Reťazce odmietaním slovenskej produkcie nepochopiteľne spôsobujú nielen zvyšovanie salda zahraničného obchodu s potravinami, ale produkujú aj obrovské množstvá emisií oxidu uhličitého úplne zbytočne.
Slováci konzumujú pečivo, ktoré precestuje pol Európy. Ročne k nám prichádzajú tisíce kamiónov
Viac ako 5 500 kamiónov pečiva ročne je dovážaných z Belgicka, Nemecka a Poľska na Slovensko. Keby sa tieto kamióny postavili za seba, zabrali by celú D1 od Bratislavy až po Nitru.
„Tým, že pečivo sa na pultoch reťazcov prioritne nepredáva priamo s označením krajiny pôvodu, slovenskí spotrebitelia neraz ani netušia, že konzumujú výrobky z Belgicka, Nemecka či Poľska.
Slovenské pekárne by pritom hravo zvládli dovážaný objem, predstavujúci cez 55-tisíc ton produktov, vyrobiť a dodať slovenským spotrebiteľom,“ vysvetlil Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Tento trend podľa Lapšanského ignoruje dostatočné kapacity slovenských výrobcov, ktorí zároveň exportujú pečivo do krajín s väčším obratom, ako majú všetky slovenské reťazce dohromady. Pritom dokážu pokryť väčšinu dopytu reťazcov pôsobiacich na Slovensku.
„Reťazce odmietaním slovenskej produkcie nepochopiteľne spôsobujú nielen zvyšovanie salda zahraničného obchodu s potravinami, ale produkujú aj obrovské množstvá emisií oxidu uhličitého úplne zbytočne. Vo svojich zelených správach to akosi zabúdajú uvádzať,“ zdôraznil Lapšanský a dodal, že SZPCC bude preto túto tému komunikovať s predstaviteľmi štátu, s cieľom jasného označenia pôvodu výrobkov na pultoch.
„Je nutné, aby bol spotrebiteľ priamo v predajniach informovaný, v ktorej krajine bol pekársky výrobok vyrobený a koľko tisíc kilometrov precestoval,“ uzavrel Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.
Najčítanejšia najnovšia správa
Horoskopy na dnes Pondelok 13. január 2025
Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.
Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.
Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?
Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.
Horoskopy pre Pondelok 13. január 2025
Baran 21.3. - 20.4.
Heslom tohto dňa by mala byť nezištnosť. Preto sa nepokúšajte presadzovať len vlastný prospech. Čím menej budete myslieť na seba, tým skôr dosiahnete, čo chcete. Chystá sa nejaké prekvapenie.
Býk 21.4. - 21.5.
Mali by ste splniť, čo ste sľúbili. Ak budete príliš dlho otáľať, stratíte dôveru a dobré meno. Rozdrobenosť a nejednotnosť v rámci vášho konania a myslenia vás oberá prinajmenšom o čas.
Blíženci 22.5. - 21.6.
Mali by ste si uvedomiť skutočnosť, že čas sú peniaze. Ak zostanete nečinní, nesmúťte za stratami. Nedajte sa však zlákať na niečo, čo vám nič neprinesie.
Rak 22.6. - 22.7.
Nemali by ste si brať na seba priveľké záväzky. Zvážte svoje možnosti, ktoré sú v tomto čase dosť limitované. Iste by ste nechceli v prípade nesplnenia sľubu vyzerať ako luhár.
Všetky Horoskopy pre Pondelok 13. január 2025
Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.
Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.
Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!
Prečo radi čítame a veríme horoskopom?
Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu
Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?
Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu