• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Schengen je potrebné chrániť, premiér Fico je pripravený stáť v prvej línii v boji proti nelegálnej migrácii

Schengen je potrebné chrániť, premiér Fico je pripravený stáť v prvej línii v boji proti nelegálnej migrácii

Slovenský premiér to uviedol po samite lídrov krajín Európskej únie v Bruseli.

18.10.2024 (SITA.sk) - Schengen je jedným z najvýznamnejších výdobytkov , je preto potrebné ho chrániť. Uviedol to predseda vlády Robert Fico po samite lídrov krajín EÚ v Bruseli.

Ako zdôraznil, je pripravený stáť v prvej línií pokiaľ ide o nelegálnu migráciu spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Ako predseda vlády podotkol, migrácia ho zo všetkých tém samitu zaujímala najviac, pretože sa blíži zima a informácie naznačujú, že tlak migrantov môže byť veľký.

Malý samit v Komárne

Konečne začína platiť filozofia, že ak si neochránime vonkajšie hranice EÚ, tak už bude neskoro. Z tých 100 percent nelegálnych migrantov, ktorí prídu na územia EÚ možno 20 percent vieme vrátiť, no 80 percent zostáva na území EÚ. Preto sa objavujú názory, aby sme sa k tomu postavili inovatívne, ponúkali nové návrhy a nové názory," povedal premiér.

Podľa predsedu vlády na rokovanie lídrov EÚ k téme migrácie správne nadväzuje malý samit, ktorý zvolal na 22. októbra v Komárne. Ako premiér informoval, na samite bude rokovať spolu so srbským prezidentom Alexandrom Vučičom a maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Témou spoločného rokovania bude západobalkánska trasa, ktorá je v tomto okamihu pomerne pokojná a zaznamenávajú približne 75 percentný pokles prechodov oproti minulosti.

Lepšie riešenia

Predseda súčasne ocenil Srbsko, ktoré robí pre ochranu hraníc tvrdé opatrenia. V oblasti nelegálnej migrácie vyzdvihol aj dobrú spoluprácu s maďarskou stranou. Premiér informoval, že sa v súvislosti s nelegálnou migráciou obrátil aj na chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča, pretože je citeľný odklon migrácie smerom na Chorvátsko.

V tomto zmysle je podľa Fica potrebné prizvať aj Rakúsko, a preto nevylučuje, že po stretnutí v Komárne sa stretnú aj v širšom formáte. Cieľom má byť ponúknutie EÚ lepšie riešenia na boj proti nelegálnej migrácii. Podľa predsedu vlády sú v tomto smere dôležité aj preventívne a represívne opatrenia. Pripomenul napríklad slovenský nácvik všetkých zložiek, ktoré sa dajú použiť na zelenej hranici s Maďarskom.

Naozajstné ohrozenie

Migranti túto informáciu dostali a vedia, že keď prejdú cez našu hranicu, tak ich budeme považovať za ľudí, ktorí porušujú zákon a musia byť zadržaní. Čiže nemajú veľký záujem sa tlačiť cez Slovensko, hoci Slovensko nie je cieľová, ale len tranzitná krajina," dodal premiér a vyhlásil, že nelegálna migrácia je naozajstným ohrozením.

Migranti často nemajú doklady, tvária sa, že nemajú pas a neovládajú jazyk. Je to niečo, čo ohrozuje aj kultúrne tradície Európy a bezpečnosť," uviedol predseda vlády s tým, že Schengen je jedným z hlavných symbolov a jedným z najväčších úspechov. „Nemôžeme si to pokaziť tým, že reagujeme na neschopnosť chrániť si vonkajšie hranice zavádzaním kontrol na vnútorných hraniciach. Chráňme si Schengen ako jeden z najvýznamnejších výdobytkov EÚ," uzavrel Fico.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 18. október 2024

horoskopy na dnes piatok 18 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 18. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak ste niekomu sľúbili viac ako môžete splniť, radšej mu to otvorene povedzte. Lepšie je včas sa priznať, ako sa neskôr blamovať. Dokážte, že nie ste taký slaboch.

Býk 21.4. - 21.5.

Vytvoríte podmienky na harmonickú atmosféru pri vašom rodinnom krbe. Nepríjemné veci odložíte na neskôr. Partner vám za to bude vďačný.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Vaši najbližší vás konečne začnú chápať a podporia vaše rozhodnutie. Prežijete večer, ktorý splní všetky vaše predstavy. Niekto vám však bude chýbať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaše návrhy sa dnes stretnú zväčša so súhlasom okolia. Proti bude iba jedna osoba, na ktorú neplatia strohé argumenty, ale za všetkým hľadá hlbší zmysel. Skúste jej ho poskytnúť.




Všetky Horoskopy pre Piatok 18. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie