň Nováky. Ani v tepelnej elektrární vo Vojanoch na východe Slovensko už s uhlím nepočítajú, tam plánujú na výrobu elektriny používať tuhé druhotné palivo. Ako potvrdilo pre agentúru SITA Ministerstvo hospodárstva SR, rok 2023 bude rokom, kedy bude ukončené dotovanie výroby elektriny z domáceho uhlia.


Elektráreň v Novákoch je technologicky zastaralá a od ohlásenia ukončenia dotovania neboli do jej rekonštrukcie vložené žiadne významné finančné prostriedky, ktoré by jej životnosť po roku 2023 predĺžili. „Ukončenie spaľovania uhlia je navyše súčasne podmienkou na dosiahnutie klimatickej neutrality, ku ktorej sa Slovensko zaviazalo,“ uviedol tlačový odbor ministerstva.

Životnosť elektrárne je na konci

Elektráreň Nováky je prevádzkovaná vo Všeobecnom hospodárskom záujme. Táto elektráreň využíva ako palivo domáce hnedé uhlie, ktorého ťažba je spolu s elektrárňou Nováky postupne utlmovaná.


„Z vyššie uvedených dôvodov vyplýva, že Slovenské elektrárne neplánujú a ani nepredpokladajú ďalšiu prevádzku elektrárne Nováky. Ďalším dôvodom je ukončenie technickej životnosti elektrárne,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.


Elektráreň Vojany v súčasnosti pokračuje v skúšobnej prevádzke spoluspaľovania tuhého druhotného paliva (TDP). O jej budúcnosti však môže podľa Slovenských elektrární rozhodnúť novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

„V prípade jej schválenia v navrhovanej podobe by od 1. januára budúceho roka nebolo možné v elektrárňach spaľovať TDP,“ konštatovala Baková.

Slovenské elektrárne chcú na hornej Nitre postaviť fotovoltickú elektráreň, s výstavbou začnú už o rok

Na hornej Nitre vyrastie nová fotovoltická elektráreň. Na mieste bývalého odkaliska v Zemianskych Kostoľanoch ju plánujú postaviť Slovenské elektrárne, ktoré chcú do výstavby elektrárne investovať 10 miliónov eur.


Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý už predložil investor na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA), ročne by mala elektráreň produkovať viac ako 11-tisíc megawatthodín elektrickej energie.

Súčasť veľkého projektu

Cieľom projektu fotovoltickej elektrárne je podľa investora zabezpečiť zvýšenie podielu elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe SR v súlade s Nízkouhlíkovou stratégiou rozvoja Slovenskej republiky do roku 2030 s výhľadom do roku 2050 a v súlade s Integrovaným národným klimatickým a energetickým plánom z roku 2019.

„Fotovoltická elektráreň v danej lokalite bude zároveň súčasťou veľkého projektu „Zelený vodík pre Slovensko“, ktorého cieľom je rozvoj a testovanie nových metód, a to získavanie vodíka v elektrolyzéri, v ktorom bude prebiehať rozklad vody na vodík a kyslík,“ uvádza vo svojom zámere investor.

Termín začatia výstavby je známy

Viac ako 22-tisíc fotovoltických panelov bude umiestnených na ploche 20 hektárov, pričom inštalovaný výkon je plánovaný na 10 MWp. Ten by mal byť podľa projektu vyvedený VN káblom do areálu Elektrárne Nováky, kde sa navrhuje umiestnenie výroby vodíka.


Vyrobenú elektrickú energiu bude možné vyviesť aj do 110 kV siete. S výstavbou chcú Slovenské elektrárne začať v apríli budúceho roka, fotovoltická elektráreň by mala byť funkčná do konca roku 2023.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 25. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 25 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 25. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Buďte opatrní, dnešné úlohy budú veľkým náporom na vaše nervy. Vyvrcholia prejavy túžby po nezávislosti. Niekto vám pripomenie zásady spoločenského správania sa.

Býk 21.4. - 21.5.

Využite konečne služby priateľov. Mnohí by vám radi pomohli. Doprajte partnerovi viac voľnosti. Môže sa stať, že stratí radosť zo spolunažívania.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Aj keď ste v dobrej kondícii, nečakajte nič mimoriadne. Môžete sa zapliesť do ľúbostnej aféry. Aby vás však neprekvapili problémy v rodine.

Rak 22.6. - 22.7.

Buďte opatrní, niekto sa vás pokúsi oklamať. Nedajte sa nahovoriť od priateľov na akciu, ktorá sa vám nepozdáva. Vaša intuícia vás neklame.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 25. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie