• Dnes je: Piatok 04. júla 2025 meniny má Prokop

Situácia v gastrosektore je stále horšia, jediným príjmom prevádzkovateľov je rozvoz jedla

Situácia v gastrosektore je stále horšia, jediným príjmom prevádzkovateľov je rozvoz jedla

Prevádzkovatelia upozorňujú, že rozvoz je len na prekonanie koronakrízy, nie dlhodobo udržateľná záležitosť.

21.3.2021 (Webnoviny.sk) - Situácia v gastrosektore na Slovensku je vážna. Reštaurácie sú už rok zatvorené a svoje služby môžu ponúkať iba na donášku či cez výdajné okienko. Podľa februárového prieskumu iniciatívy „Rozbaľte to“ chýbajú otvorené podniky 68 percentám Slovákov. V súčasnej situácii si jedlo z gastropodnikov objednáva 57 % našincov.

Rozvoz je aktuálne jediným príjmom pre gastrosektor, no prevádzkovatelia upozorňujú, že rozvoz je len na prekonanie koronakrízy, nie dlhodobo udržateľná záležitosť.

Informovali o tom tento týždeň respondenti v diskusii „Ako ďalej v gastrobiznise po prvom roku pandémie". Hosťami diskusie boli ľudia, ktorí dlhé roky pôsobia v reštauračnom odvetví na Slovensku.

Pomoc potrebujú aj kuchári

Okrem reštaurácii je vážna aj situácia kuchárov a cukrárov. „Kuchári všade vo svete vyjednávali o podmienkach pomoci. Táto pomoc musí prísť aj na Slovensku. Žiaľ, prichádza veľmi pomaly, pričom gastro u nás zamestnáva až 100 000 ľudí. Naši kuchári opúšťajú tento biznis a mnohí ani neplánujú návrat. Je to preto, že často boli nútení pracovať len na rôzne formy dohody. Teraz majú problémy s pomocou," povedal prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.

Väčšina gastropodnikateľov na Slovensku má len jednu prevádzku. Práve táto skupina je na tom podľa spoluautora iniciatívy Stále máme chuť Ota Kóňu najhoršie.

„Malí gastropodnitelia v zahraničí pravidelne komunikujú s vládou. Na Slovensku sa to nedeje. Veľa poctivých ľudí, ktorí do toho dali desiatky rokov driny skončia. Nedá sa preto súhlasiť s názorom niektorých ľudí, že koronakríza očistí gastro biznis len od nepoctivých prevádzkovateľov, ktorí klamali napríklad na výplatných páskach," uviedol Oto Kóňa.

Zároveň dodal, že aktuálne jedinou plusovou skupinou gastropodnikateľov je tá, ktorá sa venovala iba rozvozu už pred pandémiou.

Všetko trvá príliš dlho

Hotely sú zatvorené už viac ako deväť mesiacov. Vláda má byť podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) iniciatívna iba pri úvodných slovách na tlačových konferenciách. Realita je však horšia.

„Už v prvej vlne všetko trvalo dlho. Prijímanie či uvoľňovanie protipandemických opatrení pre gastrosektor alebo aj prideľovanie štátnej pomoci. Ani počas druhej vlny sme sa v ničom neposunuli," ozrejmil generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Gastrosektor sa aktuálne prispôsobuje COVID automatu. Na základe terajších farieb tak musí čakať na zlepšenie pandemickej situácie a očkovanie národa. Až potom bude môcť otvárať.

Štát očakáva rýchle zotavenie

Štát ale očakáva, že práve tento sektor sa bude po ukončení koronakrízy najrýchlejšie revitalizovať.

„Keď sme po prvej vlne uvoľnili opatrenia, ihneď prišlo medziročné posilnenie tržieb sektora. Od konca druhej vlny očakávame to isté. Ihneď ako to bude pandemická situácia dovoľovať, budú gastropodniky otvorené. Teraz robíme všetko preto, aby sa pomoc vo vzťahu štát a gastropodnikatelia urýchlila," povedal generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy Radúz Dula.


Zároveň dodal, že podľa rezortného prieskumu koronakríza na Slovensku ukončila alebo ukončí podnikanie pre 17 % gastropodnikateľov. Bude to znamenať stratu približne 20 až 40 tis. pracovných miest.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 3. júl 2025

horoskopy na dnes stvrtok 3 jul 2025

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 3. júl 2025

Baran 21.3. - 20.4.

Využite priazeň osudu a pokúste sa presadiť svoje želanie. Nečakajte, že to spraví za vás niekto iný. Taký ideálny zas tento svet nie je. Musíte ukázať silu svojej vôle.

Býk 21.4. - 21.5.

Deň celkom príjemný, ak sa nedopustíte malej chybičky. Ak stretnete ľudí s iným názorom, ako je váš, myslite si svoje, ale nehovorte.

Blíženci 22.5. - 21.6.

K novým úlohám pristupujte pokojne. Impulzívne konanie by mohlo všetko iba skomplikovať. Nemalo by vám robiť väčší problém zvládnuť aj zložitejšie práce. Zbytočne neodbiehajte od problému.

Rak 22.6. - 22.7.

Urobte čo sa dá, aby ste dokázali, že problematiku ovládate. Zasaďte sa za to, čo sledujete a prevezmite na seba aj zodpovednosť. Alibizmus nie je namieste.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 3. júl 2025





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie