• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Slovákom volá falošná technická podpora z Microsoftu, za ukradnuté údaje pýtajú peniaze

Slovákom volá falošná technická podpora z Microsoftu, za ukradnuté údaje pýtajú peniaze

Polícia upozorňuje na podvodné telefonáty, pri ktorých páchatelia používajú skutočné mená zamestnancov.

5.2.2021 (Webnoviny.sk) - Polícia upozorňuje verejnosť na zvýšený počet prípadov podvodných telefonátov v mene spoločnosti Microsoft adresovaných priamo na súkromné mobilné čísla občanov SR.

Ako ďalej Policajný zbor (PZ) SR informuje v profile Hoaxy a podvody - Polícia SR na sociálnej sieti, podvodníci používajú metódu, na základe ktorej sa príjemcovi hovoru zobrazuje prichádzajúce slovenské číslo. Páchatelia sú pritom, pravdepodobne, v zahraničí a predstavujú sa ako pracovníci technickej podpory Microsoftu.

Na diaľku získajú prístup do počítača

„Ako účel svojho telefonátu uvádzajú poskytnutie technickej podpory pri oprave problému so softvérom. Na základe inštrukcií obete poskytnú páchateľom vzdialený prístup do svojho počítača,“ vysvetľuje polícia. Podvodníci vďaka tomu na diaľku získajú prístup do počítača a jeho obsah podľa polície zablokujú.

„Na to, aby sa podvedení občania dostali späť k svojim údajom, musia podvodníkom zaplatiť úhradu prostredníctvom internet bankingu,“ uvádza polícia. Keďže páchatelia majú naďalej prístup do napadnutého počítača, podľa polície je pravdepodobné, že po prihlásení sa do internet bankingu získajú aj tieto údaje svojej obete a dôjde k ďalším finančným podvodom.

Volajú zrejme zo zahraničia

Podvodníci sa podľa polície predstavujú skutočnými menami zamestnancov Microsoftu, ktoré našli na sociálnych sieťach. „Preto je dôležité im neuveriť v ich snahe ‚poskytnúť pomoc‘, aj ak by zo strany obetí došlo k falošnému overeniu ich identity,“ zdôrazňuje PZ.


Keďže podvody takéhoto rozsahu sa v mnohých prípadoch uskutočňujú zo zahraničia, vzdialenosť a legislatíva cudzích krajín podľa polície značne limituje ich možnosti, ako pomôcť podvedeným občanom.


Šanca na získanie ukradnutých finančných prostriedkov naspäť je tak minimálna. Na tento druh podvodu podľa polície upozornila samotná spoločnosť Microsoft. „Microsoft nikdy nekontaktujte svojich štandardných zákazníkov ako prvý, kontakt môže vyvolať ako prvý len užívateľ, nie spoločnosť,“ dodala polícia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie