• Dnes je: Nedeľa 16. júna 2024 meniny má Blanka

Šimkovičovej ministerstvo spustilo hodnotenie žiadostí v programe Obnovme si svoj dom, zverejnilo aj zloženie komisií

Šimkovičovej ministerstvo spustilo hodnotenie žiadostí v programe Obnovme si svoj dom, zverejnilo aj zloženie komisií

Komisie budú hodnotiť v tomto roku viac ako 992 projektových žiadostí.

23.5.2024 (SITA.sk) - Ministerstvo kultúry SR spustilo proces hodnotenia žiadostí v programe Obnovme si svoj dom (OSSD), členov hodnotiacich komisií už vymenovalo.

Tie budú hodnotiť v tomto roku viac ako 992 projektových žiadostí. Informovala o tom vo štvrtok riaditeľka odboru komunikácie rezortu kultúry Petra Bačinská.

Spravodlivé hodnotenie žiadostí

Ministerstvo tiež zverejnilo zloženie komisií, avšak bez uvedenia konkrétnych mien, iba s názvom zamestnávateľa či oblasťou pôsobenia.

Naším cieľom je zabezpečiť transparentné a spravodlivé hodnotenie všetkých žiadostí. Preto sme pristúpili k vymenovaniu členov hodnotiacich komisií a zverejnili ich odborné oblasti, ale nie mená, aby sme predišli možnému ovplyvňovaniu,“ uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Týmto krokom chce podľa nej rezort posilniť dôveru verejnosti v proces, a zabezpečiť, že každý projekt bude posudzovaný objektívne a s najvyššou odbornou starostlivosťou.

Šesť podprogramov

Program OSSD je rozdelený do šiestich podprogramov, ktoré pokrývajú rôzne aspekty ochrany a revitalizácie kultúrneho dedičstva.

Ide o obnovu kultúrnych pamiatok, pamiatok v lokalitách svetového kultúrneho dedičstva, aktivity kultúrnej politiky a edičnej činnosti v oblasti ochrany pamiatkového fondu, či obnovu historických parkov a architektonických areálov v kritickom stavebno-technickom stave.

Rovnako sa program týka komplexnej obnovy pamiatok s prioritou ochrany a obnovy, a reštaurovania kultúrnych pamiatok.

Plán opatrení

Na rok 2024 je v programe OSSD vyčlenených 9 miliónov eur. Ministerstvo informovalo, že v súlade s výsledkami vnútorného auditu a s cieľom zjednodušiť a sprehľadniť procesy prijalo Plán opatrení na odstránenie nedostatkov.

Schéma podľa rezortu umožní podporovať najmä projekty vedúce k úplnej a komplexnej obnove kultúrnych pamiatok, efektívne využitie verejných financií na projekty, ktoré sa definitívne a kompletne dokončia.

Priority ministerstva

Medzi priority ministerstva patria sakrálne stavby, objekty v pamiatkových zónach UNESCO a ďalšie kultúrne pamiatky po celom Slovensku.

Hoci na program OSSD pôjde menej financií ako minulý rok, viac ako 6 miliónov eur alokujeme na priamu adresnú podporu obnovy kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu. Tým zabezpečíme plnenie cieľov z Programového vyhlásenia vlády SR a aspoň čiastočne sa pokúsime zmierniť investičný dlh v rezorte kultúry,“ dodal generálny riaditeľ služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 16. jún 2024

horoskopy na dnes nedelu 16 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 16. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes urobíte zásadné rozhodnutie, že dokončíte nejakú nepríjemnú povinnosť. S radosťou z úspechu sa podeľte s priateľmi, určite majú na ňom veľký podiel.

Býk 21.4. - 21.5.

Ak dnes porušíte nejaké príkazy, čakajú vás problémy. Prestaňte spôsobovať starosti vám i iným! Mohlo by dôjsť k niečomu, čo sa už nemôže vrátiť späť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Potešujúce správy sú v poslednom čase čoraz zriedkavejšie. Napriek tomu by ste mali dosť nejaké informácie o priaznivých zmenách. Nádej zomiera posledná.

Rak 22.6. - 22.7.

Vybavíte všetko, čo ste doteraz nestihli. Zvládnete i to, čo vás zvyčajne nebaví. Navodíte príjemnú a dôvernú atmosféru a nadviažete nové vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 16. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie